Municipal residents/ref. re mand. garbage collection
Number: AGO 90-31

Date: October 02, 1995
Subject:

Municipal residents/ref. re mand. garbage collection

Ms. Joann G. Slay
County Attorney
Gadsden County
Post Office Box 300
Quincy, Florida 32351

RE: COUNTIES--MUNICIPALITIES--REFERENDUM--TAXATION--WASTE COLLECTION--
PUBLIC FUNDS--authority of county to exclude municipal residents from referendum concerning
mandatory garbage collection. s. 1 (h), Art. VIII, State Const.

Dear Ms. Slay:

You ask on behalf of the Board of County Commissioners of Gadsden County substantially the
following question:

Does the Board of County Commissioners of Gadsden County have the right to exclude
municipal residents from a referendum concerning mandatory garbage collection in the
unincorporated area of the county?

In sum:

The Board of County Commissioners of Gadsden County has determined that a real and
substantial benefit is provided to the incorporated areas in the county and has appropriated
municipal tax moneys, along with other county moneys, to fund any shortfall in the mandatory
garbage collection program. Therefore, it is my opinion that municipal residents in Gadsden
County may not be excluded from voting in a referendum concerning mandatory garbage
collection in the unincorporated area of the county.

You have advised this office that Gadsden County Ordinance 87-009 requires the owner of each
occupied structure in the unincorporated area of the county to pay a fee to the county for waste
collection. While the major portion of the fees collected by the county for this service is used to
pay the waste collector who performs the services, a part of these fees is retained by the county
to defray landfill costs.

According to your letter, some owners have refused to pay these charges, which has created a
shortfall in anticipated revenues to pay the private garbage collector. It appears from the
information submitted to this office that the county has appropriated moneys from the general
revenue fund, which consist of ad valorem revenues as well as non ad valorem funds, to cover


https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/municipal-residentsref-re-mand-garbage-collection

any deficits in the program.
Section 1(h), Art. VIII, State Const., provides:

"Property situate within municipalities shall not be subject to taxation for services rendered by
the county exclusively for the benefit of the property or residents in unincorporated areas."[1]

As this office noted in AGO 90-30, Florida courts have determined that the benefit to the
municipality must only be real and substantial.[2] The courts have not required that the benefit to
the municipality be direct and primary, but that, as The Supreme Court of Florida has stated,
"[a]ll that is required is a minimum level of benefit which is not illusory, ephemeral or
inconsequential. . . ."[3]

Compliance with these provisions requires that county funds obtained in part by taxing municipal
property situated within the county--which would include moneys in the county's general fund[4]--
may not be used to fund waste collection services in the unincorporated areas of the county
exclusively unless providing such services substantially benefits municipalities.

The information you have supplied this office indicates that the Board of County Commissioners
of Gadsden County has appropriated moneys from the general fund for making up any shortfall
in waste collection payments.[5] Therefore, | must assume that the county commission has
determined that the incorporated areas of the county receive a substantial benefit from the waste
collection service.

In light of the expenditure of municipal funds for this service, the voters of the incorporated areas
should be included in a county-wide referendum regarding continuation of mandatory garbage
collection since municipal voters, as taxpayers, would be substantially interested and affected by
resolution of this issue.[6]

Pursuant to s. 125.01(1)(y), F.S., the county commission is authorized to:

"Place questions or propositions on the ballot at any primary election, general election, or
otherwise called special election,[7] when agreed to by a majority vote of the total membership of
the legislative and governing body, so as to obtain an expression of elector sentiment with
respect to matters of substantial concern within the county.[8] No special election may be called
for the purpose of conducting a straw ballot.”

Therefore, it is my opinion that the Board of County Commissioners of Gadsden County may not
exclude municipal residents from voting in a referendum concerning mandatory garbage
collection in the unincorporated area of the county since municipal tax moneys have been
appropriated to help pay for shortfalls in the program and this is a matter of substantial concern
to municipal residents as well as residents of the unincorporated areas of the county.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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[1] And see s. 125.01(7), F.S., stating:

"No county revenues, except those derived specifically from or on behalf of a municipal service
taxing unit, special district, unincorporated area, service area, or program area, shall be used to
fund any service or project provided by the county when no real and substantial benefit accrues
to the property or residents within a municipality or municipalities."

[2] See City of St. Petersburg v. Briley, Wild & Associates, Inc., 239 So.2d 817, 823 (Fla. 1970).
[3] Town of Palm Beach v. Palm Beach County, 460 So.2d 879, 881 (Fla. 1984).

[4] Section 129.02(1), F.S.

[5] See AGO 90-30, stating that the collection of waste, thereby eliminating a source of pollution,
may constitute a substantial benefit to the incorporated areas of the county, but that such a
determination involves questions of fact and mixed questions of law and fact and must be made

by the county commission.

[6] See s. 102.168, F.S., providing that any taxpayer may contest the result of any question
submitted by referendum to the voters.

[7] And see Ch. 100, F.S., prescribing the conducting of and issues which may be the subject of
primary, general, or special elections.

[8] Cf. s. 2, Art. VI, State Const., which provides that "[e]very citizen of the Unites States who is
at least twenty-one years of age and who has been a permanent resident for one year in the
state and six months in a county . . . shall be an elector of that county."”



