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UNIFORM TRAFFIC CONTROL LAW--VOLUNTEER FIREMEN'S VEHICLES -- USE OF RED
LIGHTS, NOT "EMERGENCY VEHICLES"

To: Edward Kapushy, Fire Chief, Indian Harbor Beach
Prepared by: Bruce M. Singer, Assistant Attorney General
QUESTIONS:

1. Are the private vehicles of volunteer firemen authorized to display or use flashing red lights
while en route to the fire station?

2. Are the drivers of such privately owned vehicles excepted from, or authorized to exercise the
privileges conferred by, s. 316.051, F. S., relating to the obedience to and effect of traffic laws
set forth in Ch. 316, F. S.?

SUMMARY:

The use or display of flashing red lights on privately owned vehicles belonging to active firemen
of regularly authorized volunteer fire departments is strictly limited to emergency use while en
route to scenes of fires or other emergencies, and such red lights may not lawfully be used or
displayed en route to the fire station. The drivers of such privately owned vehicles are not
excepted from, or authorized to exercise the privileges conferred by, s. 316.072, F. S. (1976
Supp.), relating to the obedience to and effect of the traffic laws and are subject to all traffic
regulations prescribed by the Uniform Traffic Control Law, except as provided in ss. 316.2397(3)
and (6) and 316.2398(1), F. S. (1976 Supp.), with respect to the display and use of flashing red
lights while en route to scenes of fires or other emergencies in the line of duty as active firemen
members of regularly organized firefighting companies or associations. The private vehicles of
volunteer firemen are not, and may not be, lawfully designated as authorized emergency
vehicles.

Both questions are answered in the negative.

| note that the 1976 Legislature enacted revisions to Ch. 316, F. S., the Florida Uniform Traffic
Control Law, including substantial renumbering of the sections of this statute. However, no
substantive amendments to Ch. 316 affect the sections of that law or other Attorney General
Opinions cited herein.


https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/uniform-traffic-control

The new renumbering system will be used herein.
AS TO QUESTION 1:

The provisions of Ch. 316, F. S., the Florida Uniform Traffic Control Law, generally are
applicable to all vehicles operated on the public highways and streets and all vehicles owned or
operated by cities, districts, or other political subdivisions of the state unless specifically
excepted by Ch. 316. Section 316.072(1), (2), and (4), F. S. (1976 Supp.).

Section 316.072(5)(a), F. S. (1976 Supp.), provides an exception from, and authorizes the driver
of an authorized emergency vehicle to exercise the privileges set forth in, s. 316.072, F. S. (1976
Supp.), when responding to an emergency call or when responding to a fire alarm, subject to the
conditions stated in s. 316.072(5)(b) and (c), F. S. (1976 Supp.).

Section 316.003(1), F. S. (1976 Supp.), defines "authorized emergency vehicles" to mean
"[v]ehicles of the fire department (fire patrol), police vehicles and such ambulances and
emergency vehicles of municipal departments . . . as are designated or authorized by the
department [of Transportation] or the chief of police . . . or any sheriff . . . ." Private vehicles of
volunteer firemen are not included in this statutory definition and are not otherwise exempted
from the Traffic Control Law.

In 1957, the Department of Public Safety requested an opinion as to whether "privately owned
vehicles belonging to the active fireman [sic] members of regularly authorized volunteer fire-
fighting companies or associations, while en route to scenes of fires or other emergencies,
become emergency vehicles as defined in s. 317.01(1), F. S., 1953." Attorney General Opinion
057-288. My predecessor in office found that, although Ch. 57-781, Laws of Florida, authorized
the use of flashing red lights on privately owned vehicles belonging to volunteer firemen when
responding to an emergency (while en route to the scene of a fire),

". .. [nJowhere in the act are such vehicles defined or referred to as authorized emergency
vehicles, nor does such act infer that such vehicles shall be exempt from the operation of the
traffic laws as is contemplated by s. 317.04(4), F. S., for authorized emergency vehicles. The act
IS a mere grant of authority to use flashing red lights under certain circumstances. It does not
exempt volunteer firemen from the operation of the law regulating traffic on public highways."
[Attorney General Opinion 057-288.]

It should be noted that the statutory provisions discussed in AGO 057-288 are substantially the
same as the provisions of Ch. 316, F. S. (1976 Supp.), discussed herein, therefore effecting no
change in the applicability or continuing validity of AGO 057-288.

In AGO 072-366, | considered the question: "May members of the volunteer fire department
install a siren on their private vehicles for use while going to a fire," and concluded that s.
316.003(1), F. S. (1976 Supp.), does not authorize the privately owned vehicles of members of a
volunteer fire department to be designated "authorized emergency vehicles" and such privately
owned vehicles are not authorized or required to be equipped with a siren, whistle, or bell under
the provisions of s. 316.271(4), F. S. (1976 Supp.).



Section 316.003(1), F. S. (1976 Supp.), does not define privately owned vehicles of volunteer
firemen as authorized emergency vehicles, and thus such vehicles are not within the purview of
s. 316.072(5), F. S. (1976 Supp.). Section 316.2397(3) and (6), F. S. (1976 Supp.), only
authorizes the use of flashing red lights on such private vehicles and does not except them from
the traffic regulations or laws in Ch. 316, F. S.

Therefore, it is clear from the provisions of ss. 316.2397(3) and (6) and 316.2398(1) and (3), F.
S. (1976 Supp.), that authorization to use or display flashing red lights while en route to scenes
of fires or other emergencies is strictly limited and that the use or display of flashing red lights at
other times is specifically declared unlawful. Thus, privately owned vehicles of volunteer firemen
en route to the fire station are not lawfully authorized to display or use flashing red lights.

AS TO QUESTION 2:

As noted in response to the first question, only "authorized emergency vehicles" as defined in s.
316.003(1), F. S. (1976 Supp.), are authorized to exercise the privileges set forth in s. 316.072,
F. S. (1976 Supp.), subject to the conditions stated in s. 316.072(5)(b) and (c), F. S. (1976
Supp.). The privately owned vehicles of volunteer firemen are not embraced within the definition
of "authorized emergency vehicles" set forth in s. 316.003(1) and therefore are not covered by or
included within the provisions of s. 316.072(5). Thus, the drivers of privately owned vehicles of
volunteer firemen are not excepted from, or authorized to exercise the privileges conferred by, s.
316.072 and are subject to all the traffic regulations prescribed by the State Uniform Traffic
Control Law, except as provided in ss. 316.2397(3) and (6) and 316.2398(1), F. S. (1976 Supp.),
with respect to the display and use of flashing red lights while en route to scenes of fires or other
emergencies in the line of duty as active firemen members of regularly organized firefighting
companies or associations. The private vehicles of volunteer firemen are not, and may not be,
lawfully designated as "authorized emergency vehicles." Attorney General Opinions 057-288 and
072-366.



