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QUESTION:

Are the elective commissioners of a special district whose elective terms of office have expired
required to hold over and continue in office when no one has qualified to succeed any of them in
office?

SUMMARY:

The elective commissioners of the Cedar Key Water and Sewerage District whose two-year
elective terms in office have expired are not required under the terms of s. 5(b), Art. II, State
Const., to hold over and continue in office when no one has qualified to succeed them in office,
as that provision is inapplicable to district officers. However, under s. 114.04, F. S., the Governor
is authorized to fill all vacancies in district office for the remainder of the term if less than 28
months; thus, since the enabling Legislation creating the special district does not provide
procedures for filling multiple vacancies on its governing board, the Governor may appoint
persons to fill such vacancies for the remainder of the unexpired terms.

As to the status of the incumbent commissioners whose terms have expired, they are considered
de facto officers and may continue in such status until their successors have been duly
appointed or elected to office and have qualified for and taken office.

Chapter 63-1569, Laws of Florida, as amended by Chs. 75-426 and 76-416, Laws of Florida,
establishes the Cedar Key Special Water and Sewerage District. As originally enacted, s. 2 of
Ch. 63-1569, supra, provided that the governing board of said district shall be composed of three
commissioners, each appointed by the Governor. In 1975, however, the Legislature amended
the enabling legislation creating the district to provide for an elected five-member board of
commissioners. Chapter 75-426, Laws of Florida.

Your letter advises, however, that the terms of office of three of the elected commissioners
expired on May 4, 1978, but that none of said commissioners chose to run for reelection. You
further state that in accordance with the terms of s. 2(e) of Ch. 63-1569, as amended, a special
election had been called to elect replacements for the commissioners whose terms were set to
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expire. However, the candidates' qualifying period provided for in the call of such special election
expired without any candidate having sought to qualify for election to the several offices. You
state that the current incumbent members are in doubt as to what to do under these
circumstances, but that you have advised the three affected commissioners that it is their duty to
"hold over and continue in office until another election is called and a qualified successor is
elected," citing s. 5(b), Art. II, State Const., as authority therefor.

Section 5(b), Art. II, State Const., in pertinent part provides that "[e]ach state and county officer .
. . shall . . . continue in office until his successor qualifies." (Emphasis supplied.)

Florida Supreme Court decisions and Attorney General Opinions have, however, consistently
held that a district office is not a state or county office for purposes of various constitutional and
statutory provisions. See State v. Ocean Shore Improvement District, 156 So. 433 (Fla. 1934);
State v. Reardon, 154 So. 742 (Fla. 1936); Town of Palm Beach v. City of West Palm Beach, 55
So.2d 566 (Fla. 1951); Bair v. Central and Southern Flood Control District, 144 So.2d 818 (Fla.
1962), and AGO's 078-74, 078-11, 074-169, and 074-7.

Moreover, the Florida Supreme Court has expressly ruled that officers of a special district were
not within the purview of s. 14, Art. XVI of the 1885 Constitution which provided that "[a]ll state,
county and municipal officers shall continue in office after the expiration of their official terms
until their successors are duly qualified." See State ex rel. Smith v. Hamilton, 166 So. 742 (Fla.
1936). The pertinent requirements of present s. 5(b), Art. II, State Const., are essentially the
same with respect to state and county officers. Accordingly, it is evident that the members of the
district's governing body are not required by s. 5(b), Art. II, to hold over or continue in office after
the expiration of their terms until the qualification of their successors.

The foregoing judicial decisions and Attorney General Opinions also compel the conclusion that
s. 1(f), Art. IV, State Const., is not applicable to your inquiry, since that section empowers the
Governor.

". . . [w]hen not otherwise provided for in this constitution . . . [to] fill by appointment any vacancy
in state or county office . . . for the remainder of the term of an elective office if less than twenty-
eight months, otherwise until the first Tuesday after the first Monday following the next general
election." (Emphasis supplied.)

As s. 1(f), Art. IV, supra, does not include district officers within its terms it is, like s. 5(b), Art. II,
supra, inapplicable to your inquiry. See also AGO 073-245. However, s. 2(f) of Ch. 63-1569, as
amended by s. 1 of Ch. 75-426, does provide a means for filling a vacancy on the governing
board of the district: "In case of a vacancy being created in the membership of the board, the
remaining four members shall appoint a qualified person to serve until the next election."
(Emphasis supplied.)

It is evident, however, that this language does not contemplate or provide a solution for the
situation presented by your question. As of May 4, 1974, three vacancies existed in the
membership of the board; nothing in the above-cited language permits two members of the
board to appoint persons to fill three vacancies. As stated by the Florida Supreme Court in State
ex rel. Landis v. Bird, 163 So. 248 (Fla. 1935) at 260:



"Authority to appoint officers is not inherent in the general powers of any department of the
government, and must be duly conferred before it can be lawfully exercised. When such
delegated authority is conferred, it should be exercised strictly within the terms, limitations and
intendments of the delegating language used as judicially interpreted." (Emphasis supplied.)

Since the enabling legislation establishing the district does not provide a procedure for filling
multiple vacancies on the governing board under the circumstances contained in your letter, it is
appropriate to examine pertinent provisions contained in general law relating to vacancies in
office.

Section 114.04, F. S., provides in part as follows:

"Except as otherwise provided in the State Constitution, the Governor shall fill by appointment
any vacancy in a state, district, or county office, other than a member or officer of the
Legislature, for the remainder of the term of an appointive officer and for the remainder of the
term of an elective office, if there is less than 28 months remaining in the term; otherwise, until
the first Tuesday after the first Monday following the next general election." (Emphasis supplied.)

It is evident from an examination of the above-quoted statute that it authorizes the Governor to
appoint three qualified persons to fill the existing vacancies in office in the district. Under. s. 2(e)
of Ch. 63-1569, as amended, the commissioners are elected to fill 2-year terms; thus the
remaining portion of the unexpired terms in question is less than 28 months. Accordingly, the
Governor may fill these vacancies for the remainder of the unexpired terms. Cf. AGO 073-245, in
which this office ruled that, in the absence of any specific provisions in the enabling legislation
creating a special district relating to vacancies in office, the Governor was authorized under s.
114.04, F. S. 1973 (which provided that, where a vacancy existed in district office, the Governor
was required to appoint a person to fill the vacancy, which person was required to hold office
until the same was filled in an election as provided by law), to fill the vacancy.

As to the status of the three commissioners whose terms have expired, it would appear that they
would be authorized but not required to hold over as de facto officers until the election and
qualification of their successors or until the Governor makes ad interim appointments to fill the
vacancies. See 67 C.J.S. Officers s. 140, stating that an officer who holds over after the
expiration of his term of office when there is no legal provision therefor may be regarded as a de
facto officer. And, as noted in AGO 073-193, until the appointment or election of his successor,

". . . a de facto officer and the title to his office or the authority to act as a de facto officer cannot
be collaterally attacked or inquired into by third parties. Treasure, Inc., v. State Beverage
Department, 238 So.2d 580, 585-586 (Fla. 1971); State v. Murphy, 13 So. 705, 716 (Fla. 1893)."

Accordingly, it would appear that the incumbent commissioners whose terms have expired would
be authorized, though not required, to hold over as de facto officers exercising the functions of
their offices until their successors have by appointment or election qualified themselves to take
office. State v. Wiseheart, 28 So.2d 589 (Fla. 1947); Colbath v. Adams, 184 So.2d 883 (Fla.
1966).


