Sunshine law, use of electronic media technology
Number: AGO 98-28

Date: April 09, 1998

Subject:
Sunshine law, use of electronic media technology

Mr. Robert W. Hughes
Superintendent of Schools
School Board of Alachua County
620 East University Avenue
Gainesville, Florida 32601-5498

RE: PUBLIC MEETINGS--SCHOOL BOARDS--use of electronic media technology by absent
board member to attend public meeting. ss. 120.54 and 230.17, Fla. Stat.

Dear Mr. Hughes:

You ask substantially the following question:

May members of a school board attend and participate in board meetings via electronic means?
In sum:

A school board may use electronic media technology in order for a physically absent member to
attend a public meeting of the board if a quorum of the members is physically present.

You state that some members of the school board have expressed a desire to participate in
board meetings via electronic means. Section 120.54(5)(b)2., Florida Statutes, allowing public
meetings, hearings, or workshops of state agencies to be conducted by means of
communications media technology, has been considered as authority for such action, but the
guestion arises whether the Legislature intended to limit the statute's application to agencies of
the executive branch of state government. Moreover, in the event it is determined that members
of the board may attend and participate in the meeting electronically, you ask whether a quorum
of members must be physically present at the meeting site.

This office recognized in Attorney General Opinion 92-44 that improvements in communications
media technology have altered the concept of how members of a board or commission may
participate in a public meeting. In that opinion, it was concluded that a county commissioner who
was physically unable to attend a commission meeting because of medical treatment could
participate and vote in a meeting by using interactive video and telephonic technology. The
opinion noted, however, that the statutory requirements that a meeting of the county commission
be held at any appropriate public place in the county would require that a quorum of the
members be physically present at the meeting.
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Relative to meetings of a school board, section 230.17, Florida Statutes, states:

"(1) Except as provided in subsection (2), all regular and special meetings of the school board
shall be held in the office of the superintendent or in a room convenient to that office and
regularly designated as the school board meeting room.

(2) Upon the giving of due public notice, regular or special meetings of the board may be held at
any appropriate public place in the county."”

This statutory requirement is analogous to the requirement that meetings of the county
commission be held at an appropriate place in the county.[1] Moreover, section 230.18, Florida
Statutes, states that "[a] majority shall constitute a quorum for any meeting . . . [and] [n]o
business may be transacted at any meeting unless a quorum is present[.]"

Thus, the rationale underlying the conclusion in Attorney General Opinion 92-44, as well as the
plain statutory requirements cited above, lead to the conclusion that a quorum of the school
board members must be physically present at a school board meeting. | am of the opinion,
therefore, that a quorum of the members of the school board must be physically present at a
meeting of the board in order for the meeting to comply with the Government in the Sunshine
Law.

Section 120.54(5)(b)2., Florida Statutes, states that the uniform rules adopted by the
Administration Commission must include

"[u]niform rules for use by each state agency that provide procedures for conducting public
meetings, hearings, and workshops, and for taking evidence, testimony, and argument at such
public meetings, hearings, and workshops, in person and by means of communications media
technology. . . ."[2] (e.s.)

While there is no question that a school board is an "agency" for purposes of application of
Chapter 120, Florida Statutes,[3] the plain language of section 120.54(5)(b)2., Florida Statutes,
limits its terms only to uniform rules for state agencies. In section 120.54, Florida Statutes, the
Legislature has chosen to use "agency" in some parts and "state agency" in others, giving a
distinction to the terms that should be acknowledged.[4] While the uniform rules adopted by the
Administration Commission to assure compliance with the requirements of Chapter 120, Florida
Statutes, apply to all agencies subject to the Administrative Procedure Act, there is nothing to
indicate that the more specific rules governing procedures to be followed by state agencies in
conducting public meetings and hearings would have an equally broad application.[5]

Chapter 120, Florida Statutes, contains no provisions characterizing a district school board as a
state agency. Moreover, this office recently determined that a district school board is not a part
of the executive branch of government, nor are its employees state employees subject to the
lobbying restrictions contained in section 11.062(2)(a), Florida Statutes.[6] Members of the
school board have been characterized as county officers.[7] Accordingly, absent a statute
recognizing the district school board as a "state agency" for purposes of section 120.54(5)(b)2.,
Florida Statutes, | cannot conclude that the uniform rules adopted thereunder would apply.

Allowing state agencies and their boards and commissions to conduct meetings via



communications media technology under specific guidelines recognizes the practicality of
members from throughout the state participating in meetings of the board or commission. While
the convenience and cost savings of allowing members from diverse geographical areas to meet
electronically might be attractive to a local board or commission such as a school board, the
representation on a school board is local and such factors would not by themselves appear to
justify or allow the use of electronic media technology in order to assemble the members for a
meeting.

District school boards have been granted home rule powers and may exercise any power for
school purposes in the operation, control and supervision of the free public schools in their
districts unless expressly prohibited by the State Constitution or general law.[8] This grant of
authority would allow a district school board to adopt its own rules governing the use of
electronic media technology for its meetings, subject to the limitation that a quorum of the
board's members must be physically present at the meeting. Moreover, the board may wish to
consider this office's previous opinions condoning the use of electronic media technology when
an absent member is physically unable to attend a meeting due to medical treatment or physical
infirmity.[9]

Accordingly, it is my opinion that a school board may use electronic media technology in order to
allow a physically absent member to attend a public meeting if a quorum of the members of the
board is physically present at the meeting site.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tls

[1] See s. 125.001, Fla. Stat., stating: "Upon the giving of due public notice, regular and special
meetings of the board may be held at any appropriate public place in the county.”

[2] Section 120.54(5)(b)2., Fla. Stat., further provides:

"The rules shall provide that all evidence, testimony, and argument presented shall be afforded
equal consideration, regardless of the method of communication. If a public meeting, hearing, or
workshop is to be conducted by means of communications media technology, or if attendance
may be provided by such means, the notice shall so state. The notice for public meetings,
hearings, and workshops utilizing communications media technology shall state how persons
interested in attending may do so and shall name locations, if any, where communications media
technology facilities will be available. Nothing in this paragraph shall be construed to diminish the
right to inspect public records under chapter 119. Limiting points of access to public meetings,
hearings, and workshops subject to the provisions of s. 286.011 to places not normally open to
the public shall be presumed to violate the right of access of the public, and any official action
taken under such circumstances is void and of no effect. Other laws relating to public meetings,



hearings, and workshops, including penal and remedial provisions, shall apply to public
meetings, hearings, and workshops conducted by means of communications media technology,
and shall be liberally construed in their application to such public meetings, hearings, and
workshops. As used in this subparagraph, ‘communications media technology' means the
electronic transmission of printed matter, audio, full-motion video, freeze-frame video,
compressed video, and digital video by any method available."

[3] See s. 120.52(1)(c), Fla. Stat., defining "Agency" for purposes of Ch. 120 to include "[e]ach
other unit of government in the state, including counties and municipalities, to the extent they are
expressly made subject to this act by general or special law or existing judicial decisions][;]" and
Board of Public Instruction of Broward County v. State ex rel. Allen, 219 So. 2d 430, 432 (Fla.
1969) (school district subject to Ch. 120, Fla. Stat.); Mitchell v. Leon County School Board, 591
So. 2d 1032 (Fla. 1st DCA 1991); Witgenstein v. School Board of Leon County, 347 So. 2d 1069
(Fla. 1st DCA 1977).

[4] See s. 120.54(8), Fla. Stat., requiring each "agency" to compile a rulemaking record, but
further requiring each "state agency" to retain the record of rulemaking as long as the record is in
effect.

[5] See Rule 28-8.003(2), Fla. Admin. Code, defining "Agency" for purposes of providing
procedures to be followed by an agency which desires to conduct a meeting by means of
communication media technology as "any official, officer, commission, board, authority, council,
committee, or department of the executive branch of state government.”

[6] Attorney General Opinion 97-82 (1997).

[7] See In re Advisory Opinion to Governor--School Board Member-- Suspension Authority, 626
So. 2d 684 (Fla. 1993), in which the Court held that district school board members are "county
officers" for purposes of the Governor's suspension authority under provision of State
Constitution and purposes of dual officeholding.

[8] See Ops. Att'y Gen. Fla. 86-45 (1986), 84-95 (1984), 84-58 (1984), and 83-72 (1983). And
see s. 230.03(2), Fla. Stat., which provides:

"In accordance with the provisions of s. 4(b) of Art. IX of the State Constitution, district school
boards shall operate, control, and supervise all free public schools in their respective districts
and may exercise any power except as expressly prohibited by the State Constitution or general
law."

[9] See Op. Att'y Gen. Fla. 92-44 (1992) and Inf. Op. Att'y Gen. to Bryan W. Henry, dated July
26, 1982. Cf. Op. Att'y Gen. 94-55 (1994) (out-of-state member of museum board allowed by
speaker phone to participate in discussions, to be heard by other board members and the public
and to hear discussions taking place during board meeting).



