Authority to lease property without competitive bid
Number: AGO 86-107

Date: December 19, 1997

Subject:
Authority to lease property without competitive bid

Joseph E. Johnston, Jr.
Attorney for Hernando County School Board

RE: SCHOOL BOARDS--Lease or sale of real property
QUESTIONS:

1. Is the School Board of Hernando County authorized to lease real property without competitive
bids, for a term of 15 years with an option to renew to a nonprofit fire fighting corporation?

2. Is the Hernando County School Board authorized to declare such real property as surplus and
to sell it to a nonprofit fire fighting corporation without competitive bids?

SUMMARY:

Unless and until judicially or legislatively determined otherwise, the Hernando County School
Board is not statutorily authorized nor does it possess home rule power to lease real property to
a private nonprofit corporation for noneducational purposes. However, the Hernando County
School Board is authorized, when determined to be in the best interests of the public, to sell real
property owned by the board which has been declared unnecessary or unsuitable for
educational purposes to a nonprofit fire fighting corporation without competitive bids when the
property, in the opinion of the board, has an estimated value of $25,000 or less and when
disposal of such property has been recommended in an educational plant survey.

Your letter states that the School Board of Hernando County owns real property upon which a
school building is located. This building is currently being used for storage but, under existing
regulations, cannot be operated as a school. According to your letter, a group of local citizens
has formed a nonprofit corporation for the purpose of providing volunteer fire department
services in the portion of the county where the subject property is located. You state that this
nonprofit corporation is not a governmental entity. The corporation proposes to buy or lease the
subject school property.

AS TO QUESTION 1:

Section 235.056(1), F.S., authorizes a school board to lease educational plants to certain
entities. This section provides in pertinent part that:

"A board, including the Board of Regents, is authorized to lease educational plants to a federal,
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state, county, or municipal governmental agency or to any public nonprofit agency, for the
benefit of the community, when such action is recommended in an educational plant survey."

An "[e]ducational plant” consists of "the buildings, equipment, site and site improvements
necessary to accommodate students, faculty, administrators, staff, and the activities of the
educational program of each plant." Section 235.011(6), F.S. And see s. 235.011(7), F.S.,
defining an "[e]ducational plant survey" to be a systematic study of present educational and
ancillary plants and the determination of future needs to provide an appropriate educational
program and services for each student. Cf. s. 235.056(2), F.S., providing for the lease, for
educational purposes, of any land owned by the board.

In Forbes Pioneer Boat Line v. Board of Commissioners of Everglades Drainage District, 82 So.
346, 350 (Fla. 1919), the Florida Supreme Court considered the distinctions between private
corporations, quasi-public corporations and public corporations, stating:

"A private corporation is one formed for the benefit of its stockholders exclusively. When it is
invested with certain powers of a public nature to permit it to discharge duties to the public, it
loses its strictly private character and becomes quasi public. A corporation is public when
created for public purposes only, connected with the administration of government, and where
the whole interests and franchises are the exclusive property and domain of the government
itself.”

See Black's Law Dictionary Corporation 409-410 (Rev. 4th ed. 1968) ("A public corporation is
one created by the state for political purposes and to act as an agency in the administration of
civil government . . . ." [A corporation, however, if] organized by private persons for their own
advantage, or even if organized for the benefit of the public generally, . . . is none the less a
private corporation”). And see 18 C.J.S. Corporations s. 18a ("generally, a public corporation is
created by the people or government for public purposes, political or otherwise, whereas a
private corporation is one formed by voluntary agreement of its members for private, and, in
some instances, for public purposes"”). See also O'Malley v. Florida Insurance Guaranty
Association, 257 So.2d 9, 11 (Fla.1971) (the business of public corporations is ordinarily
stipulated by the Legislature to fill a public need without private profit to any organizers or
stockholders; their function is to promote the public welfare and they frequently implement
governmental regulations within the state's police power); AGO 78-106, stating that the primary
characteristic of a public or quasi-public corporation is its creation by law. Cf. 81A C.J.S. States
s. 141 (in absence of a constitutional restriction, state may create a public corporation for
purpose of carrying out a state duty or function). It would appear, based on the authority
discussed above and in light of your statement that the nonprofit corporation is not a
governmental entity, that the subject nonprofit corporation is a private rather than a public
nonprofit corporation, and accordingly, the authorization contained in s. 235.056(1), F.S., for the
lease of educational plants to a public nonprofit agency would not be applicable.

With regard to home rule powers possessed by school boards, s. 7, Ch. 83-324, Laws of Florida,
amended s. 230.03(2), F.S. 1983, to delete limiting language which required school boards to
exercise powers "for educational purposes except as otherwise provided by the State
Constitution or law" and added the language "except as expressly prohibited by the State
Constitution or general law." Since the amendment of s. 230.03(2), F.S., in 1983 by s. 7, Ch. 83-



324, Laws of Florida, this office has consistently stated that district school boards have been
granted "home rule" powers and thus may exercise any power for school purposes in the
operation, control and supervision of the free public schools in their districts unless expressly
prohibited by the State Constitution or general law. See AGO's 83-72, 84-58, 84-95 and 86-45.

Despite the broad home rule powers provided to district school boards by s. 230.03(2), F.S., this
section does not empower such boards to adopt a rule or policy or take any other form of
legislative action in conflict with a state statute. See AGO 84-95. In AGO 84-95 it was
determined that s. 230.03(2) 1983, did not operate to authorize a district school board to donate
district school funds to a private organization to assist such organization in the purchase of a
project for a historical museum and park. In that opinion it was noted that such a donation was
not an expenditure or disbursement of district school funds solely for the support of the public
schools of the district as required by s. 236.29, F.S. 1983. Attorney General Opinion 84-95
concluded that the legislative direction contained in the statute would prevail over a conflicting
method or procedure adopted by a district school board. Similarly, s. 235.056, F.S., appears to
represent the exclusive legislative scheme for the leasing of educational plants by district school
boards. Thus, the provisions of s. 235.056, F.S., would prevail over any local scheme or plan of
the school board for the leasing of educational plants or facilities.

In sum, it does not appear that the School Board of Hernando County possesses either the
express statutory authority under s. 235.056(1), F.S., or the home rule power pursuant to s.
230.03(2), F.S., to lease real property to a private nonprofit corporation for noneducational
purposes.

AS TO QUESTION 2:
Section 235.04(1), F.S., provides that:

"Subject to rules of the state board, a board may dispose of any land or real property which is, by
resolution of such board, determined to be unnecessary for educational purposes as
recommended in an educational plant survey. A board shall take diligent measures to dispose of
educational property only in the best interests of the public. However, appraisals may be
obtained by the board prior to or simultaneously with the receipt of bids."

Cf. Black's Law Dictionary 1383 (Rev. 4th ed. 1968) defining "[r]eal property" as land and
generally whatever is erected or growing upon or affixed to land; 73 C.J.S. Property s. 16 (1983),
which states that "real property" is the interest which a person has in lands, tenements or
hereditaments and also, because such things are permanent, fixed and immovable and cannot
be carried out of their places, as lands and tenements. Thus, it would appear that both the
property and the school building thereon constitute "real property" within the scope of s.
235.04(1), F.S., and may be disposed of as set forth therein.

Rule 6A-2.28(1), F.A.C., promulgated by the State Board of Education, provides as follows:
"(1) A board may dispose of any land or other real property which has been declared by

resolution of the board to be unnecessary or unsuitable for educational purposes and which is
recommended for disposal in the education plant survey. The board may dispose of such



property by one of the following methods:

(a) Transfer to other governmental agency.

* % %

(b) Public or private sale:

1. When the property, in the opinion of the board, has an estimated value of twenty-five
thousand dollars ($25,000) or less, the board may dispose of the property by either public or
private sale for whatever consideration the board deems to be in the best interest of the public.

2. When the property, in the opinion of the board, has an estimated value in excess of twenty-
five thousand dollars ($25,000), the board shall dispose of the property by public sale. Such sale
shall be by sealed bid, and shall be advertised for three (3) consecutive weeks in a newspaper
having general circulation in the district and in additional newspapers if, in the judgment of the
board, the best interest of the public will be served by additional notices offering the property for
sale. Upon receipt of sealed bids on the date specified, the board shall have the authority to
reject any or all bids. The board shall request sealed property appraisals from at least three (3)
gualified real estate appraisers prior to or concurrent with receiving bids. If the highest bid
represents a fair value of the property based upon the appraisals, the board shall accept the bid.
If the bid does not represent a fair value, then the appraisers shall fix the appraised value which
the board shall accept as a minimum for the property. The board shall then reject all bids and
proceed to dispose of the property by public or private sale for an amount at least equal to the
appraised value. If after six (6) months the board fails to sell the property at the appraised value
as set by the appraisers, the board may readvertise for the public sale of the property and
reinitiate the same procedure as outlined above."

See s. 235.011(7), F.S., defining "[e]ducational plant survey"; and s. 235.15, F.S., requiring a
school board to arrange for such a survey at least every 5 years to be conducted by the
Department of Education or an agency approved by the commissioner. And see Rule 6A-
2.28(2), F.A.C., providing, inter alia, that the funds received from the sale of property pursuant to
Rule 6A-2.28(1), supra, shall be placed in the board's budget and expended for capital outlay
improvements needed by the board.

Your letter specifically states that the nonprofit fire fighting corporation is not a governmental
entity. Thus Rule 6A-2.28(1)(a), supra, would not apply. The applicability of (1)(b)1. or 2., supra,
is dependent upon whether, in the opinion of the Hernando County School Board, the property
involved is valued at $25,000 or less or is valued in excess of $25,000. The provisions requiring
submission of the property to public sale by sealed bid are applicable only if the board
determines that the subject property is valued in excess of $25,000. Therefore, the School Board
of Hernando County is authorized to sell real property without submitting such property to public
sale by sealed bids by declaring the real property to be unnecessary and unsuitable for
educational purposes and securing a recommendation for disposal in the educational plant
survey when such property, in the opinion of the board, has an estimated value of $25,000 or
less.



Further, the School Board of Hernando County does not appear to possess the requisite home
rule power to develop a policy varying from or contrary to that expressed in Rule 6A-2.28(1),
F.A.C. As discussed herein, district school boards are authorized by s. 230.03(2), F.S., to
exercise any power for school purposes in the operation, control and supervision of the public
schools in their districts unless expressly prohibited by the State Constitution or general law.
While Rule 6A-2.28(1), F.A.C., is not a provision of general law, s. 235.04(1), F.S., quoted supra,
makes the disposal of real property as described therein subject to rules of the State Board of
Education. Thus, the provisions of the applicable administrative rule appear to represent the
exclusive method for disposing of real property which falls within the scope of the rule and any
attempt to deal with this property in another fashion would constitute a conflict with general law.

Sincerely,

Jim Smith
Attorney General

Prepared by:

Gerry Hammond
Assistant Attorney General



