Sunshine, communication of position statements
Number: AGO 2001-21

Date: March 20, 2001
Subject:

Sunshine, communication of position statements

Ms. Margaret T. Roberts
Port Orange City Attorney
1000 City Center Circle
Port Orange, Florida 32119

RE: GOVERNMENT IN THE SUNSHINE LAW--MUNICIPALITIES--communication of position
statements among city council members. s. 286.011, Fla. Stat.

Dear Ms. Roberts:

On behalf of the City Council of the City of Port Orange you have asked for my opinion on
substantially the following question:

Would the preparation and distribution of individual position statements on the same subject by
several city council members to all other council members constitute an interaction or exchange
by the council that would be subject to the requirements of the Government in the Sunshine
Law?

In sum:

While this office would strongly discourage such activity, it would appear that council members of
the City of Port Orange may prepare and distribute their own position statements to other council
members without violating the Government in the Sunshine Law so long as the council members
avoid any discussion or debate among themselves on these statements. However, to the extent
that any such communication is a response to another commissioner's statement, it may
constitute a violation of the Government in the Sunshine Law to circulate the responsive
statement. Thus, this is problematical and it would be a better practice to discuss commissioners'
individual positions on matters coming before the board during the course of an open meeting.

According to your letter, the city council members of the City of Port Orange make every effort to
stay informed of city business through meetings, written information and discussions with the city
manager. The city manager provides the city council members with copies of all correspondence
and documents coming to his attention and maintains a reading file with printed copies of all
correspondence and documents.

Apparently council members of the City of Port Orange occasionally prepare and circulate
statements meant to communicate a particular council member's position on issues coming
before the board. These position statements are distributed to the other members of the council
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but do not solicit comments or responses from other council members. The city manager places
copies of these position statements in a public records file so that members of the public and
press may read them. You are concerned that the circulation of these statements may constitute
a violation of the Government in the Sunshine Law.

A number of Attorney General's Opinions have stated that members of a public board or
commission may attend private forums sponsored by private organizations and express their
position about issues facing the commission without violating the Sunshine Law, so long as they
do not discuss or debate the issues among themselves.[1] This conclusion is based on the
reasoning of Attorney General's Opinion 89-23, determining that the use of a written report by
one city commissioner to inform other commissioners of a subject which will be discussed at a
public meeting does not violate Florida's Government in the Sunshine Law if, prior to the public
meeting, no interaction related to the report is allowed among the commissioners. As the opinion
noted, the circumstances presented in the opinion did not appear to involve the use of a report
as a substitute for action at a public meeting, nor did it appear that the report was provided to
enable the city manager to act as an intermediary among the commissioners.

Similarly, this office has concluded that the Sunshine Law is not violated by a board member
expressing his or her views or voting intent on an upcoming matter to a news reporter who the
member knows will publish the account in a local newspaper prior to the meeting, as long as the
member is not using the reporter as an intermediary to communicate with other members to
circumvent or evade the requirements of the Sunshine Law.[2]

Attorney General's Opinion 98-79 considered whether a city commissioner or a group of
commissioners could attend a community development board meeting and express their views
on a proposed ordinance that had been referred by the city commission to the community
development board for a recommendation. The city commissioners were interested in attending
the meeting of the community development board at which the board considered the ordinance
in order to express their support or opposition to the ordinance. Based on a review of case law
and previously issued Attorney General Opinions, the 1998 opinion concluded:

"[A] city commissioner may attend a community development board meeting and express his or
her views on a proposed ordinance even though other city commissioners may be in attendance.
However, the city commissioners attending such meeting should be cautioned not to engage in
debate or discussion with each other. The adoption of the ordinance is a responsibility resting
with the city commission, and the city commission's discussions and deliberations on the
proposed ordinance must occur at a duly noticed city commission meeting."

In the Attorney General's most recent consideration of this issue, the question was whether it
would be a violation of section 286.011, Florida Statutes, for elected city commissioners to
attend other city board meetings and comment on agenda items that might subsequently come
before the commission for final action. Attorney General's Opinion 2000-68 relied on the
reasoning of the earlier opinions discussed above to conclude that it was not a violation of the
Sunshine Law for city commissioners to attend other city board meetings and comment on
agenda items that might subsequently come before the commission for final action. However,
the opinion cautions that city commissioners in attendance at such a meeting may not engage in
a discussion or debate about the issues among themselves.[3]



Based upon these earlier determinations that the physical presence of board or commission
members at functions where the ideological positions of other members were presented would
not violate the Government in the Sunshine Law, it is my opinion that the virtual equivalent of
such actions through the distribution of position statements would not violate the law. However,
to the extent that any such communication is a response to another commissioner's statement, it
may constitute a violation of the Government in the Sunshine Law to circulate the responsive
statement. Thus, this practice is problematical and discussions of commissioners' individual
positions on matters coming before the board for consideration might better be presented during
the course of an open meeting.

In sum, while this office would strongly discourage such activity, it is my opinion that it is not a
direct violation of the Government in the Sunshine Law for council members of the City of Port
Orange to prepare and circulate their own written position statements to other council members
so long as the council members avoid any discussion or debate among themselves on these
statements. | would caution that the city council's discussions and deliberations on matters
coming before the council must occur at a duly noticed city council meeting and the circulation of
these position statements must not be used to circumvent the requirements of the statute.

Sincerely,

Robert A. Butterworth
Attorney General
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[1] See Op. Att'y Gen. Fla. 81-42 (1981); and see Ops. Att'y Gen. Fla. 00-68 (2000), 94-62
(1994) and 92-05 (1992), and Inf. Op. To Mr. John C. Randolf, dated June 4, 1996.

[2] Attorney General's Opinion 81-42 (1981).

[3] See also Op. Att'y Gen. Fla. 94-62 (1994) (Sunshine Law does not apply to political forum
sponsored by a private civic club during which county commissioners express their position on
matters that may come before commission, so long as commissioners avoid discussions among
themselves on these issues) and Op. Att'y Gen. Fla. 98-79 (1998), a city commissioner may
attend a community development board meeting and express views on a proposed ordinance
even though other city commissioners may be present.



