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TAXATION--PROCEDURE FOR SALE OF PROPERTY ACQUIRED BY FORECLOSURE OF
COUNTYHELD TAX CERTIFICATES

To: Robert L. Nabors, Brevard County Attorney, Titusville
Prepared by: Patricia J. Turner, Assistant Attorney General
QUESTION:

What is the proper procedure for the sale of real property acquired by the foreclosure of county-
held tax sale certificates under s. 197.650, F. S. 19717

SUMMARY:

Property, subject to the lien of privately held tax sale certificates, acquired by the county prior to
December 31, 1972, by judicial foreclosure of county-held tax sale certificates, must be sold in
accordance with the procedures set forth in Ch. 197, F. S. 1971.

In situations where the 2-year period has expired, bringing the sale under s. 125.33, F. S., the
property can be sold upon published notice and in the manner prescribed by s. 125.35 and
cannot be sold by negotiation with a prospective purchaser without new advertisement or
readvertisement.

Prior to December 31, 1972, the county acquired title to property subject to the lien of county-
held tax certificates by judicial foreclosure. Upon entry of a final decree, title to the property was
vested in the county free of all liens and claims of every kind. Individual holders of tax sale
certificates were "restricted and confined solely to the right to participate in proceeds received
from said lands upon the sale thereof by the board of county commissioners . . . pro rata," s.
197.650(6), F. S. 1971.

Within 90 days from the date of the entry of the final decree, the board of county commissioners
was required to establish a value for each parcel "not less than fifty percent of the amount of the
last assessed valuation appearing upon the county tax roll," s. 197.700(1), F. S. 1971.

Upon the deposit of the statutorily prescribed amount with the clerk of the circuit court by any
person desiring to purchase the parcel and after publication of the notice of sale in a newspaper
of general circulation in the county where the parcel was situated once each week for 2
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successive weeks by said clerk, the county could dispose of the land at public sale to the highest
bidder, s. 197.700(2), F. S. 1971.

If no application to purchase the property was submitted within 2 years after said property had
been available for sale, the county was authorized to dispose of the land in any method provided
by law, s. 197.700(2), F. S. 1971.

Section 125.35, F. S., provides the method for the sale of property belonging to the county. The
sale of said property can be made only after notice of the sale has been published in a
newspaper of general circulation in the county once a week for at least 2 weeks. The board of
county commissioners is then authorized to accept the highest bid, unless said board rejects all
bids as too low, s. 125.35, F. S.

Although Ch. 72-268, Laws of Florida, effective December 31, 1972, and Ch. 73-332, Laws of
Florida, made major changes in Ch. 197, F. S. 1971, the above procedures set forth in the now
repealed sections of Ch. 197 govern the sale and disposition of property acquired by the county
prior to December 31, 1972, by the foreclosure of county-held tax sale certificates.

It is well established that the rights of holders of tax sale certificates other than governmental
agencies are to be determined by the laws in force at the time the certificates are acquired. See
Leland v. Andrews, 176 So. 418 (Fla. 1937); Northern Inv. Corporation v. Mutual Realty Co., 174
So. 849 (Fla. 1937); and AGO 074-202.

Under Ch. 197, F. S. 1971, an individual certificate holder was assured that for a period of 2
years following the entry of the final decree, property, if sold, would produce an amount not less
than 50 percent of the last assessed valuation. Upon termination of the 2-year period, the
property could be sold to the highest bidder without any guarantee that said property would
generate a definite return, unless the board of county commissioners, in its discretion, rejected
all bids as too low. Therefore, the individual certificate holder, participating on a pro rata basis in
proceeds from the sale, would desire said proceeds to be as high as possible.

Each time county-owned property is offered for sale, the provisions of Ch. 197, F. S. 1971, and
s. 125.35, F. S., must be complied with, including the necessity to republish the notice of sale.
The sale of said property cannot be effected by negotiation with a prospective purchaser without
readvertisement, even though the property was advertised previously as required by s. 125.35.
Where a controlling statute directs the procedure for accomplishing some object, it is, in effect, a
prohibition against accomplishing the object in any other manner [See Alsop v. Pierce, 19 So.2d
799, 805, 806 (Fla. 1944); and In re Advisory Opinion of the Governor, Civil Rights, 306 So.2d
520, 523 (Fla. 1975)]; and, where a statute expressly mentions one procedure (e.g., the sale by
notice published for 2 weeks to the highest bidder), it impliedly excludes another procedure. See
Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So.2d 341 (Fla. 1972); and Interlachen Lakes Estates, Inc. v.
Snyder, 304 So.2d 433 (Fla. 1974).

Based upon the above-quoted statutory and case authority, it is my opinion that property, subject
to the lien of privately held tax sale certificates, acquired by the county prior to December 31,
1972, by foreclosure of county-held tax sale certificates must be sold in accordance with the
procedures set forth in Ch. 197, F. S. 1971.



Although more than 2 years have elapsed since the amendment of Ch. 197, F. S. 1971, thus
bringing the sale of said property under the provisions of s. 125.35, F. S., the individual
certificate holder still has an interest that the proceeds be distributed pursuant to the prior act.



