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QUESTION:

May a state employee within the Career Service System hold office as a member of the county
or state executive committee of a political party?

SUMMARY:

Until judicially or legislatively determined to the contrary, state employees within the Career
Service System may not, under the provisions of s. 110.233(4), F. S., run for or hold office as
members of a county or state executive committee of a political party.

Section 110.233(4)(a), F. S., provides in pertinent part that no employee in the career service
shall:

"Hold, or be a candidate for, public or political office while in the employment of the state or take
any active part in a political campaign while on duty or within any period of time during which he
Is expected to perform services for which he receives compensation from the state. However,
when authorized by his agency head and approved by the Department of Administration as
involving no interest which conflicts or activity which interferes with his state employment, an
employee in the career service may be a candidate for or hold local public office. The
Department of Administration shall prepare and make available to all affected personnel who
make such request a definite set of rules and procedures consistent with the provisions herein."
(Emphasis supplied.)

It has long been recognized that the Legislature may have a greater interest in regulating
political activities of its employees than it would in regulating the political activities of the general
public. See generally Ex Parte Curtis, Curtis, 106 U.S. 371 (1882); State v. Stuler, 122 So0.2d 1,
3 (Fla. 1960); and AGO 072-62. Section 110.233, F. S., does not deny a career service
employee's right to political expression and activity, but rather proscribes specifically defined
activities. See Department of Administration Rule 22A-13.03(1), F.A.C., which states that all
employees in the career service are governed by the provisions of s. 110.092, F. S., (now s.
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110.233), relating to political activities and unlawful acts. Section 110.233 does not prevent a
career service employee from actively campaigning, provided that such activities take place at a
time when he is not on duty or expected to perform services for the state for which he is being
compensated and he does not use his position to secure support for, or oppose, a candidate,
party, or issue or affect the results thereof or use any promise of reward or threat of loss to
encourage or coerce any employee to support or contribute to a political issue, candidate, or
party. See s. 110.233(4) and (5). Cf. AGO 074-46 which recognizes a distinction between active
and passive political activities under the provisions of s. 110.233 (then s. 110.092). Section
110.233(4)(a), however, does expressly prohibit a career service employee from holding, or
being a candidate for, public or political office while he is a state employee. The subsection does
not limit this prohibition to those hours or periods of time in which the employee is considered to
be "on-duty"; rather, the only exception to this restriction is contained in the second sentence of
the subsection which states that a career service employee may be a candidate for or hold a
local public office if authorized by his agency head and approved by the Department of
Administration as involving no interest or activity which conflicts or interferes with his state
employment. See Department of Administration Rule 22L-13, Part |, F.A.C., regarding requests
for approval for an employee in the career service to be a candidate for local public office. No
such exception, however, is contained in the statute for "political offices" or state public offices.

While "public office" is not expressly defined for the purposes of Ch. 110, F. S., the term has
been defined elsewhere in the statutes to mean "any state, county, municipal, or school or other
district office or position which is filled by vote of the electors.” Section 106.011(10), F. S. See
also s. 97.021(21), F. S., which defines "public office" to include federal offices or positions. The
term "public office” has generally been considered to be an office or position in which some
portion of the sovereign power is being exercised. See generally 25 Am. Jur.2d Elections s. 124
(duties of public office are in nature public and involve exercise of some portion of sovereign
power in performance of which all citizens, regardless of political party, are interested), and 67
C.J.S. Officers s. 4. See also State ex rel. Holloway v. Sheats, 83 So. 508, 509 (Fla. 1919) (term
"office” implies a delegation of a portion of the sovereign power to, and the possession of it by,
the person filling the office). In most states, therefore, officers of a political party, such as the
members of a party executive committee, are not considered to hold public office even though
the Legislature may by statute regulate the election and conduct of the political committees. See,
e.g., Tuck v. Cotton, 299 S.W. 613 (Ark. 1927); Usilton v. Bramble, 82 A. 661 (Md. 1911);
Heiskell v. Ledgerwood, 234 S.W. 1001 (Tenn. 1921); Morris v. Peters, 46 S.E.2d 729 (Ga.
1948); Greenough v. Lucey, 66 A. 300 (R.l. 1907); Attorney General v. Drohan, 48 N.E. 279
(Mass. 1897); and 25 Am. Jur.2d Elections s. 124. The courts of this state have generally
concluded that, although membership in a political party and the activities thereof may be
regulated by statute, (see Ch. 103, F. S.), such membership is not an "office” as that term is
contemplated by the State Constitution and statutes. See, e.g., State ex rel. West v. Gray, 169
So. 37 (Fla. 1936), and Moore v. Board of Commissioners of Leon County, 118 So. 476 (Fla.
1928); cf. Alexander v. Booth, 56 So.2d 716 (Fla. 1952) (national committee members and
delegates to a national convention are party officers, not state officers; and, unless controlled or
regulated by statute, the selection or election of such officers is a party matter), and Ex Parte
Smith, 118 So. 306 (Fla. 1928) (nominees of political party are not public officers even when law
regulates their selection). Thus, membership on the county or state executive committee of a
political party would not appear to fall within the proscription of s. 110.233(4)(a), prohibiting a
state career service employee from holding public office.



Section 110.233(4)(a), F. S., however, also prohibits a career service employee from holding or
being a candidate for a "political office." In a generic sense, "political” means or pertains to "the
exercise of the rights and privileges or the influence by which individuals of a state seek to
determine or control its public policy; having to do with the organization or action of individuals,
parties, or interests which seeking to control the appointment or action of those who manage the
affairs of a state." 72 C.J.S. Political, p. 222. When used in this context, a "political office" would
include a political party office. While the term "political office" is not defined, it appears that the
terms "political office™ and "public office” are not synonymous as both terms are used in the
disjunctive sense in the first sentence of s. 110.233(4)(a), and the term "political office" is not
employed in the second sentence of s. 110.233(4)(a). See also the title to Ch. 70-277, "AN ACT
relating to state employees, amending section 110.092, Florida Statutes [now s. 110.233], to
permit a state employee in the classified service to be a candidate for or hold a local public office
under certain conditions." Generally, words in a statute will not be construed as surplusage if a
reasonable construction which will give them some force and meaning is possible. See Pinellas
County v. Woolley, 189 So.2d 217 (2 D.C.A. Fla., 1966); see also State Department of Public
Welfare v. Bland, 66 So.2d 59 (Fla. 1953), and State ex rel. Florida Industrial Commission v.
Willis, 124 So.2d 48 (1 D.C.A. Fla., 1960), cert. denied, 133 So.2d 323 (Fla. 1961); cf. 82 C.J.S.
Statutes s. 343. Therefore, in order to give meaning to all the words in s. 110.233(4)(a), the
prohibition contained therein must be considered to encompass more than merely "public
offices.” While not a "public office,” a position or membership on the state or county executive
committee of a political party would appear to qualify as a political office and would thus fall
within the prohibition contained in s. 110.233(4)(a), stating that a career service employee may
not hold or be a candidate for a "political office.” See 29 C.J.S. Elections ss. 86(1)a. and 87,
which refer to political party officials and committees as "political officers and committees" and
discuss the appointment or election of such officers and committees and their powers and
duties.

Accordingly, I am of the opinion that, until judicially or legislatively determined to the contrary,
state employees within the Career Service System may not, under the provisions of s.
110.233(4)(a), F. S., run for or hold office as members of the county or state executive
committees of political parties. The only exception to the prohibition contained therein is for local
public offices which a career service employee may hold or be a candidate for, provided he has
obtained the approval of his agency head and authorization from the Department of
Administration that the office involves no interest which conflicts or activity which interferes with
the employee's state employment. It is a general rule of statutory construction that when a
statute sets forth exceptions to its terms, no other exceptions may be implied. See Biddle v.
State Beverage Department, 187 So.2d 65 (4 D.C.A. Fla., 1966), cert. dismissed, 194 So.2d 923
(Fla. 1966) (under rule expressio unius est exclusio alterius, exceptions made in a statute give
rise to strong inference that no other exceptions were intended); Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56
So.2d 341 (Fla. 1952), and Williams v. American Surety Company of New York, 99 So.2d 877 (2
D.C.A. Fla., 1958). Moreover, such statutory exceptions are to be strictly construed. See Farrey
v. Bettendorf, 96 So.2d 889 (Fla. 1957), and State v. Nourse, 340 So.2d 966 (3 D.C.A. Fla.,
1976) (statutory exceptions are to be strictly construed against one who attempts to take
advantage of the exception). As | am of the opinion, however, that membership on a state or
county executive committee of a political party is not a "public office," the foregoing exception to
the general prohibition contained in s. 110.233(4)(a) is not applicable to the instant inquiry.



Nor do the provisions of s. 104.31, F. S., appear to compel a different conclusion. Section
104.31, Florida's Little Hatch Act, regulates the political activities of all public officers and
employees in the state, including those employees in the Career Service System. While the act
prohibits certain types of political activity, see s. 104.31(1)(a), (b), and (c), its provisions do not
prevent any person from becoming a candidate for and actively campaigning for any elective
office in the state. Section 104.31 provides in pertinent part:

"All such persons shall retain the right to vote as they may choose and to express their opinions
on all political subjects and candidates. The provisions of paragraph (a) shall not be construed
so as to limit the political activity in general, special, primary, bond, referendum or any other
election of any kind or nature, of elected officials or candidates for public office in the state or of
any county or municipality thereof; and the provisions of paragraph (a) shall not be construed so
as to limit the political activity in general or special elections of officials appointed as the heads
or directors of state administrative agencies, boards, commissions or committees or of the
members of state boards, commissions or committees whether they be salaried, nonsalaried or
reimbursed for expense."

While public employees would not appear to be prohibited by s. 104.31, F. S., from serving as
members of county or state political party executive committees, subsection (3) of s. 104.31
provides that "[n]othing contained in this section . . . shall be deemed to prohibit any public
employee from expressing his opinions on any candidate or issue or from participating in any
political campaign during his off-duty hours so long as such activities are not in conflict with the
provisions of subsection (1) or s. 110.223." (Emphasis supplied.) Such activity is in my opinion
prohibited by s. 110.233(4)(a), F. S.; therefore, under the provisions of ss. 104.31(3) and
110.233(4)(a), career service employees may not serve on such executive committees of
political parties. Section 104.31 provides that those officers and employees under the State Merit
System who are employed by state agencies receiving federal funds and who are not otherwise
exempted from paragraph (a) in general or special elections shall not be eligible to hold party
offices or membership on any county or state executive committee. While the State Merit System
has been replaced by the Career Service System, this office has no authority to declare that the
foregoing provision is of no legal efficacy or that it has been superseded. Such a matter must be
addressed by the courts of this state or by the Legislature.

You have not advised me whether any of the activities of the career service employees in
guestion are financed by federal funds or grants. Therefore, no opinion is expressed herein
regarding the applicability of the federal Hatch Act, 5 U.S.C. s. 1501, et seq., which places
certain restrictions on the political activity of individuals employed by a state or local agency
which is financed in whole or in part by loans or grants, other than revenue-sharing funds, made
by the United States or a federal agency. See Department of Administration Rule 22A-13.03(2),
F.A.C., which provides that employees filling positions in agencies receiving federal funds are
also subject to the provisions of the federal Hatch Act regarding political activities. However,
under the amended federal act, candidacy for a political party office would appear to be
permissible although the federal act still prohibits a state or local officer or employee from being
a candidate for a public elective office. See Act of Oct. 15, 1974, Pub. L. No. 93-443, Title IV, s.
401(b)(2), 89 Stat. 1290, which deleted paragraph (5) of 5 U.S.C. s. 1501, which defined the
phrase "an active part in political management or in political campaigns;" and s. 410(a) of the
1974 act, which substituted "be a candidate for elective office" in place of "take an active part in



political management or in political campaigns"” as one of the political activities prohibited under
the federal Hatch Act. See 5 U.S.C. s. 1502.



