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QUESTION:

What vote is necessary to favorably carry a matter voted upon when only three members of the
board of county commissioners of a noncharter county are present at a regular meeting of the
board?

SUMMARY:

When only three members of the board of county commissioners of a noncharter county are
present at a regular meeting of the board, the affirmative vote of at least two of such members in
attendance is required for the regular enactment of an ordinance or for the adoption of any other
matter which properly comes before the board at such meeting, except an emergency enactment
or amendment of an ordinance, which, under s. 125.66(3), F. S., requires a four-fifths vote of the
membership of the commission.

The general rule respecting the number of members necessary to constitute a quorum for the
conduct of county business is found at 20 C.J.S. Counties s. 88(b) as follows: "The number of
members of a county board or court necessary to constitute a quorum for the transaction of
official business is usually a majority." And with respect to the vote necessary when a quorum
consisting of less than the total membership is present, the general rule is stated at 20 C.J.S.
Counties s. 88(c) as follows:

"Ordinarily, the majority of a quorum of the county board present can perform any act which a
majority of the board could perform if all were present, where all the members composing the
guorum are competent to act on the question before them."

Similarly, the Supreme Court of South Carolina observed in Gaskins v. Jones, 18 S.E.2d 454
(S.C. 1942), at p. 456:

"In the absence of any statutory or other controlling provision, the common law rule to the effect
that a majority of a whole body is necessary to constitute a quorum applies, and no valid act can
be done in the absence of a quorum. A majority of such a body must be present to constitute a
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Board competent to transact business. If a quorum is present, a majority of a quorum is sufficient
to act and bind the entire body." (Emphasis supplied.)

The above-stated general rules have been recognized and followed in this state in the case of
Scott v. State, 143 So. 249 (Fla. 1932), in which the court concluded at p. 250:

"In the absence of contrary provisions of law, duties duly conferred upon 'the county
commissioners' or upon 'the board of county commissioners' may be performed by a majority of
the county commissioners at a lawful meeting." [citing Corpus Juris]

And it might be noted parenthetically that, with respect to municipalities, the common-law rules
have been codified in this state at s. 166.041(4), F. S., which provides, inter alia: "A majority of
the members of the governing body [of a municipality] shall constitute a quorum. An affirmative
vote of a majority of a quorum present shall be necessary to enact any ordinance or adopt any
resolution. . . ."

Sections 125.66 and 125.67, F. S., establish the procedure by which county ordinances are to
be enacted. With respect to the regular enactment of ordinances, these statutes are silent on the
guestions of the number of members necessary for the transaction of business and the vote
necessary for enactment of an ordinance when less than the total membership is present.
Accordingly, the common-law rules mentioned above would control with respect to the regular
enactment of county ordinances. It should be noted, however, that such is not the case with
respect to emergency ordinances. See s. 125.66(3), requiring "a four-fifths vote of the
membership of such commission” (Emphasis supplied.) to declare the existence of an
emergency.

Applying the foregoing rules to your question, when only three members of the board of county
commissioners of a noncharter county are present at a regular meeting of the board, the
members in attendance constitute a quorum for the transaction of official business. The
affirmative vote of at least two of such members in attendance is required for the regular
enactment of an ordinance or for the adoption of any other matter which properly comes before
the board at such meeting, except an emergency enactment or amendment of an ordinance,
which, under s. 125.66(3), supra, requires a four-fifths vote of all members of the commission.



