Electronic voting software
Number: AGO 90-104

Date: September 27, 1995

Subject:
Electronic voting software

Ms. Dorothy W. Joyce

Division Director

Division of Elections

Department of State

Room 1801, The Capitol
Tallahassee, Florida 32399-0250

RE: ELECTIONS--PUBLIC RECORDS--COMPUTERS--STATE, DEPARTMENT OF--electronic
voting software obtained by an agency under a license agreement prohibiting its disclosure and
which is a trade secret is exempt from Ch. 119, F.S.; no statutory requirement Department of
State sign a license agreement to protect software filed with the department. ss. 101.5607(1)(d)
and 119.07(3)(q), F.S

Dear Ms. Joyce:
You have asked the following:

1. To what extent is material submitted with voter system certification exempt from the Public
Records Law, pursuant to s. 119.07(3)(q), F.S.?

2. Is the Department of State required to sign a license agreement for each voting system which
Is submitted for certification under s. 101.015, F.S.?

In sum:

1. Only the material qualifying as software which has been obtained by an agency under a
license agreement which prohibits its disclosure and which is a trade secret would be exempt
from the Public Records Law pursuant to s. 119.07(3)(q), F.S.

2. There is no statutory requirement for the Department of State to sign a license agreement to
protect the software of voting systems submitted for certification. The confidentiality of software
provided in s. 119.07(3)(q), F.S., is transferred to such software filed with the department
pursuant to s. 101.5607(1)(d), F.S.

You state that the Division of Elections receives considerable printed materials from applicants
seeking certification of computerized voter systems. Applicants have requested varying degrees
of privacy for the submitted materials. Accordingly, your questions center upon the application of
Ch. 119, F.S., to the materials which are received by the division.
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Question One

Section 101.015(1), F.S., requires the Department of State (department) to adopt rules which
establish minimum standards for hardware and software for electronic and electromechanical
voting systems. The department must "publicly examine all makes of electronic or
electromechanical voting systems submitted to it and determine

whether the systems comply with the requirements of s. 101.5606."[1]

Section 101.5607(1)(a), F.S., provides:

"Copies of the program codes and the user and operator manuals and copies of all software and
any other information, specifications, or documentation required by the Department of State
relating to an approved electronic or electromechanical voting system and its equipment must be
filed with the Department of State by the supervisor of elections at the time of purchase or
implementation. Any such information or materials that are not on file with and approved by the
Department of State, including any updated or modified materials, may not be used in an
election.”

Thus, all software, program codes, user and operator manuals, and other information required
for approval of an electronic or electromechanical voting system by the Department of State
must be filed with the department before it can be used in an election.

However, s. 101.5607(1)(d), F.S., makes s. 119.07(3)(q),[2] F.S., applicable to all software on
file with the Department of State.

Section 119.07(3)(q), F.S.,[3] in part, provides:

"Data processing software obtained by an agency under a licensing agreement which prohibits
its disclosure and which software is a trade secret, as defined in s. 812.081, and agency-
produced data processing software which is sensitive are exempt from the provisions of
subsection (1).[4] The exemption contained in s. 119.07(3)(q), F.S., applies to data processing
software obtained by an agency under a licensing agreement which prohibits its disclosure and
which software is a trade secret. Absent the provision in s. 101.5607(1)(d), F.S., making the
exemption applicable to all software on file with the Department of State, such software might
lose its protected status when it is transferred by the procuring agency to the department for
approval."[5]

Accordingly, the data processing software obtained by an agency under a license agreement
which prohibits its disclosure and which software is a trade secret, and which is filed with the
Department of State for approval, remains exempt from the disclosure requirements of s.
119.07(1), F.S.[6] It is of no consequence that the data processing company wishes to maintain
the privacy of particular materials filed with the department, unless such materials fall within a
legislatively created exemption to Ch. 119, F.S.[7]

Question Two

| have found no statutory requirement that the Department of State enter into a licensing



agreement prior to its receiving copies of the software for electronic or electromechanical voting
systems for approval. There appears to be no need for a licensing agreement between the
Department of State and the supplier of a voting system protecting the software from disclosure,
since all software which falls within the provision in s. 119.07(3)(q), F.S., filed with the
department is specifically exempted from Ch. 119, F.S.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tls

[1] Section 101.5605(1), F.S. Section 101.5606, F.S., sets forth the requirements for approval of
electronic or electromechanical voting systems.

[2] Section 22, Ch. 90-344, Laws of Florida, renumbered s. 119.07(3)(n), F.S., to become s.
407.23, F.S., resulting in the relettering of the remaining subsections in s. 119.07(3), F.S.

[3] Formerly s. 119.07(3)(r), F.S.

[4] Section 119.07(1), F.S., requires every person who has custody of a public record to permit
the record to be inspected and examined by any person desiring to do so, at any reasonable
time, under reasonable conditions, and under supervision by the custodian of the public record
or his designee.

[5] Cf. AGO 82-63 (assuming federal copyright protection exists, copyrighted work received by a
public agency in connection with its official duties or the transaction of its official business
constitutes a public record subject to inspection under Ch. 119, F.S.; public agency should not,
however, allow reproduction or copying by the public without the express authorization of the
copyright owner).

[6] See Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So.2d 341, 342 (Fla. 1952) (where a statute sets forth
exceptions, no others may be implied to be intended).

[7] See Shevin v. Byron, Harless, Schaffer, Reid and Associates, Inc., 379 So.2d 633 (Fla. 1980)
(every public record is subject to the examination and inspection provisions of s. 119.07[1], F.S.,
unless a specific statutory provision can be found which exempts those records from disclosure).
See also Gadd v. News-Press Publishing Company, Inc., 412 So.2d 894 (2 D.C.A. Fla., 1982)
(records of a utilization review committee of a county hospital were not exempt from Ch. 119
although the information may have come from sources who expected or were promised
confidentiality).



