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RE: BANKING AND FINANCE, DEPARTMENT OF–SOCIAL SECURITY—PUBLIC OFFICERS
AND EMPLOYEES–COUNTIES–SPECIAL DISTRICTS–liability for payment of federal insurance
contributions tax; settlement of claims and accounts. 26 U.S.C. 3101; s. 17.041, F.S.

QUESTION:

1. What authority exists for state government to pay the tax imposed by 26 U.S.C. 3101?

2. Does the governmental entity have an enforceable undisputed claim against the employee
and an obligation to seek reimbursement for the uncollected employee tax which the
governmental entity remitted to the Internal Revenue Service on behalf of the employee?

3. Under what circumstance, if any, may a governmental entity either before or after certification
under s. 17.041(5), F.S., legally discharge or forgive the claim without receipt of reimbursement?

SUMMARY:

1. The responsibility and liability of state government to pay the tax imposed by 26 U.S.C. s.
3101 is governed by federal law and by the provisions of an agreement entered into by the
federal government and the state pursuant to Ch. 650, F.S.

2. A governmental entity has a claim against the employee and an obligation to seek
reimbursement for improper payments. Whether recovery is possible will depend upon particular
facts of the situation.

3. If a county or district account or claim has been certified to the Department of Banking and
Finance pursuant to s. 17.041, F.S., such an account or claim may not be settled for less than
the amount due according to law without the written consent of the department.

AS TO QUESTION 1:

Pursuant to 26 U.S.C. s. 3102(b), "[e]very employer required so to deduct the tax [26 U.S.C. s.
3101] shall be liable for the payment of such tax . . . ." The employer is required to collect the tax
by deducting the amount of the tax from the wages of the employee as and when paid.[1]
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In defining "employment" for purposes of the Federal Insurance Contributions Act (FICA), 26
U.S.C. s. 3121(b) excludes service performed in the employ of a state, any political subdivision
or any instrumentality thereof, except in the case of

"(7)(E) service included under an agreement entered into pursuant to section 218 of the Social
Security Act; or
(F) service in the employ of a State . . . of any political subdivision thereof, or of any
instrumentality of any one or more of the foregoing which is wholly owned thereby, by an
individual who is not a member of a retirement system of such State, political subdivision, or
instrumentality, except [as provided therein] . . . ."[2]

Section 650.03, F.S., authorized the Division of Retirement of the Department of Administration,
with the approval of the Governor and on behalf of the state, to enter into an agreement with the
Federal Security Administrator for purposes of extending the benefits of the Federal Old-age and
Survivors Insurance System to employees of the state and its political subdivision. You have
advised this office that such an agreement has been entered into by the division with the federal
government.

Section 650.04(1), F.S., requires every state employee whose services are covered by the
agreement to pay, while covered, a contribution equal to the amount of employee tax which
would have been imposed by FICA if such services constituted employment within the meaning
of the federal act.[3] Pursuant to s. 650.04(2), F.S., the contribution shall be collected by
deducting the amount of the contribution from the employee's wages. Rule 3A-31.228, F.A.C.,
promulgated by the Department of Banking and Finance (department), states that the Social
Security Act requires that each state employee covered by federal-state agreement be required
to pay a tax imposed by FICA, and authorizes the Bureau of State Payrolls in the department to
deduct the FICA tax from the employee's wages.[4].

Accordingly, the responsibility and liability of government to pay the tax imposed by 26 U.S.C. s.
3101 will be governed by federal law and by the provisions of an agreement entered into by the
federal government and the state as authorized by Ch. 650, F.S.[5]

AS TO QUESTION 2:

Section 3102(a) of the federal act provides that the tax shall be collected by the employer by
deducting the amount of the tax from the wages of the employee as and when paid. This is a tax
on the employee, not the employer, although the employer is responsible for deducting the tax
from the employee's wages and is liable to the federal government for failing to carry out this
responsibility.[6] While the FICA tax collected by the employer is held in trust for the federal
government,[7] I find nothing in the federal act which changes the nature of the tax as a tax on
the employee.[8]

State law requires every state employee, covered by the agreement, between the state and
federal government, to pay a contribution equal to the amount of employee tax which would have
been imposed by FICA if such services constituted employment within the meaning of the act.[9]
Both the state and federal law contemplate that the tax will be paid by the employee with the
employer deducting the amount of the tax form the employee's wages. Section 650.04(2), F.S.,



however provides that failure to make such a deduction shall not relieve the state employee from
liability for such contribution. A similar provision is contained in s. 650.05(3)(b), F.S., for
employees of political subdivisions.[10]

If more or less than the correct amount of contribution by state employees is paid or deducted,
proper adjustments, or refund if adjustment is impracticable, shall be made without interest in
such manner and at times as the Division of Retirement of the Department of Administration
prescribes.[11]

Based upon the above, it appears that a governmental agency which pays the tax imposed in
accordance with 26 U.S.C. s. 3101 for an employee but fails to deduct the payment from the
employee's wages, would have a claim against the employee. Whether such a claim, however, is
enforceable would depend, in part, upon the particular facts of the case.

AS TO QUESTION 3:

Your third question relates to the authority of a county or district to discharge or forgive a claim
either before or after certification under s. 17.041(5), F.S. Your question, thus, relates to the
powers of counties and districts, not the Department of Banking and Finance. This office is
precluded from directly commenting upon the powers of a governmental entity except at the
request of that body.[12]

However, I would note that this office has recognized the power of a board of county
commissioners to compromise and settle accounts owed to the county.[13] Moreover, the courts
have recognized the power of a local government to "compromise, settle, and compose"
litigation of any kind to which it is a party as an incident to and implied from its power to sue and
be sued.[14] Based upon the above, this office in AGO 83-35 concluded that a state agency, like
a unit of local government, "has reasonable discretion in the performance of its statutorily
imposed duties and may compromise and settle contractual claims of the state or litigation to
which it is a party, as long as such a compromise is beneficial to the state [or governmental unit]
and is made in good faith."[15]

Section 17.04(1), F.S., makes it the duty of the Department of Banking and Finance to adjust
and settle accounts and claims reported to it by the Auditor General, the appropriate county or
district official, or any person "against all county and district officers and employees, and against
all other persons entrusted with, or who may have received, any property, funds, or moneys of a
county or district . . . ."[16] If the officer, employee or person fails to adjust and settle such
account or yield up such property, the department shall direct the attorney for the county or
district to represent the county or district in enforcing settlement, payment or delivery of the
account or property.[17] The department may refer the matter to the local state attorney or to a
private collection agency as provided in s. 17.20, F.S.

Section 17.041(5), F.S., expressly provides that no account or claim, after it has been certified to
the department,[18] may be settled for less than the amount due according to law without the
written consent of the department. Your letter does not specify a particular factual situation. This
office, therefore, can only state that the approval of the department would appear to be required
before an account or claim which has been certified to the department pursuant to s. 17.041,



F.S., may be settled for less than the amount due.

Thus, to the extent that a county or district account or claim has been certified to the Department
of Banking and Finance pursuant to s. 17.041, F.S., such an account or claim may not be settled
for less than the amount due according to law without the written consent of the department.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

----------------------------------------------------------

[1] 26 U.S.C. s. 3102(a).

[2] But see 26 U.S.C. s. 3121(u)(2), stating that for purposes of the taxes imposed by ss. 3101(b)
and 3111(b) (hospital insurance), subsection (b) (defining "employment") shall be applied without
regard to paragraph (7) exempting states from the definition except as provided in s.
3121(u)(2)(B) and (C).

[3] And see s. 650.05, F.S., relating to plans for coverage of employees of political subdivisions.

[4] And see Rule 3A-31.227, F.A.C., authorizing the Comptroller's Office to deduct and remit the
federal withholding tax to the federal government in the employee's name.

[5] See Rule 3A-31.228(3), F.A.C., stating that only the Department of Administration, Division of
Retirement, has the authority to amend the social security agreement.

[6] See Chapter 21, Subchapter A, of which s. 3101 is a part which is entitled "Tax on
Employees." Compare Subchapter B, Ch. 21, entitled "Tax on Employers." Cf. United States v.
Fogarty, 164 F.2d 26 (8th Cir. 1947), disapproved on other grounds, Otte v. United States, 419
U.S. 43 (1974) (employer is not relieved of his liability for the tax until employee has in fact paid
what the employer owes).

[7] See 26 U.S.C. s. 7501 (whenever any person is required to collect ore withhold any internal
revenue tax from any other person and pay tax to the United States, amount of tax so collected
or withheld is held to be a special fund in trust for the United States); United States v. Hill, 368
F.2d 617 (5th Cir., 1966).

[8] Cf. Cash v. Campbell, 346 F.2d 670 (5th Cir., 1965) (where employer withholds tax but fails
to pay over tax to federal government, employee is not liable to government for amount of tax.

[9] Section 650.04(1), F.S.

[10] Section 650.05(3)(b), F.S., provides:



"Each political subdivision required to make payments under paragraph (a) is authorized, in
consideration of the employee's retention in, or entry upon, employment after enactment of this
chapter, to impose upon each of its employees, as to services which are covered by an
approved plan, a contribution with respect to his wages as defined in s. 650.02 not exceeding
the amount of the employee tax which would be imposed by the Federal Insurance Contributions
Act if such services constituted employment within the meaning of that act, and to deduct the
amount of such contribution from his wages as and when paid. Contributions so collected shall
be paid into the Social Security Contribution Trust Fund in partial discharge of the liability of such
political subdivision or instrumentality under paragraph (a). Failure to deduct such contribution
shall not relieve the employee or employer of liability therefor." (e.s.)

[11] Section 650.04(3), F.S. See generally s. 650.06(5), F.S., which authorizes to be
appropriated to the Social Security Contribution Trust Fund, out of the general funds of the state
not otherwise appropriated, such additional sums as are found to be necessary to make the
payments to the Secretary of the Treasury which the state is required to make pursuant to the
agreement entered into under s. 650.03, F.S.

[12] See s. 16.01(3), F.S., and this office's Statement of Policy Concerning Attorney General
Opinions which discusses the authority of the Attorney General to render opinions on questions
relating to the requesting officer's official duties.

[13] See AGO 42-98, February 28, 1942, Biennial Report of the Attorney General, 1941-1942, p.
135 (law is well settled by a decided weight of authority that county commissioners have power
to compromise and settle claims which county may have prior to judgement thereon); AGO 60-
90. See generally 20 C.J.S. Counties s. 233.

[14] Williams v. Public Utility Protective League, 178 So. 286, 287 (Fla. 1938), concerning the
authority of a city, prior to the adoption of home rule powers for municipalities, to compromise
and settle litigation.

[15] Cf. AGO 89-29 which stated in considering AGO 83-35 that the implicit authority of a state
agency to compromise or settle claims would appear to be limited to claims which have not been
adjudicated.

[16] Cf. s. 17.04, F.S., relating to accounts of the state; and Ch. 3A-21, F.A.C., providing for the
audit and adjustment of accounts and recovery of accounts receivable of state agencies.

[17] Section 17.04, F.S. And see s. 17.041(4), F.S., stating that if it appears to the department
that any criminal statute has been violated by the officer, employee or person, the department
shall turn over such information to the proper state attorney.

[18] Section 17.041(5), F.S. 1981, made it the duty of the department to adjust and settle all
accounts and claims certified to it by the Auditor General. Chapter 83.132, Laws of Florida,
amended s. 17.041 to delete the term "certified" and inserted "reported" to it. The act also added
the language "appropriate county or district official, or any person." The purpose of this
amendment appears to have been to simplify the procedures relating to accounts and claims of
counties and districts. By eliminating the requirement that these matters be certified by the



Auditor General, "the department could act to settle any claim as soon as it is reported by an
appropriate county or district officer, employee or agent." Bill Analysis on PCS/HB 532, Florida
House of Representatives, Committee on Commerce, dated April 28, 1983.

Section 17.041(5), F.S., however, was not amended and still contains the term "certified."
Reading the statute together and in order to give effect to s. 17.041(5), F.S., the subsection
would appear to refer to those claims and accounts reported to the department by the Auditor
General, appropriate county or district official, or any person.


