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QUESTION:

Is a collective bargaining agreement relating to wages or compensation between a teacher
bargaining agent and a school board reached subsequent to the beginning of the contract or
salary year prohibited by s. 215.425, F. S.?

SUMMARY:

A collective bargaining agreement relating to wages and compensation between a teacher
bargaining agent and a school board reached and duly ratified by the public employer and the
public employees subsequent to the beginning of the contract or salary year and providing for
the payment of a definite annual salary in equal monthly installments over the term of the
agreement for services to be rendered thereunder is not prohibited by s. 215.425, F. S.

Before answering your specific question, it should be noted that s. 215.425, F. S., states as
follows:

"215.425 Extra compensation claims prohibited. — No extra compensation shall be made to any
officer, agent, employee, or contractor after the service shall have been rendered, or the contract
made; nor shall any money be appropriated or paid on any claim, the subject matter of which
shall not have been provided for by preexisting laws, unless such compensation or claim be
allowed by bill passed by two thirds of the members elected to each house of the legislature.”

This section was formerly Art. XVI, s. 11 of the Florida Constitution of 1885, as amended, and
was converted to statutory law by Art. XllI, s. 10 of the 1968 Florida Constitution. My
predecessors in office have previously had occasion to express their opinions on the effect of
this former constitutional provision. In one such instance this office was asked whether a $150
across-the-board cost-of-living allowance or a supplemental bonus of $150 upon executing a
supplementary contract would be prohibited by this provision. In finding that such a one-time
cost-of-living allowance or bonus would be contrary to former Art. XVI, s. 11, State Const. 1885,
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one of my predecessors in office stated:

". .. 1 know of no reason why said (School) Board could not give its teachers an increase in
salary in an amount in keeping with its available funds, provided that said salary increase would
be payable in equal monthly installments as required by the statute and provided that said salary
increase was properly included in the teachers' contracts, even though said contracts were
supplemental to the teachers' original contracts.” (Emphasis supplied.) [Attorney General
Opinion 051-182, issued June 28, 1951.]

| am in agreement with the statements of my predecessor as set forth above which indicate that
presents. 215.425, F. S., would not be violated by the payment of a salary increase in equal
monthly installments as provided in a teachers' contract and as required by law. See s.
230.23(5)(d) and (e), F. S. (1974 Supp.).

In addition, this office has previously indicated that, while there is no specific prohibition in state
law against payment for overtime work, such compensation should be approved beforehand in
order to comply with former Art. XVI, s. 11, State Const. 1885 (present s. 215.425, F. S.).
Attorney General Opinion 061-19. My predecessor has also been called upon to respond to the
following question which relates to the question you have raised:

"Once a salary has been duly budgeted and the state department of education fails to pay the
entire salary due to budgeted federal funds not being available, is an adjustment on previous
salary payments on receipt of said federal funds in violation of the State Constitution?

In responding to this inquiry, it was indicated that the factual situation presented to this office by
the above question did not indicate a retroactive increase in salary prohibited by Art. XVI, s. 11,
State Const. 1885 (present s. 215.425, F. S.), but merely an adjustment to a previous budgeted
salary to cure an inequity caused by the failure of the treasury division of the State Department
of Education to receive the designated matching federal funds. Attorney General Opinion 065-
36.

Based upon this review of former opinions from this office concerning the constitutional
predecessor to s. 215.425, F. S., it would appear that the answer to your question is in the
negative. This statutory section prohibits retroactive extra compensation, lump sum allowances,
or other forms of compensation not provided for by law or contract and not earned in regular
monthly installments. However, the facts as outlined in your question indicate that the collective
bargaining agreement to which you refer will operate prospectively and will provide for the
payment of a definite annual salary in equal monthly installments over the term of the agreement
for services to be rendered under a duly ratified collective bargaining agreement. See ss.
230.23(5) and 447.309, F. S. (1974 Supp.).

The provisions of the Public Employees' Relations Act (Part I, Ch. 447, F. S.) and appropriate
parts of the state's school code, such as s. 230.23(5), F. S. (1974 Supp.), must be read together
and should each be construed in light of the other. Curry v. Lehman, 47 So. 18 (Fla. 1908).
Statutes must be construed in pari materia with all other laws on the same subject. State ex rel.
Gaines Construction Co. v. Pearson, 154 So.2d 833 (Fla. 1963). Markham v. Blount, 175 So.2d
526 (Fla. 1965). Statutes should be construed together with and in harmony with any other
statute relating to the same subject matter or having the same purpose, even though the statutes



were not enacted at the same time. Mann v. Goodyear Tire and Rubber Co., 300 So.2d 666 (Fla.
1974).

The intent of the Legislature to allow the ratification of a bargaining agreement to be completed
and the appropriation to be requested after the normal budget deadlines or the commencement
of the fiscal year is further seen in the following provisions of the Public Employees' Relations
Act:

"Upon execution of the collective bargaining agreement, the chief executive shall, in his annual
budget request or by other appropriate means, request the legislative body to appropriate such
amounts as shall be sufficient to fund the provisions of the collective bargaining agreement . . . ."
(Emphasis supplied.) [See s. 447.309(2), F. S. (1974 Supp.).]

"If the agreement is not ratified by the public employer or is not approved by a majority vote of
employees voting in the unit . . . the agreement shall be returned to the chief executive officer
and the employee organization for further negotiations.” (Emphasis supplied.) [See s.
447.309(4), F. S. (1974 Supp.).]

As previously indicated these statutes must be read in pari materia with s. 215.425, F. S., and in
so doing the legislative intent appears to have been to authorize bargaining agreements relating
to wages and compensation between a teacher bargaining agent and a school board which are
reached and duly ratified by the public employer and the public employees subsequent to the
beginning of the contract or salary year which provide for the payment of a definite annual salary
in equal monthly installments over the term of the agreement for services to be rendered
thereunder.



