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Date: December 22, 1997

Subject:
Authority to pay retroactive salary

Mr. James K. Austin
Superintendent of Schools
Hernando County
919 U.S. Highway 41 North
Brooksville, Florida 33512-2997

RE: SCHOOL BOARDS--Retroactive increase in salary to substitute or emergency teacher
following certification unauthorized

Dear Mr. Austin:

This is in response to your request for an Attorney General's Opinion on substantially the
following question:

Is the School Board of Hernando County authorized to retroactively pay a higher salary to a
substitute teacher, who is not covered by a collective bargaining agreement, once a valid
certificate is received, with such salary retroactive to the date an application for certification by
the teacher was received by the Department of Education?

You state that the School Board of Hernando County annually adopts salary schedules for all
personnel classifications, including a schedule for substitute teachers. The salary schedule for
substitute teachers is based on whether the individual has or has not been certified. Under this
schedule, a person is paid a lower salary until such time as a certificate is received, at which
time the individual receives a higher salary.

As provided by administrative rule of the State Board of Education, a superintendent of schools
is authorized, by duly adopted policy, to appoint emergency or substitute teachers under the
following circumstances:

"(1) When a regular teacher is not available, a certified or non-certified individual may be
employed during an emergency.

(2) School boards are further authorized to contract with properly certified personnel in order to
provide teachers in an emergency when the regular teacher is unable to perform assigned
duties. The conditions of such contracts shall be the same as those of contracts issued to
regular instructional personnel, except that compensation shall be earned by the holders of such
contracts only for the days during which services are actually rendered. The compensation for
such employees shall be computed at the same daily rate that would be allowed to full-time
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employees with the same qualifications and status."

Rule 6A-1.54, F.A.C.

Pursuant to s. 230.23(5), F.S., a district school board is authorized to designate positions to be
filled, prescribe qualifications for such positions, and provide for the appointment, compensation,
promotion, suspension and dismissal of employees. In this regard, the school board is
authorized to adopt as a basis for paying all school employees, such schedules to be arranged,
insofar as practicable, so as to furnish incentives for improvement in training and for continued
and efficient service and fix and authorize the compensation of school employees on the basis of
such schedules. Section 230.23(5)(c), F.S. See generally s. 230.23(5)(d), F.S., ("[a]ll contracts
with members of the instructional staff shall be in accordance with the salary schedule adopted
by the school board, shall be in writing for definite amounts and for definite terms of service, and
shall specify the number of monthly payments to be made"). And see s. 236.02(4)(b), F.S.,
requiring school districts which participate in the state appropriations for the Florida Education
Finance Program to, inter alia, pay all personnel in accordance with payroll period schedules
adopted by the school board and included in the official salary schedule; and s. 236.02(5), F.S.,
which states that such districts shall expend funds for salaries in accordance with a salary
schedule or schedules adopted by the school board in accordance with the applicable provisions
of law and regulations of the state board. As provided in Rule 6A-1.52, F.A.C., each school
board is required to annually adopt and spread on its minutes a salary schedule or schedules for
employees of the district school system. As the rule states, "[t]he schedules so adopted shall be
the sole instrument used in determining the annual, monthly, weekly, daily, or hourly
compensation for the employees of the board." (e.s.) In developing these salary schedules, the
superintendent and the school board must ascertain that all the provisions of law relating to such
schedules are met. Subsections (4) and (5) of Rule 6A-1.52, F.A.C., provide that:

"(4) No extra compensation shall be made to any employee of the board after service shall have
been rendered, or the contract made as provided by section 215.425, Florida Statutes.

(5) No salary shall be paid differing from the amount to which the employee is entitled under the
salary schedule. When it is determined that an incorrect amount has been paid the differences
shall be adjusted between the board and the employee to the end that each employee shall
receive the amount to which he is entitled under the salary schedule."

Section 215.425, F.S., provides in pertinent part that "[n]o extra compensation shall be made to
any officer, agent, employee, or contractor after the service has been rendered or the contract
made . . . ." Section 215.425, F.S., formerly s. 11, Art. XVI, State Const. 1885, as amended, was
converted to statutory law by s. 10, Art. XII, State Const. 1968. The purpose of this provision
prohibiting additional compensation for work already performed is to carry out the basic and
fundamental principle that public funds may be used only for a public purpose and it is contrary
to this policy to use public funds to award extra compensation for work which has already been
performed for an agreed upon wage. See AGO's 85-57 (in the absence of a collective bargaining
agreement entered into prior to performance of such services, retroactive payment at masters
degree salary level to teachers receiving such degrees at end of fiscal year for that year's
teaching services constitutes "extra compensation" and is prohibited by s. 215.425, F.S.); 82-28
(retroactive payment to a vocational teacher for 8 years of prior vocational work-related



experience constitutes "extra compensation" prohibited by s. 215.425, F.S., and thus the district
school board is unauthorized to make such a retroactive salary payment to the teacher); 81-98
(municipality may not legally expend public funds to reimburse employees of the city who have
expended personal monies to purchase additional past service credit in order to obtain full
retirement benefits which the city elected not to provide when it had the opportunity to do so,
because such action would constitute extra compensation or a lump sum allowance not provided
for by law or contract and granted after the rendition of services which is prohibited by s.
215.425, F.S.).

Thus, the payment of retroactive compensation, lump sum allowances or other forms of
compensation not provided for by law or contract is prohibited by s. 215.425, F.S. A limited
exception to this general prohibition is provided in s. 215.425 stating that a district school board,
when adopting salary schedules for a fiscal year "may apply the schedule for payment of all
services rendered subsequent to July 1 of that fiscal year." The situation under consideration
herein does not come within the scope of this exception, and no other exception may be read
into the statute.  See Williams v. American Surety Company of New York, 99 So.2d 877 (2
D.C.A. Fla., 1958) (where statute sets forth exceptions, no others may be implied to be
intended); Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So.2d 341 (Fla. 1952). And see AGO 75-279, concluding
that a contract with instructional personnel providing for a salary increase which was entered into
through collective bargaining subsequent to the beginning of the salary year did not represent a
claim for extra compensation prohibited by the statute since the teacher did not perform the
teaching services for an agreed upon salary under a binding contract applicable to the current
year, but rather performed those services pursuant to the previous year's salary schedule
pending negotiation of new contracts and with the understanding that the new contracts would
incorporate the new salary schedule to which such personnel would be entitled for the entire
year.

In the instant inquiry, it would appear that the substitute teacher will have performed teaching
services and been compensated for these services at an agreed upon wage pursuant to the
existing salary schedules. To subsequently authorize the payment of the difference in salary
between a certified and noncertified teacher grants to such teacher extra compensation for
services already performed at an agreed upon wage pursuant to previously established salary
schedules. Accord AGO 85-57.

Therefore, it is my opinion that, in the absence of a contractual agreement entered into prior to
the performance of substitute teaching services which contemplates such payments, retroactive
payments at the level of a certified teacher salary to a substitute or emergency teacher who
receives his or her certificate following the commencement of such teaching duties constitutes
"extra compensation" prohibited by s. 215.425, F.S., and thus, the School Board of Hernando
County is unauthorized to make such retroactive payment to a substitute teacher.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:



Gerry Hammond
Assistant Attorney General


