Baker act and police records
Number: AGO 86-101

Date: December 19, 1997

Subject:
Baker act and police records

Mr. William A. Liquori

Chief of Police

City of Altamonte Springs

225 Newburyport Avenue
Altamonte Springs, Florida 32701

RE: PUBLIC RECORDS LAW--Baker Act and Myers Act
Dear Chief Liquori:

This is in response to your request as Chief of Police for the City of Altamonte Springs for an
opinion on substantially the following questions:

1. What records of a municipal police department are not public records pursuant to the Baker
Act, Ch. 394, F.S.?

2. What records of a municipal police department are confidential by law, pursuant to the Myers
Act, Ch. 396, F.S.?

According to your inquiry and supplemental information provided to this office, you are in doubt
as to whether particular records compiled by your agency are included within the purview of ss.
394.459(9) and 396.112(1), F.S. Specifically, you have informed me that, in the case of a person
taken into custody for involuntary examination pursuant to s. 394.463(2), F.S., your agency
prepares an "Event Form," which includes a synopsis of an event which is reported to and
investigated by the Altamonte Springs Police Department; an "Incident Report-Narrative Form;"
and a separate "Report of Law Enforcement Officer" form approved by the Department of Health
and Rehabilitative Services and executed pursuant to s. 394.463(2)(a)2., F.S. In the case of a
person detained and transported pursuant to s. 396.072, F.S., your agency apparently prepares
the above-described "Incident Report-Narrative Form" and a form normally used when a person
is arrested with references to "Arrest" deleted, but it does not appear that your agency prepares
or compiles any other information or submits any other type of report on such persons.

Florida's Public Records Law, Ch. 119, F.S., requires every person having custody of a public
record to permit inspection and examination of the record by any person desiring to do so at
reasonable times, under reasonable conditions, and under supervision by the custodian or his
designee, and further requires the custodian to furnish a copy of the record on payment of the
fee prescribed by law or, if no fee is prescribed, on payment of the actual cost of duplication, as
therein defined. Section 119.07(1)(a), F.S. See also s. 119.011(1), F.S., broadly defining "public
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records” to include in pertinent part "documents . . . made or received pursuant to law or
ordinance or in connection with the transaction of official business by any agency;" and s.
119.011(2), F.S., defining "agency" to include in pertinent part "any . . . municipal officer [or]
department . . . ." However, a public record which is "presently provided by law to be
confidential," or which is "prohibited from being inspected by the public, whether by general or
special law," is exempt from the provisions of s. 119.07(1)(a). Section 119.07(3)(a), F.S. See
Wait v. Florida Power and Light Company, 372 So.2d 420 (Fla.1979) (s. 119.07[3][a] exempts
only those records made confidential by statutory law). In AGO 80-96, this office stated that
police crime and arrest reports are public records subject to public inspection under Ch. 119.
See also AGO 84-33, concluding that only such portions of the initial complaint and arrest report
in a criminal case which reveal the "substance of a confession" are exempt from s. 119.07(1)(a).

Finally, as pertinent to your inquiry, Florida courts have held that the Public Records Law is to be
liberally construed in favor of open government, that exemptions from disclosure are to be
construed narrowly and limited to their stated purposes, and that any doubt as to the existence
of an exemption should be resolved in favor of disclosure rather than secrecy. See Tribune
Company v. In re Public Records, P.C.S.0. # 79-35504 Miller/Jent, 493 So.2d 480 (2 D.C.A.
Fla., 1986); Bludworth v. Palm Beach Newspapers, Inc., 476 So.2d 775 (4 D.C.A. Fla., 1985),
review denied, 488 So.2d 67 (Fla. 1986); Miami Herald Publishing Company v. City of North
Miami, 452 So0.2d 572 (3 D.C.A. Fla., 1984), approved, 468 So.2d 218 (Fla. 1985).

QUESTION ONE

Pursuant to s. 394.463(1), F.S., a person may be taken to a receiving facility for involuntary
examination if there is reason to believe he is mentally ill and if certain criteria are met. As
pertinent to your inquiry, s. 394.463(2)(a)2., F.S., provides for initiation of an involuntary
examination in the following manner:

A law enforcement officer shall take a person who appears to meet the criteria for involuntary
examination into custody and deliver him or have him delivered to the nearest receiving facility
for examination. The officer shall execute a written report detailing the circumstances under
which the person was taken into custody, and the report shall be made a part of the patient's
clinical record.

See s. 394.455(14), F.S., as amended by s. 11, Ch. 86-145, Laws of Florida, defining "law
enforcement officer" to include a city police officer; and s. 394.455(18), F.S., defining "clinical
record” as meaning "all parts of the record required to be maintained" and including "all medical
records, progress notes, charts, admission and discharge data, and all other information
recorded by a facility which pertains to the patient's hospitalization and treatment.” Section
394.459(9), F.S., provides that a clinical record for each patient shall be maintained and that
such record shall include data pertaining to admission and such other information as may be
required under rules of the Department of Health and Rehabilitative Services. See generally Ch.
10E-5, F.A.C. Section 394.459(9) further provides for "the privileged and confidential status of
the clinical record" and particularly specifies that "[t]he clinical record shall not be a public record;
and no part of it shall be released,” with certain exceptions, including in paragraph (f) thereof the
requirement that "[a]ny law enforcement agency . . . that receives information pursuant to this
subsection shall maintain such information as a nonpublic record as otherwise provided herein."



(e.s.) See also Rule 10E-5.38, F.A.C. (clinical record of every patient is confidential).

As noted herein, your agency prepares an "Event Form," an "Incident Report-Narrative Form,"
and a separate "Report of Law Enforcement Officer" form when a person is taken into custody
pursuant to s. 394.463(2)(a)2., F.S. It appears from the provisions of s. 394.463(2)(a)2. and s.
394.459(9), F.S., that only this latter "Report of Law Enforcement Officer" form, which is
statutorily required to be included in the clinical record of a patient, is confidential and statutorily
declared not to be a public record. Moreover, it further appears that s. 394.459(9)(f), F.S., in
requiring any law enforcement agency that receives information pursuant to that subsection,
which is titled "CLINICAL RECORD; CONFIDENTIALITY," to maintain such information as a
nonpublic record, has reference only to information contained in the clinical record which may be
released or disclosed pursuant to one of the exceptions to confidentiality enumerated in s.
394.459(9)(a)-(h), F.S. See Staff Analysis, Florida Senate Committee on Health and
Rehabilitative Services, CS/SB 797 (enacted into law as Ch. 84-285, Laws of Florida), 1984
Session, which noted that s. 6 of Ch. 84-285, supra, in adding subsections (e) and (f) to s.
394.459(9), F.S., would have the effect of, respectively, "allowing for release of information when
a patient has expressed an intention to harm" and "requiring law enforcement to maintain
confidentiality of certain information released.” Therefore, | am unable to conclude that other
records such as the "Event Form" and "Incident Report-Narrative Form" which appear to be
analogous to crime and arrest reports are rendered nonpublic records or otherwise exempted
from the provisions of s. 119.07(1)(a), F.S., by any provision of Ch. 394, F.S. To conclude
otherwise would require a broad, rather than narrow, construction of the existing public records
exemption in Ch. 394, one which favors secrecy rather than disclosure, contrary to the case
authorities discussed herein.

QUESTION TWO

Section 396.072(1), F.S., provides in pertinent part that a "peace officer," including municipal
police officers, see s. 396.032(6), F.S., may assist a person who is intoxicated in a public place
and who appears to be in need of help to his home or to an appropriate treatment resource if
such person consents to the proffered help, and further provides that a peace officer shall take a
person intoxicated in a public place and appearing to be incapacitated as therein defined to a
hospital or other appropriate treatment resource. Section 396.072(2), F.S., authorizes a peace
officer to take such intoxicated and apparently incapacitated person into "protective custody,"
provides that such person may be detained in a municipal or county jail or other detention facility
for up to 72 hours, and further states that nothing therein shall prevent the use of any such jail or
detention facility as a "treatment resource" to the extent authorized under other provisions of Ch.
396, F.S. See also s. 396.072(7), F.S., providing that a taking into "protective custody” pursuant
to s. 396.072, F.S., "shall not be considered an arrest for any purpose, and no entry or other
record shall be made to indicate that [a person taken into protective custody] has been arrested
or has been charged with a crime.” | do not perceive that any provision of s. 396.072 exempts
any record prepared by a municipal police department from the provisions of s. 119.07(1)(a),
F.S. Rather, as the form you submitted to this office indicates to be your agency's current
practice, s. 396.072(7) merely operates to prohibit any reference in such records to an arrest or
any criminal charge when a person is taken into protective custody pursuant to s. 396.072.

However, s. 396.112(1), F.S., provides as follows:



"The registration and other records of emergency services and of other treatment resources,
whether inpatient, intermediate or outpatient, utilized under this chapter shall remain confidential,
and information which has been entered in the records shall be considered privileged
information.” (e.s.)

Moreover, s. 396.112(2), F.S., provides in pertinent part that, with limited exceptions, "[n]o part of
the treatment records shall be disclosed without the consent of the person to whom it pertains . .
.." (e.s.) See also s. 396.032(4), F.S. ("Treatment resource" means any public or private facility
providing treatment or rehabilitation services for alcoholics). See generally Ch. 10E-3, F.A.C.
(Department of Health and Rehabilitative Services rules establishing minimum standards for
Alcoholism Prevention and Treatment Programs). See Rule 10E-3.063(5), F.A.C. (Alcohol
Prevention and Treatment is program which, in whole or in part, acts as prevention or treatment
resource or holds itself out to public as providing such services), and Rule 10E-3.064(17) and
(18), F.A.C. (providing for confidentiality of client records and prescribing contents to include
"source of referral and relevant referral information™).

While s. 396.072(2), F.S., provides that nothing therein prevents the use a municipal or county
jail or other detention facility as a treatment resource, it does not appear from the supplemental
information submitted to this office that your agency considers any detention facilities under its
control to be a "treatment resource,” as defined by Ch. 396, F.S. In view of the evident legislative
intent to protect the confidentiality of records of treatment of persons admitted to or otherwise
treated at or by a "treatment resource," pursuant to Ch. 396, whether voluntarily (s. 396.082,
F.S.), pursuant to emergency commitment (s. 396.092, F.S.), or involuntarily (s. 396.102, F.S.),
and in the absence of the use of any municipal police department's detention facilities as a
"treatment resource” as permitted under s. 396.072(2), | am unable to conclude that the
provisions of s. 396.112(1) and (2), F.S., making "registration and other records of emergency
services and of other treatment resources" confidential and prohibiting disclosure of "treatment
records," operate to exempt the type of routine forms prepared by your agency, in connection
with a taking into protective custody pursuant to Ch. 396, i.e., an "Incident Report-Narrative
Form" and a modified arrest report form with references to arrest deleted, from the disclosural
requirements of s. 119.07(1)(a), F.S.

In sum, then, and unless and until legislatively or judicially determined otherwise, | am of the
view that:

(1) The written "Report of Law Enforcement Officer” described in s. 394.463(2)(a)2., F.S., and
required therein to be made a part of a patient's clinical record, which record is statutorily
declared not to be a public record and further declared to be confidential, is exempt from the
disclosural requirements of s. 119.07(1)(a), F.S., but other forms or reports prepared by a
municipal police department in connection with duties under the Baker Act, Ch. 394, F.S., are
public records subject to s. 119.07(1)(a) in the absence of an applicable statutory exemption.

(2) In the absence of use of any municipal police department's detention facilities as a "treatment
resource," as to which records of treatment are confidential and prohibited from disclosure
pursuant to s. 396.112(1) and (2), F.S., routine forms prepared by a municipal police department
in connection with a taking into protective custody pursuant to the Myers Act, Ch. 396, F.S., are
not exempted from disclosure as public records subject to s. 119.07(1)(a), F.S., in the absence



of an applicable statutory exemption.
Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

Kent L. Weissinger
Assistant Attorney General



