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QUESTION:

Are two or more licensed physicians associated in a medical group, in which each independently
practices medicine, "professionally unrelated" as the term is used within the context of s.
196.012(10), F. S., when the only division of income from the association is that each physician
pays a proportionate share of the rent for his respective facilities and likewise shares the
expense of a common or group-employed clerical staff whose sole responsibility is for
appointments and billing, said staff not being otherwise connected, in a professional manner,
with the physicians in the medical group?

SUMMARY:

The term "professionally unrelated" as it is used in the context of s. 196.012(10), F. S., means
that the two certifying licensed physicians may not be associates, partners, or members of the
same firm, employees of the same professional association or corporation, hospital, clinic, or
other health care unit or facility, practicing medicine together.

The term "professionally unrelated" should not be construed to mean that when two or more
physicians are associated in a medical group, in which each independently practices medicine,
that they are professionally related within the context of s. 196.012(10), F. S., when the only
division of income from the association is that each physician pays a proportionate share of the
rent for his respective facilities and likewise shares the expense of a common or group-
employed clerical staff whose sole responsibility is for appointments and billing, said staff not
being otherwise connected in a professional manner with the physicians in the medical group.

As outlined in your letter, your question is predicated on the following factual situation:

"It is reported that there is a medical group, which is composed of two or more licensed
physicians. Each of these physicians has his own practice and practices medicine independently
of the other. However, each pays rent for his respective facilities and likewise shares the
expense of a common or group-employed clerical staff, who are not connected in a professional
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manner with the physicians and whose sole responsibility is for appointments and billing. There
is no other division of income from the operation.

Your question is answered in the affirmative as set forth herein.

Section 196.012(10), F. S., defines "total and permanently disabled persons" to mean "those
persons who are currently certified by two licensed physicians of this state who are
professionally unrelated or the Veterans' Administration to be totally and permanently disabled."
(Emphasis supplied.)

I have reviewed the provisions of Ch. 196, F. S., and Ch. 12B-I, Part III, F.A.C., and find no
legislative definition or administrative interpretation of the term "professionally unrelated" as it is
used in s. 196.012(10).

While Ch. 196, F. S., does not define the term "professionally unrelated," Webster's New
Twentieth Century Dictionary (1971, unabr. ed.) defines the words "professionally" and
"unrelated" as: Professionally: "In a professional manner" (adverb); related: "Connected;
associated" (adjective); un: "A prefix meaning 'not.'"

It is a generally recognized rule of statutory construction that words of common usage are to be
construed in their plain and ordinary significance and not in their technical sense, unless the
context indicates that they are used in some technical sense or in the sense of some trade or
professional vernacular or vocabulary. Southern Bell Telephone and Telegraph Company v.
D'Alemberte, 21 So. 570 (Fla. 1897); State ex rel. Hanbury v. Tunnicliffe, 124 So. 279 (Fla.
1929); Gasson v. Gay, 49 So.2d 525 (Fla. 1950).

Bearing in mind these elementary rules of statutory construction, I have no hesitancy in stating
that, from the context in which the term "professionally unrelated" is found in s. 196.012(10), F.
S., the Legislature used the term in its popular or ordinary sense and not in some technical
sense or in the sense of some trade or professional vernacular or vocabulary.

In view of the above, and taking into consideration the meaning naturally attached to the term
"professionally unrelated" from the context of the statute, it is my opinion that for the purpose of
s. 196.012(10), F. S., the word "unrelated," used as an adjective, merely limits the phrase "two
licensed physicians" to mean that the two certifying licensed physicians may not be connected or
associated in a working or practicing relationship, while the word "professionally," being used in
an adverb form, in effect simply modifies "unrelated."

Thus, the term "professionally unrelated" should not be construed to mean that when two or
more physicians are associated in a medical group, in which each independently practices
medicine, that they are professionally related within the context of s. 196.012(10), F. S., when
the only division of income from the association is that each physician pays a proportionate
share of the rent for his respective facilities and likewise shares the expense of a common or
group-employed clerical staff whose sole responsibility is for appointments and billing, said staff
not being otherwise connected in a professional manner with the physicians, in the medical
group.



However, I am of the opinion that if two licensed physicians enjoy a professional medical
business relationship, i.e., if they are associates, partners, or members of the same firm,
employees of the same professional association or corporation, hospital, clinic, or other health
care unit or facility, they are professionally related within the context and meaning of s.
196.012(10), F. S. The effect of such a relationship is that only one of the licensed physicians in
the same association, partnership, professional association, or corporation, hospital, unit, or
facility, may certify as to the individual's total and permanent disability which results in requiring
the individual to seek the second certification from another licensed physician who is
"professionally unrelated" to the first certifying physician.


