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Date: March 11, 2002

Subject:
Dual Officeholding, inapplicable to special district

Chief Chad Jorgensen
Bayshore Fire Protection and Rescue Service District
17350 Nalle Road
North Fort Myers, Florida 33917

RE: DUAL OFFICEHOLDING–SPECIAL DISTRICTS–FIRE PROTECTION DISTRICTS–dual
officeholding prohibition inapplicable to positions in independent fire protection district. Art. II, s.
5(a), Fla. Const.

Dear Chief Jorgensen:

You ask substantially the following question:

May you serve as chief of the Bayshore Fire Protection and Rescue Service District and as a
firefighter/ emergency medical technician with the Iona McGregor Fire Protection and Rescue
Service District without violating the constitutional prohibition against dual officeholding?

In sum:

You may serve as chief of the Bayshore Fire Protection and Rescue Service District and as a
firefighter/ emergency medical technician with the Iona McGregor Fire Protection and Rescue
Service District without violating the constitutional prohibition against dual officeholding.

Article II, section 5(a), Florida Constitution, provides in part "[n]o person shall hold at the same
time more than one office under the government of the state and the counties and
municipalities[.]" Thus, this constitutional provision prohibits a person from simultaneously
holding more than one "office" under the government of the state, counties, and municipalities.
This prohibition applies to both elected and appointed offices, and it is not necessary that the two
offices be within the same governmental unit.[1]

The Constitution, however, does not define the term "office" for purposes of the dual
officeholding prohibition. The Supreme Court of Florida has generally stated that the term "office"
implies a delegation of a portion of the sovereign power to, and the possession of it by, the
person filling the office while an "employment" does not comprehend a delegation of any part of
the sovereign power.[2] This office in Attorney General Opinion 69-02 distinguished between
offices and employments, stating that Article II, section 5(a), Florida Constitution, does not
include those persons who are mere employees and who are not invested with official powers
and duties in their own right, although they may exercise such powers and duties as the agent of
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an officer.

It is, therefore, the nature of the powers and duties of a particular position that determines
whether one is an officer or an employee. Section 633.121, Florida Statutes, authorizes the
chiefs of county, municipal and special district fire departments, as well as other fire department
personnel designated by their respective chiefs, to enforce the laws relating to fire prevention
and control and rules prescribed by the State Fire Marshal. Such personnel, however, acting
under the authority of section 633.121 are deemed to be agents of their respective jurisdictions,
and not agents of the State Fire Marshal.[3]

This office has previously stated that the fire chief of a municipal fire department is an officer for
purposes of Article II, section 5(a), Florida Constitution. In Attorney General Opinion 80-97, this
office stated that the chief of the fire department who was vested with the immediate direction
and control of the fire department and other governmental or sovereign power was an officer for
purposes of the dual officeholding prohibition. In Attorney General Opinion 93-39, however, this
office concluded that firefighters who were responsible for general firefighting, fire prevention,
rescue and emergency medical services work did not constitute "officers" for purposes of Article
II, section 5(a), Florida Constitution.

In the instant inquiry, however, it is unnecessary to determine whether the positions in question
are officers or employees. The constitutional dual officeholding prohibition refers only to state,
county, and municipal offices; it does not refer to special district offices.[4] Thus, the courts and
this office have concluded that the dual officeholding prohibition does not apply to the officers of
an independent special district.[5] In 1994, the Supreme Court of Florida reiterated that special
district officers are not included within the dual officeholding prohibition. In Advisory Opinion to
the Governor--Dual Office-Holding,[6] the Court concluded that a member of a community
college district board of trustees

"is an officer of a special district created to perform the special governmental function of
operating a community college and is not a state, municipal, or county officer within the meaning
of article II, section 5(a). Thus, the dual officeholding prohibition does not keep a state, county,
or municipal officer from serving on a community college board of trustees."

The Bayshore Fire Protection and Rescue Service District and the Iona-McGregor Fire
Protection and Rescue Service District operate as independent special districts.[7] Thus, the
provisions of Article II, section 5(a), Florida Constitution, are inapplicable to the positions of fire
chief of the Bayshore Fire Protection and Rescue Service District and firefighter/emergency
medical technician of the Iona-McGregor Fire Protection and Rescue Service District.

Accordingly, I am of the opinion that Article II, section (5)(a), Florida Constitution, does not
prohibit you from simultaneously serving as fire chief of the Bayshore Fire Protection and
Rescue Service District and as a firefighter/emergency medical technician of the Iona-McGregor
Fire Protection and Rescue Service District.

Sincerely,

Robert A. Butterworth



Attorney General

RAB/tjw

------------------------------------------------------------

[1] See Op. Att'y Gen. Fla. 80-97 (1980).

[2] State ex rel. Holloway v. Sheats, 83 So. 508, 509 (Fla. 1919); State ex rel. Clyatt v. Hocker,
22 So. 721 (Fla. 1897).

[3] Cf. s. 633.14, Fla. Stat., granting agents of the State Fire Marshal the authority to serve
summonses, make arrests, carry firearms and make searches and seizures, as the sheriff or his
deputies, in the respective counties where such investigations, hearings or inspections may be
held. Chiefs of fire departments were formerly declared by s. 633.121, Fla. Stat., to be ex officio
agents of the State Fire Marshal; such provision, however, was deleted in 1980 when the section
was rewritten to provide that the chiefs, as well as their designated personnel, were agents of
their respective jurisdiction.

[4] While the 1968 Constitution broadened the language of the dual officeholding prohibition to
include municipal as well as state and county offices, it does not refer to special districts.

[5] See, e.g., Ops. Att'y Gen. Fla. 71-324 (1971) (member of hospital district's governing body is
not an officer within constitutional dual officeholding prohibition); 73-47 (1973) (trustee of junior
college district may serve as member of parks, planning, and zoning commission), 75-153
(1975) and 80-16 (1980) (legislator may serve as a member of a community college district
board of trustees); 78-74 (1978) (municipal parking board member may serve as member of
community college district board of trustees); 85-24 (1985) (mayor may serve on a community
redevelopment district established by general law); 86-55 (1986) (member of Big Cypress
Basin's governing board may serve as city mayor); 94-42 (1994) (city commissioner may serve
on a local multi-agency career service authority); 94-83 (1994) (person may serve on airport
authority and on school board); 96-84 (1996) (city commissioner may also serve on area housing
commission).

[6] 630 So. 2d 1055, 1058 (Fla. 1994).

[7] See Ch. 76-414, Laws of Florida, establishing the Bayshore Fire Protection and Rescue
Service District, and Ch. 75-421, Laws of Florida, establishing the Iona-McGregor Fire Protection
and Rescue Service District. The districts are listed on the Official List of Special Districts as
independent special districts by the Department of Community Affairs:
http://www.dca.state.fl.us/fhcd/programs/sdip/ See s. 189.4035(1), Fla. Stat., requiring the
Department of Community Affairs to compile the official list of special districts which shall include
all special districts in this state and shall indicate the independent or dependent status of each
district.
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