
Private buses and vans transporting children 
Number: AGO 2000-57

Date: September 29, 2000

Subject:
Private buses and vans transporting children

The Honorable Gaston Cantens
Representative, District 114
300 Southwest 107th Avenue, #213
Sweetwater, Florida 33174

RE: BUSES--SAFETY RESTRAINTS--SCHOOL BUSES--STUDENT TRANSPORTATION--seat
belt requirements on private buses and vans transporting children. ss. 234.051, 316.003 and
316.614, Fla. Stat.

Dear Representative Cantens:

You ask the following questions:

1. Must privately owned and operated multi-passenger vans, not owned or operated by a school
board but used to transport children to and from school for compensation, be equipped with
safety belts?

2. If so, must children being transported in such vans be restrained by safety belts and does the
failure to do so constitute a primary offense?

In sum:

1. A privately owned and operated multi-passenger van designed and used to transport more
than 10 persons for compensation falls within the definition of a bus that is exempt from the
safety belt requirements of section 316.614, Florida Statutes. However, a van designed for cargo
that is retrofitted or altered to accommodate transportation of more than 10 persons is not a bus
and must be equipped with safety belts.

2. Children under the age of eighteen transported in vans that are not designed to transport
more than 10 persons, but rather have been retrofitted or altered to accommodate such
transportation, would be required to be restrained by safety belts while the motor vehicle is
moving. Whether the failure to properly restrain the children constitutes a primary offense
depends upon the age of the children being transported.

In Attorney General Opinion 2000-44, this office responded to your request regarding the
requirements of safety belts in multi-passenger vans owned and operated by a school board. It
was concluded that a van designed to carry no more than 10 persons, including the driver, is a
motor vehicle required to have safety restraints that must be used by the passengers, and that
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the ability to stop such a vehicle for failure to use such restraints was dependent upon the age of
the students being transported. Seeking clarification of that opinion, you now ask this office to
render an opinion regarding safety restraint requirements in privately owned multi-passenger
vans used to transport children to schools for compensation.

As discussed in Attorney General Opinion 2000-44, the safety belt requirements for motor
vehicles designed to carry no more than 10 persons would apply to such multi-passenger vans
owned and operated by private entities. There is nothing in Chapter 316, Florida Statutes, that
would exempt such vans from the safety belt requirements contained therein.

The "Florida Safety Belt Law"[1] makes it unlawful to operate a motor vehicle in this state unless
each passenger under the age of 18 years is restrained by a safety belt and the person
operating the vehicle is restrained by a safety belt.[2] It is also unlawful for any person 18 years
of age or older to be a passenger in the front seat of a moving motor vehicle unless such person
is restrained by a safety belt.[3]

For purposes of the safety belt law, "motor vehicle" is defined as "[a]ny self-propelled vehicle not
operated upon rails or guideway, but not including any bicycle or moped,"[4] that is "operated on
the roadways, streets, and highways of this state."[5] Specifically exempted from the operation of
the law are the following:

1. A school bus.
2. A bus used for the transportation of persons for compensation.
3. A farm tractor or implement of husbandry.
4. A truck of a net weight of more than 5,000 pounds.
5. A motorcycle, moped, or bicycle."[6] (e.s.)

A "bus used for the transportation of persons for compensation," therefore, is not subject to
Florida's Safety Belt law under the current statutory scheme.[7] As used in Chapter 316, Florida
Statutes, a "bus" is defined as "[a]ny motor vehicle designed for carrying more than 10
passengers and used for the transportation of persons and any motor vehicle, other than a
taxicab, designed and used for the transportation of persons for compensation."[8] (e.s.)
Whether a bus is "designed" to carry more than 10 persons is a critical consideration in
determining whether it is exempt from the safety belt requirements.

This office has been presented with the scenario whereby cargo[9] vans are retrofitted with seats
in order to carry more than 10 children. Under these circumstances, it could not be concluded
that the motor vehicles have been designed for the transportation of more than 10 children.
Rather, vans "designed" to carry much less precious cargo have been altered to accommodate
the seating of children.

It is my opinion, therefore, that a van designed to carry cargo, but retrofitted to carry children or
persons, would not fall within the exemption from the safety belt requirements in section
316.614, Florida Statutes, and must be equipped with safety restraints that must be used by the
passengers. As concluded in Attorney General Opinion 2000-44, the ability to stop a motor
vehicle for failure to use a safety restraint as a primary offense depends upon the age of the
children being transported.



A recent study of the National Transportation Safety Board concludes that "nonconforming
buses," that is, vehicles that may meet the federal definition of a bus, but not the federal
occupant crash protection standards of school buses, put children at greater risk of fatal or
serious injury in the event of an accident.[10] Clearly, in this instance the use of vehicles that are
retrofitted to transport more than 10 passengers puts children who are passengers in such
vehicles at an unconscionable level of danger. Due to the potential for continuing confusion in
this area and the need to ensure the safety of children being transported to and from schools, it
may be advisable to seek legislative clarification in this matter.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General

RAB/tls

---------------------------------------------------------------

[1] Section 316.614, Fla. Stat.

[2] Section 316.614(4), Fla. Stat., as amended by s. 2, Ch. 2000-239, Laws of Fla.

[3] Section 316.614(5), Fla. Stat., as amended by s. 2, Ch. 2000-239, Laws of Fla.

[4] Section 316.003(21), Fla. Stat.

[5] Section 316.614(3)(a), Fla. Stat.

[6] Id.

[7] A bus that is not owned, operated, rented, contracted, or leased by a school board does not
fall within the definition of a "school bus" contained in s. 234.051(1), Fla. Stat., such that it would
be exempt from the current safety belt requirements in s. 316.614, Fla. Stat.

[8] Section 316.003(3), Fla. Stat.

[9] The term "cargo" has been defined as: goods and merchandise or freight. Webster's Third
New International Dictionary (unabridged 1981), p. 339.

[10] See National Transportation Safety Board, Highway Special Investigation Report, "Pupil
Transportation in Vehicles Not Meeting Federal School Bus Standards," NTSB/SIR-99/02.
Washington, DC.


