No pro rate refund for license fee
Number: AGO 76-28

Date: November 12, 1998
Subject:

No pro rate refund for license fee

REGULATION OF PROFESSIONS--LICENSE FEE EARNED WHEN LICENSE ISSUED--PRO
RATA REFUND NOT AUTHORIZED

To: Dorothy W. Glisson, Secretary, Department of Professional and Occupational Regulation,
Tallahassee
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QUESTIONS:

1. Is the State Board of Cosmetology required to collect the $10 fee for the issuance of a
certificate of registration to practice cosmetology as a master cosmetologist as provided for
under s. 477.17(1)(f), F. S., from a person who holds a valid unexpired cosmetologist license at
the time he becomes qualified to receive a certificate of registration as a master cosmetologist
under s. 477.06(1)(c) or (f), F. S.?

2. If such person under the circumstances referred to above is required to pay the $10 issuance
fee for "upgrading" his license, is he to be given any credit towards such fee for the unexpired
portion of his existing unexpired cosmetologist license which he would presently be holding?

SUMMARY:

Section 477.17(2)(f), F. S., requires the State Board of Cosmetology to collect the $10 fee for
iIssuance of certificates of registration to practice cosmetology as master cosmetologists from
those persons holding active unexpired cosmetologist certificates regardless of whether they
qualify for certification as master cosmetologists pursuant to s. 477.06(1)(c) or (f), F. S., and the
board is without authority to credit to those cosmetologists receiving certification as master
cosmetologists any portion of the fee previously submitted for registration as cosmetologists
pursuantto s. 477.17(1)(m), F. S.

Section 477.06, F. S., sets out, among other things, the requirements and qualifications that a
practicing cosmetologist must meet in order to apply for a certificate of registration as a master
cosmetologist. A licensed cosmetologist is offered two options in obtaining the master
cosmetologist certification. Section 477.06(1)(c) provides that a cosmetologist:

"[w]ho has practiced as a registered cosmetologist for a period of not less than 24 nor more than
36 months under the immediate supervision of a registered master cosmetologist, and in a salon
in which a majority of the practices of cosmetology are engaged in;"
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and who files an application for certification as a master cosmetologist within the 36-month
period may be considered for such certification.

Additionally, s. 477.06(1)(f), F. S., provides:

". .. that as an alternative to the procedure set forth in this section, any person who has
practiced as a cosmetologist for a period of not less than 12 months under the immediate
supervision of a registered cosmetologist is qualified to receive a certificate of registration to
practice cosmetology as a master cosmetologist upon passing a satisfactory practical
examination conducted by the board to determine his or her fitness to practice cosmetology. . . ."

Section 477.17(2)(f), F. S., provides that the fee for the issuance of a certificate of registration to
practice cosmetology as a master cosmetologist shall be $10.

Both s. 477.06(1)(c) and s. 477.06(1)(f), supra, expressly require that an applicant for
certification as a registered master cosmetologist must be a practicing cosmetologist for a
minimum specified time prior to seeking such certification as a master cosmetologist.
Certification by the board as a cosmetologist pursuant to s. 477.07, F. S., is required in order for
a person to lawfully be practicing cosmetology as a cosmetologist in this state. The language
and intent of the Legislature, as expressed in s. 477.17(1)(f), is clearly to require that all
cosmetologists who meet the qualifications set out in s. 477.06(1)(c) and (f) for certification by
the board as master cosmetologists shall pay the fee of $10 each to the board for issuance of
their certificates of registration to practice cosmetology as master cosmetologists. The primary
guide to statutory interpretation is to determine the purpose of the Legislature, to ascertain the
legislative will, and to carry that intent into effect to the fullest degree. Tyson v. Lanier, 156 So.2d
833 (Fla. 1963); Bill Smith, Inc. v. Cox, 166 So0.2d 497 (Fla. App. 1964); Gracie v. Deming, 213
So.2d 294 (Fla. App. 1968); In re Estate of Jeffcott, 186 So.2d 80 (Fla. App. 1966). Where the
language of a statute is plain and unambiguous and conveys a clear and definite meaning, the
plain and obvious provisions must control. Ryder Truck Rental, Inc. v. Bryant, 170 So.2d 822
(Fla. 1964); State v. Stuler, 122 So.2d 1 (Fla. 1960); Phil's Yellow Taxi Co. v. Carter, 134 So.2d
230 (Fla. 1961). If the language of the statute is clear and admits of only one meaning, the
Legislature should be held to have intended what it has plainly expressed. Ervin v. Peninsular
Tel. Co., 53 So.2d 647 (Fla. 1951); Ross v. Gore, 48 So.2d 412 (Fla. 1950); Armistead v. State,
41 So.2d 879 (Fla. 1949).

Your first question is therefore answered in the affirmative.

The fee for the renewal of certificates of registration to practice cosmetology as cosmetologists is
provided for in s. 477.17(1)(m), F. S. In accord with s. 477.21, F. S., such moneys are deposited
and expended pursuant to the provisions of s. 215.37, F. S., as amended by Ch. 75-201, Laws
of Florida. No provision of Ch. 477, F. S., authorizes the board to credit a portion of an unexpired
certificate of registration fee toward the statutorily established fee required to be submitted for
issuance of a certificate of registration for another designation of competence within the chapter.

When a registrant submits his application for renewal, accompanied by the statutory fee, and the
board initiates its procedures whereby the renewal certificate is processed and subsequently
iIssued, the statutory fee is thereby earned and due, and, absent any statutory directive to the



contrary, the board is without authority to refund or otherwise credit the registrant for any unused
portion of the certificate on a pro rata time basis or otherwise. See AGO 075-293. It is a well-
known principle of law that administrative bodies have no common law powers; they are
creatures of the Legislature and what powers they have are limited to the statutes that create
them. State ex rel. Greenberg v. Florida State Board of Dentistry, 297 So.2d 628 (1 D.C.A. Fla.,
1974), cert. dismissed, 300 So.2d 900; City of Cape Coral v. G.A.C. Utilities, Inc., of Florida, 281
So.2d 493 (Fla. 1973); Florida Industrial Commission v. National Trucking Company, 107 So.2d
397 (1 D.C.A. Fla., 1958); St. Regis Paper Co. v. State of Florida, Florida Air and Water Pollution
Control Commission, 237 So.2d 797 (1 D.C.A. Fla., 1970). If there is reasonable doubt as to the
lawful existence of a particular power which is being exercised by an administrative agency, the
further exercise of the power should be arrested. State ex rel. Greenberg, supra; State v. Atlantic
Coast Line Railroad Company, 47 So. 969 (Fla. 1908). An administrative agency's powers,
duties, and authority are those and only those conferred expressly or impliedly by statute of the
state. City of Cape Coral, supra; State ex rel. Burr v. Jacksonville Terminal Co., 71 So. 474 (Fla.
1916); City of West Palm Beach v. Florida Public Service Commission, 223 So.2d 322 (Fla.
1969); Southern Gulf Utilities, Inc. v. Mason, 166 So.2d 138 (Fla. 1964).

Your second question is therefore answered in the negative.



