
Use of official vehicle as compensation 
Number: AGO 89-18

Date: December 18, 1997

Subject:
Use of official vehicle as compensation

The Honorable Jim Ford
Property Appraiser
Brevard County
Post Office Drawer O
Titusville, Florida 32781-0429

RE: COUNTIES–COUNTY OFFICERS AND EMPLOYEES–VEHICLES–personal use of an
official vehicle furnished to county officer when not incidental to a public purpose constitutes
compensation subject to Ch. 145, F.S. s. 145.10, F.S.

Dear Mr. Ford:

You ask substantially the following question:

Does the use of an official vehicle by a county officer for personal purposes not incidental to
official business constitute compensation limited by Ch. 145, F.S., or misuse of public position
prohibited by s. 112.313(6), F.S.?

In sum, it is my opinion:

To the extent an official vehicle is used by a county officer for personal purposes, it would be
compensation limited by Ch. 145, F.S., unless exempted therefrom by general law or unless the
use personally benefits the officer only incidentally in that the overall purpose served by the use
is a public one. A determination of whether such use would be a misuse of public position is a
question which should be addressed to the Florida Commission on Ethics.

Section 145.011, F.S., sets forth the legislative intent to provide only by general law for the
annual compensation and method of payment for the several county officers named therein.[1]
Specific to your inquiry, s. 145.10(1), F.S., provides that "[e]ach property appraiser shall receive
as salary the amount indicated, based on the population of his county." (e.s.)

"Salary," when referring to amounts payable under the schedules in Ch. 145, F.S., is defined as
the "total annual compensation to be paid to an official as personal income."[2] (e.s.)
"Compensation" is not defined in Ch. 145, F.S. In the absence of a statutory definition, however,
"compensation" must be given its plain and ordinary meaning,[3] which is "payment for value
received or service rendered."[4] More specifically, it means "payment in money or other benefit
which will compensate in the strict sense, that is, make even, or be measurably the equivalent of
that for which it is given."[5]
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In AGO's 71-121 and 71-157, this office concluded that the payment of insurance by a county on
behalf of a county officer would be compensation subject to the limitations of Ch. 145, F.S. The
premise of both opinions was that there can be no additional compensation unless it is
authorized by general law. After these opinions were issued, however, the Legislature amended
s. 145.131, F.S., to provide that the payment of insurance for county officials and employees
would not be compensation under Ch. 145, F.S.[6]

It would appear, therefore, that all benefits which a county officer receives in exchange for
performing official duties, unless exempted by general law, are subject to the limitations on
compensation contained in Ch. 145, F.S. I have not found, nor have you provided, any general
law which exempts the furnishing of an official vehicle to a property appraiser for personal use
from the compensation limitations in Ch. 145, F.S.[7]

In AGO 74-384, this office considered whether a sheriff could assign department vehicles to
department personnel on a permanent basis for use both on and off duty. Citing the objectives in
making such assignments, this office concluded that, if the vehicles were used to fulfill the
objectives, their use would be a direct benefit to the public and personal use would be an
incidental benefit.[8] Thus, this office has approved of an instance where the use of an official
vehicle benefitted a public officer or employee incidentally, but the overall purpose served by the
use was primarily a public one. This does not appear to be the case under the facts you have
presented.

It is my opinion, therefore, that personal use of an official vehicle furnished to a county officer, to
the extent it is more than an incidental benefit resulting from a use which serves primarily a
public purpose, would be compensation subject to the limitations in Ch. 145, F.S. Whether such
use would be a misuse of public position prohibited by s. 112.313(6), F.S., is a question which
must be addressed to the Florida Commission on Ethics.[9]

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tls

----------------------------------------

[1] See s. 145.131(1), F.S., repealing all local or special laws or general laws of local application
enacted prior to July 1, 1969, which relate to compensation of county officials, except those laws
relating to travel expenses of county officers or to extra compensation for the chairperson of the
board of county commissioners or district school board; and s. 145.131(2), F.S., providing in
pertinent part, that "[t]he compensation of any official whose salary is fixed by this chapter shall
be the subject of general law only . . .."

[2] See s. 145.021(2), F.S.

[3] See Pedersen v. Green, 105 So.2d 1, 4 (Fla. 1958).



[4] Websters Third New International Dictionary, p. 463 (1981).

[5] 15A C.J.S. Compensation, p. 101, 102.

[6] See s. 1, Ch. 72-111, Laws of Florida, adding subsection (3) to s. 145.131, F.S., to provide
that payment of insurance for county officials and employees shall not be considered additional
compensation.

[7]  Cf. AGO 80-3 (allowance authorized by s. 240.319[3][m], F.S., in lieu of the use of a motor
vehicle furnished to a college president constitutes payment for expenses rather than
compensation) and AGO 83-11 (board of trustees of community college authorized by s.
240.319[3][m], F.S., to provide automobile to employee of college as a fringe benefit).

[8] See also AGO 74-295 (municipality may authorize employees to use city-owned vehicles
such that use personally benefits the employee incidentally, while the overall purpose served by
that use is a public one). Cf. AGO 85-7 concluding that a state agency could not reimburse or
pay the cost of parking for employees required to use their personal vehicles in fulfilling their job
responsibilities, as such payment serves primarily a private purpose, and stating that is the
general rule that expenses incurred by public employees traveling to and from work are personal
expenses.

[9] See s. 112.322, F.S., making it the duty of the Commission on Ethics to receive and
investigate sworn complaints of violation of the code of ethics established in Part III, Ch. 112,
F.S.


