Law Enf. Off/Weapon in polling place when voting
Number: AGO 93-37

Date: September 13, 1995

Subject:
Law Enf. Off/Weapon in polling place when voting

The Honorable Fred D. Galey
Supervisor of Elections

Post Office Box 1119
Titusville, Florida 32780

RE: LAW ENFORCEMENT OFFICERS--SUPERVISOR OF ELECTIONS--VOTING--
WEAPONS--POLLING PLACE--FIREARMS--COUNTIES--

ELECTIONS--FLORIDA ELECTION CODE--law enforcement officer required to carry a weapon
while on duty may carry a weapon into the polling place when voting. ss. 790.053, 790.06 and
102.101, F.S.

Dear Mr. Galey:
As supervisor of elections, you ask the following question:

May a law enforcement officer who has been authorized by the law enforcement agency to vote
while on duty and who is required to carry a weapon while on duty carry a weapon into the
polling place when voting?

In sum:

A law enforcement officer who has been authorized by the law enforcement agency to vote while
on duty and who is required to carry a weapon while on duty may carry a weapon into the polling
place when voting.

You state that the Brevard County Sheriff's Office and various municipal law enforcement
agencies allow their law enforcement officers to vote while on duty. A question has been raised
as to whether such officers who are on duty may carry their firearms into the polling place. You
state that the officers in question are required to carry weapons while on duty.

The Florida Election Code places certain restrictions on the presence of law enforcement officers
in polling places. The sheriff is required to deputize a deputy sheriff for each precinct to be
present while the polls are open; such deputy is subject to the lawful commands of the clerk or
election inspectors and is required to maintain good order.[1]

Pursuant to s. 102.101, F.S., "[n]o sheriff, deputy sheriff, policeman, or other officer of the law
shall be allowed within the polling place without permission of the clerk or a majority of the
inspectors, except to cast his ballot." (e.s.) Thus, the statute itself recognizes an exception to the
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prohibition against law enforcement officers entering the polling place by permitting such officers
to enter when they are voting.

Section 790.06, F.S. (1992 Supp.), states that no license issued thereunder "shall authorize any
person to carry a concealed weapon or firearm into . . . any polling place . . . ."[2] However, s.
790.06, F.S. (1992 Supp.), as well as s. 790.053, F.S.,which prohibits the open carrying of
weapons, except as provided by law, do not apply to "[s]heriffs, marshals, prison or jail wardens,
policemen . . . and law enforcement officers and their deputies . . . who are carrying out official
duties while in the state."[3] Since you have advised this office that the law enforcement officers
are on duty and are required to carry firearms while on duty, the above provisions would appear
to be inapplicable.[4]

Accordingly, I am of the opinion that a law enforcement officer who has been authorized by the
law enforcement agency to vote while on duty and who is required to carry a weapon while on
duty may carry a weapon into the polling place when voting.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tjw

[1] Section 102.031(2), F.S. Cf. Joughin v. Parks, 147 So. 273 (Fla. 1933) (sheriff has nothing to
do with conduct of election except to see that order is maintained about the polls as elsewhere in
the county and to apprehend violators of the election laws; he is not allowed within polling place

unless summoned by the election inspectors).

[2] Section 790.06(12), F.S. (1992 Supp.). Any person who wilfully violates any provision of the
subsection commits a misdemeanor of the second degree, punishable as provided in s. 775.082
ors. 775.083, F.S.

[3] Section 790.25(3)(d), F.S. And see s. 790.051, F.S. (law enforcement officers are exempt
from the licensing and penal provisions of Ch. 790 when acting at any time within the scope or
course of their official duties or when acting at any time in the line or performance of their official
duties); and s. 790.052, F.S., relating to the carrying of weapons by off-duty law enforcement or
correctional officers as defined in s. 943.10(1), (2), (6), (7), (8), or (9), F.S.

[4] Cf. AGO 71-50 (if police officer is required by police department to be in possession of a
firearm and be subject to duty call at any time, he may lawfully carry his firearm at any time).



