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RE: COUNTIES–OCCUPATIONAL LICENSE TAX–county may not deduct costs of collection of
additional license tax nor enter into an agreement for reimbursement of such costs. s. 205.033,
F.S.

QUESTION:

1. May the county deduct the costs of collecting from the revenues of the additional occupational
license tax imposed pursuant to s. 205.033(6)(1), F.S., before forwarding such revenues to the
agency designated to receive such funds?

2. If the county is prohibited from deduction such costs, may the county enter into an agreement
with the agency designated to receive such revenues for the reimbursement of such costs?

3. If the county may enter into such an agreement, may such an agreement be dated
retroactively to the date the additional occupational license tax was first imposed?

SUMMARY:

1. The county is not authorized to deduct the cost of collection from the revenues of the
additional occupational license tax imposed pursuant to s. 205.033(6)(a), F.S., before forwarding
such revenues to the agency designated to receive such funds.

2. The county is not authorized to enter into an agreement with the agency receiving such
revenues to be reimbursed for the costs of collection form such revenues.

3. In light of the response to the second question, it is unnecessary to address the third inquiry.

According to your letter, the Broward County Commission has enacted an ordinance pursuant to
s. 205.033(6)(a), F.S., providing for the levy and collection of an additional occupational license
tax. This tax is in the amount of 50 percent of the appropriate license tax imposed pursuant to s.
205.033(1), F.S. In accordance with s. 205.033(6)(b), F.S., the ordinance provides that the
additional revenue derived from the tax is not subject to subsections (4) and (5) of s. 205.033,
F.S., but will be placed in a separate interest-bearing account.

The ordinance further requires that the revenue from the tax plus accrued interest will be
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distributed each fiscal year by the commission to the Broward Economic Development Board.
Such funds are to be used by the economic development board to oversee and implement a
comprehensive economic development strategy for the county through advertising , promotional
activities and other sales and marketing techniques.

You further state that it is your opinion that all of the proceeds derived from the additional
occupational license tax must be distributed to the economic development board. In addition, it is
your opinion that the county may not enter into an agreement with the economic development
board for the payment by the development board of such costs. You have apparently so advised
the board of county commissioners. Based upon the following analysis, I concur in your opinion.

AS TO QUESTION 1:

Section 205.033, F.S., sets forth certain conditions for the imposition of occupational license
taxes by counties. Pursuant to subsection (4) of the statute, the revenues derived from such
taxes, exclusive of the costs of collection and any credit given form municipal license taxes, shall
be apportioned between the unincorporated areas of the county.

The imposition of an additional license tax is authorized by s. 205.033(6)(a), F.S., which
provides:

"Each county, as defined in s. 125.011(1),[1] or any county adjacent thereto may levy and
collect, pursuant to an ordinance enacted by the governing body of the county, an additional
occupational license tax up to 50 percent of the appropriate license tax imposed pursuant to
subsection (1)." (e.s.)

Section 205.033(6)(b), F.S., however, clearly states that subsections (4) and (5) do not apply to
any revenues derived from the additional tax imposed pursuant to subsection (6). Proceeds from
this additional license tax are to be placed into a separate interest-earning account and
distributed, together with the accrued interest, each fiscal year by the county to an organization
designated by the county to oversee and implement a comprehensive economic development
strategy.

Thus, s. 205.033(4), F.S., which appears to recognize that the costs of collection may be
deducted from the occupational license tax revenues, is not applicable to the additional
occupational license tax levied pursuant to s. 205.033(6), F.S. An examination of the legislative
history surrounding the enactment of subsection (6) of s. 205.033, F.S., indicates that the
Legislature considered the economic impact of adopting this subsection to be "primarily limited to
the local government cost necessary to administer the additional collections."[2]

This office has previously stated that public officials have no legal claim for official services
rendered except when and to the extent that compensation is provided by law; when no
compensation is provided, the rendition of such service is deemed to be gratuitous.[3] Section
205.033(6), F.S., in authorizing a county to impose an additional occupational tax, does not
provide for the costs of collection to be deducted from the additional revenues. In fact,
subsection (6) specifically excludes that portion of the statute which recognizes that costs may
be deducted.



Based upon the above, I am of the opinion that the county is not authorized to deduct the cost of
collection from the revenues of the additional occupational license tax imposed pursuant to s.
205.033(6)(a), F.S., before forwarding such revenues to the agency designated to receive such
funds.

AS TO QUESTION 2:

You ask whether the county may enter into an agreement with the Broward County Economic
Development Bard, the agency designated by the county to receive the revenues derived from
the additional occupational license tax. Such an agreement would provide for reimbursement by
the agency of the county's costs of collection of such tax.

This office has previously stated that the issuance or sale of occupational license and the
collection of license taxes is the exclusive prerogative of the Legislature.[4] Thus, a county may
not establish a method of selling such licenses or collecting such taxes which are in conflict with
state law.

As discussed in Question One, s. 205.033(6)(b), F.S., clearly states that the provisions of s.
205.033(4), F.S., which recognize that costs may be deducted from the tax revenues, are not
applicable to the additional occupational license tax imposed pursuant to subsection (6). You
have not directed this office's attention to any provision authorizing the deduction of such costs
from the revenues generated by the tax imposed pursuant to s. 205.033(6), F.S. To permit the
county to enter into a contract which provides for the reimbursement of such costs would appear
to be contrary to the terms of the statute and therefore, in my opinion, impermissible. It is a
general principle that public agencies may not do indirectly what they are precluded from doing
directly.[5]

Accordingly, inasmuch as s. 205.033(6), F.S., does not contemplate that costs of collection be
deducted from the tax revenues generated pursuant to that section, the county would be
prohibited from entering into a contract to provide for the reimbursement of such funds.

AS TO QUESTION 3:

In light of this offices response to Question Two, it is unnecessary to respond to your third
inquiry.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

--------------------------------------------------------------------

[1] Section 125.011(1), F.S., defines "County" to mean "any county operating under a home rule
charter adopted pursuant to ss. 10, 11, and 24 of Art. VIII of the Constitution of 1885, as



preserved by Art. VIII, S. 6(e) of the Constitution of 1968, which county , by resolution of its
board of county commissioners, elects to exercise the powers herein conferred." Section 11 of
Art. VIII of the 1885 Constitution provides for a home rule charter for Dade County.

[2] See House of Representatives, Committee on Community Affairs Staff Analysis, CS/HB 835
(enacted as Ch. 85-209, Laws of Florida), dated July 10, 1985.

[3] See, e.g., AGO 67-44 (public officers may be required to perform official duties, whether or
not compensation be provided therefor). And see Gavagan v. Marshall, 33 So.2d 862 (Fla.
1948); Pridgeon v. Folsom, 181 So.2d 222 (1 D.C.A. Fla., 1965) (public officers have no claim to
compensation for services rendered except when and to the extent that is provided by law).

[4] See AGO 84-65. And see AGO 84-91 (the power and duty of a county officer to sell or issue
occupational licenses and to collect occupational license taxes and his compensation therefor
must be fixed by law).

[5] See, e.g., Solomon v. City of Miami Beach, 187 So.2d 373 (3 D.C.A. Fla., 1966), cert. denied,
196 So.2d 927 (Fla. 1967); Green v. Galvin, 114 so.2d 87 (1 D.C.A. Fla., 1959).


