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Subject:
Renewable Energy Source Device

The Honorable Wayne G. Weeks, C.F.A.
Clay County Property Appraiser

RE: RENEWABLE ENERGY SOURCES–TAXATION–COUNTIES–PROPERTY
APPRAISERS–exemption for renewable energy source device installed and operated on real
property and qualifying under s. 196.175, F.S., begins from the year preceding the year of
application.

QUESTION:

Does the 10-year limitation on the period during which a renewable energy source device
exemption may be granted pursuant to s. 196.175, F.S., begin on the date of installation and
operation or the date of application for the exemption?

SUMMARY:

Section 196.175, F.S., contemplates that an exemption for a renewable energy source device is
granted from the date the device is operative in the twelve months prior to January 1 of the year
of application for the exemption. Application for the exemption, therefore, triggers the start of the
10-year exemption period from the date the device was operative in the preceding year.

You state that the Clay County Property Appraiser's Office did not start accepting applications for
exemptions for renewable energy source devices until 1984. In light of there being devices which
were installed and operative prior to 1984, the question has arisen whether the 10-year limitation
on the grant of the exemption under s. 196.175, F.S., begins to run from the date of installation
or the date of application.

Section 196.175, F.S., implements the constitutional provision for an exemption from ad valorem
taxation of real property upon which a renewable energy source device is installed and
operated.[1] The exemption, however, may not be granted for a period of more than ten years,
nor may it be granted for renewable energy source devices installed before January 1, 1980, or
after December 31, 1990.[2] Section 196.175(2), F.S., states:

"The exempt amount authorized under subsection (1) shall apply in full if the device was installed
and operative throughout the 12-month period preceding January 1 of the year of application for
this exemption. If the device was operative for a portion of that period, the exempt amount
authorized under this section shall be reduced proportionally."
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An applicant for the exemption must affirmatively demonstrate to the satisfaction of the property
appraiser that the requirements for the exemption have been met. Further, the applicant must
show that the original cost of the device pursuant to and the period for which the device was
operative, as indicated on the exemption application, are correct.[3]

The plain language of the statute indicates that the exemption is granted from the date the
renewable energy source device was operative during the twelve months prior to January 1 of
the year of application for the exemption.[4] The time during the preceding year which the device
is operative, therefore, is determinative of whether the exemption will be granted in part or in full
for that year.

The pertinent limitations on granting the exemption in the statute appear to be that the device be
installed and operated on the real property eligible for the exemption, that the exemption be for
no more than ten years, and that the exemption not be granted for devices installed prior to
January 1, 1980, or after December 31, 1990. [5] There is nothing on its face or in the legislative
history of s. 196.175, F.S., to indicate that the 10-year period allowable for the exemption begins
to run from the initial date of installation and operation.[6] Moreover, there is no requirement in
the statute that application for the exemption be made in the year following the year in which a
device is installed in order to benefit from the exemption for up to ten years.

It is my opinion, therefore, that the 10-year period of limitation on the grant of an exemption
pursuant to s. 196.175, F.S., begins on the date the renewable energy source device is
operative during the twelve months preceding January 1 of the year in which application for the
exemption is made.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tls

--------------------

[1] See s. 3(d), Art. VII, State Const., stating:

"By general law and subject to conditions specified therein, there may be granted an ad valorem
tax exemption to a renewable energy source device and to real property on which such device is
installed and operated, to the value fixed by general law not to exceed the original cost of the
device, and for the period of time fixed by general law not to exceed ten years."

[2] See s. 196.175(4), F.S.

[3] See s. 196.175(3), F.S.

[4] See Reino v. State, 352 So.2d 853, 860 (Fla. 1977), and State v. Egan, 287 So.2d 1, 4 (Fla.
1973) (where the language of a statute is unambiguous, the legislative intent is found in the



words used without further application of incidental rules of construction).

[5] See also s. 196.012(14), F.S., providing in part that a "[r]enewable energy source device"
also means certain heat pumps with specified energy ratings, waste heat recovery systems, or
water heating systems with dedicated heat sources, provided the device is installed in a
structure substantially complete before January 1, 1985.

[6] To read the statute to mean that the act of installation must occur in the same year as the
device is operated in order to qualify for the exemption, would lead to the absurd result of
requiring that the device be reinstalled each year for which the exemption is sought. See City of
St. Petersburg v. Siebold, 48 So.2d 291 (Fla. 1950) (statute should not be interpreted to lead to
an unreasonable or absurd result) and AGO 44-81, Biennial Report of the Attorney General,
1943-44, p. 488 (strong presumption against absurdity in statutory language). And see Senate
Staff Analysis, Economic, Consumer and Community Affairs, June 17, 1980.


