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RE: GOLF CARTS–MUNICIPALITIES–PUBLIC ROADS–MOTOR VEHICLES–city may not
designate street for operation of golf carts beyond one mile radius of bona fide golf course,
except as provided in ss. 316.212 and 316.2125, F.S.

QUESTION:

May a city designate a city street which is not within a one-mile radius of a bona fide golf course
as a lawful area for the operation of golf carts?

SUMMARY:

The operation of golf carts equipped as prescribed in s. 316.212(6), F.S., on city streets is limited
to a street which has been designated by the city for use by golf carts within a one-mile radius of
a bona fide golf course during the hours between sunrise and sunset. This limitation, however,
does not affect the operation of golf carts in self-contained retirement communities allowed by s.
316.2125, F.S., nor as allowed otherwise in s. 316.212, F.S.

Section 316.212, F.S., prohibits the operation of golf carts on the public roads or streets of this
state, except under the following specified conditions:

"(1) A golf cart may be operated only upon a county road which has been designated by a
county, or a city street which has been designated by a city, for use by golf carts.
(2) A golf cart may only be operated within a 1-mile radius of a bona fide golf course and only
when being used to transport the owner or operator between his residence and the golf course.

* * *

(4) Any other provision of this section to the contrary notwithstanding, a golf cart may be
operated for the purpose of crossing a street or highway where a single mobile home park is
located on both sides of the street or highway and is divided by that street or highway, provided
that the governmental entity having original jurisdiction over such street or highway shall review
and approve the location of the crossing and require implementation of any traffic controls
needed for safety purposes. This subsection shall apply only to residents or guests of the mobile
home park. Any other provision of law to the contrary notwithstanding, if notice is posted at the
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entrance and exit to any mobile home park that the residents of the park utilize golf carts or
electric vehicles within the confines of the park it shall not be necessary that the park have a
gate or other device at the entrance and exit in order for such golf carts or electric vehicles to be
lawfully operated in the park.
(5) A golf cart may only be operated during the hours between sunrise and sunset.
(6) A golf cart must be equipped with efficient brakes, reliable steering apparatus, safe tires, a
rearview mirror, and red reflectorized warning devices in both the front and rear."

Thus, the operation of a golf cart on a county road or city street is limited to the conditions set
forth in s. 316.212, F.S. The only recognized exceptions to the restriction of operation to within a
one-mile radius of a bona fide golf course are as follows: s. 316.212(3), F.S., allows the
operation of golf carts on state roads, notwithstanding s. 316.212(2), F.S., when the Department
of Transportation determines that the operation of golf carts within the right-of-way will not
impede the safe and efficient flow of motor vehicle traffic and the road is the only available public
road or safest alternative route for golf cart travel;[1] s. 316.212(4), F.S., noted above; and s.
316.2125, F.S., allows operation of properly equipped golf carts within self-contained retirement
communities.

There is no indication in s. 316.212, F.S., except the specific provisions previously cited, that the
conditions prescribed therein operate independently such that compliance with one makes any
or all of the others optional or inapplicable. For instance, operation of a golf cart within one-mile
of a bona fide golf course does not relieve a golf cart operator from the restriction of hours of
operation between sunrise and sunset or the required equipment. Likewise, designation of a city
street for use by golf carts would not allow golf carts using such streets to forego prescribed
equipment or operate before sunrise or after sunset.

Where the Legislature has prescribed the conditions and exceptions under which golf carts may
be operated on public roads and streets, no others may be inferred.[2] Thus, had the Legislature
intended to allow counties and municipalities to designate roads and streets for the operation of
golf carts, without regard to the other restrictions in s. 316.212, F.S., it could have done so.

Accordingly, it is my opinion that s. 316.212, F.S., limits the operation of golf carts on county
roads and city streets to within a one-mile radius of a bona fide golf course, unless such
operation outside the one-mile boundary is allowed pursuant to the specific exceptions contained
in ss. 316.212 or 316.2125, F.S.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tls

---------------------------------------------

[1] The department must also consider the speed, volume, and character of motor vehicle traffic
on the road in making the determination.



[2] See Thayer v. State, 335 So.2d 815, 817 (Fla. 1976); Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So.2d 341,
342 (Fla. 1952) (where a statute sets forth exceptions, no others may be implied).


