
Displaying American flag, representation of flag 
Number: AGO 89-86

Date: December 17, 1997

Subject:
Displaying American flag, representation of flag

The Honorable Jane Carroll
Supervisor of Elections
Broward County
Broward Governmental Center
Fort Lauderdale, Florida 33301

RE: COUNTIES–ELECTIONS–statutory requirement that county commission provide and
display flag at polling places not satisfied by representation of flag. s. 256.011, F.S.

Dear Ms. Carroll:

You ask substantially the following question:

Does a sign which has the American flag on it satisfy s. 256.011, F.S., which requires each
board of county commissioners to provide a flag of the United States for each polling place in the
county?

In sum, I am of the opinion:

In the absence of legislative or judicial clarification, the use of a sign bearing the picture or
representation of the American flag would not appear to satisfy s. 256.011, F.S., which requires
a board of county commissioners to provide an American flag for each polling place in the county
to be properly and prominently displayed at the polling place during the election.

Section 256.011(1), F.S., provides:

"The board of county commissioners of each county in this state shall provide a flag of the
United States for each polling place in the county. The flag shall be displayed properly and
prominently at all designated polling places on all days when an election is being held."

The board of county commissioners is also required to make flags available to each municipality
or governmental body holding an election within the county for each election being held. The
municipality or governmental body is responsible for properly and prominently displaying the flag
at each such polling place on all days when an election is being held and shall bear the expense
of displaying the flag.[1] The county commission is authorized to purchase a sufficient number of
flags to carry out the purpose of this act.[2]

According to information provided to this office, the Supervisor of Elections in Broward County
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has been authorized by the board of county commissioners to purchase the necessary flags to
carry out the provisions of s. 256.011, F.S. A question, however, has arisen as to whether a sign
carrying the picture of the flag satisfies the requirements of s. 256.011, F.S.

You refer to s. 256.08, F.S., which provides:

"The words 'flag,' 'standard,' 'color,' 'ensign,' or 'shield,' as used in ss. 256.05-256.07, shall
include any flag, standard, color, ensign or shield, or copy, picture or representation thereof,
made of any substance or represented or produced thereon, and of any size, evidently
purporting to be such flag, standard, color, ensign or shield of the United States or of this state,
or a copy, picture or representation thereof."

Under the above definition, the word "flag" would appear to include a sign panel bearing a
picture or representation of the flag of the United States. However, as you note in your letter, the
above definition applies only to ss. 256.05-256.07, F.S., and does not by its express terms
include the provisions of s. 256.011, F.S.[3] Sections 256.05-256.07, F.S., relate to the improper
use, mutilation, or disrespect of the United States or state flag, and the exceptions thereto.

The term "flag" for purposes of s. 256.011, F.S., has not to my knowledge been interpreted by
the courts. However, it is a general rule of construction that words used in a statute are to be
given their plain and ordinary meaning.[4] Generally, the term "flag" has been defined as a "light
flexible cloth, usually oblong, and bearing a device or devices to indicate nationality, party, . . .
commonly attached to a staff or halyard."[5]

In light of the definition of "flag" and in the absence of judicial or legislative clarification, I am of
the opinion that the use of a picture or representation of the American flag on a sign would not
satisfy the statutory requirements of s. 256.011, F.S. You may wish, however, to seek legislative
clarification on this matter.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/t

----------------------------------------------------------------

[1] Section 256.011(2), F.S.

[2] Section 256.011(3), F.S.

[3] Section 256.08, F.S., first appears in the 1941 Florida Statutes. Section 256.011, F.S., was
created by s. 1, Ch. 63-227, Laws of Florida.

[4] See, e.g., State v. Cormier, 375 So.2d 852 (Fla. 1979) (words of common usage should be
construed in their plain and ordinary sense); State, Department of Administration, Division of



Retirement v. Moore, 524 So.2d 704 (1 D.C.A. Fla., 1988) (if a term is not defined in statute or
rule, its common ordinary meaning applies).

[5] 36A C.J.S. Flags s. 1; and see Webster's Third New International Dictionary Flag 862
(unabridged ed. 1981); The Random House Dictionary of the English Language Flag 538
(unabridged ed. 1967) (a piece of cloth, varying in size, shape, color, and design, usually
attached at one edge to a staff or cord, and used as the symbol of a nation, state, or
organization). Cf. Blacks Law Dictionary Flag 766 (1968 ed.) (a national standard on which are
certain emblems; a banner).


