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SUNSHINE LAW--BUS TOURS OF CITY PROJECTS AND PUBLIC WORKS BY CITY
COUNCIL

To: Lawrence C. Casey, City Manager, North Miami

Prepared by: Sharyn L. Smith, Assistant Attorney General, and Patricia R. Gleason, Legal
Research Assistant

QUESTION:

May a city council conduct regularly scheduled bus tours of the city accompanied by the city
staff, if the tours are open to the public and advance notice is given, without violating the
Sunshine Law and, if so, must minutes be recorded?

SUMMARY:

A regularly scheduled bus tour by a city council with the city staff of various city projects and
works where informal discussions of city matters take place does not violate the Sunshine Law
(s. 286.011, F. S.) when the tours are open to the public, adequate advance notice is given,
reasonable opportunity to attend is afforded the public, and adequate minutes are promptly
recorded and available for inspection.

According to your letter, the North Miami City Council has decided that it would be beneficial for
its members to tour the city regularly with city staff members in order to keep abreast of various
city projects. The council has adopted Resolution No. 1757 which provides that the council will
take a bus tour of the city on the Saturday prior to the first city council meeting of each month.
Legal notices announcing the bus tour are posted on the city hall bulletin board and in both post
offices several days before the date of the tour. In addition, members of the news media are
notified of each tour and an agenda is prepared which sets forth the locations to be visited. The
tours are open to both the press and public. The overall purpose of the tours is to keep the city
council abreast of various city projects and public works and to provide an opportunity for the city
staff to discuss city matters informally with members of the city council. Although the council
does not officially convene as a group during the tour, two or more council members could find
themselves engaged in discussions on some matters on which foreseeable action may be taken
by the city council. The general nature of the tours, therefore, is akin to that of an informal
"workshop meeting" which has been held to be within the purview of s. 286.011, F. S. City of
Miami Beach v. Berns, 245 So.2d 38 (Fla. 1971); Board of Public Instruction of Broward County
v. Doran, 224 So.2d 693 (Fla. 1969). Accord: Attorney General Opinions 074-62 and 074-94.
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When the requisite advance notice has been given and a reasonable opportunity for the public to
attend exists, there is no violation of the Government in the Sunshine Law. See Hough v.
Stembridge, 278 So0.2d 288 (3 D.C.A. Fla., 1974). The Supreme Court has stated in City of
Miami Beach v. Berns, supra, at 41, that "a secret meeting occurs when public officials meet at a
time and place to avoid being seen or heard by the public." The bus tours as outlined in your
letter are not "secret meetings" within this definition since they are open to both public and press
and reasonable notice of each trip is posted several days in advance of the date of the tour.

The second part of your question relates to the recording of minutes of meetings of public bodies
covered by the Sunshine Law. Section 286.011(2), F. S., states: "The minutes of a meeting of
any such board or commission of any such state agency or authority shall be promptly recorded
and such records shall be open to public inspection.”

In AGO 074-62, this office held that minutes were required for workshop meetings and that such
minutes should be promptly recorded and available for inspection. Even though the city council
does not convene formally as a body during the bus tours, minutes are still required under the
Sunshine Law. These minutes should indicate each place visited, the general purpose for the
stop, general nature of discussions with the staff, and any tentative proposals or
recommendations made. Upon transcription they should be recorded and available for public
inspection.

| am of the opinion, therefore, that the city council may continue the bus tours as provided for in
the aforecited ordinance provided that there is adequate advance notice thereof to the public and
reasonable opportunity for the public to attend and minutes are taken and promptly recorded
pursuant to s. 286.011, F. S.



