
Sunshine, participation by telephone 
Number: AGO 2003-41

Date: September 04, 2003

Subject:
Sunshine, participation by telephone

Mr. Sidney R. Payne
Chair, Tampa Human Rights Board
102 East 7th Avenue
Tampa, Florida 33602

RE: MUNICIPALITIES–GOVERNMENT IN THE SUNSHINE–participation of board member by
telephone due to scheduling conflict when quorum of board members physically present at
meeting. s. 286.011, Fla. Stat.

Dear Mr. Payne:

On behalf of the City of Tampa Human Rights Board, you ask substantially the following
question:

May a member of the human rights board who is physically absent from a board meeting
because of a scheduling conflict participate in the meeting by means of a telephone conference
when a quorum of the members of the board is physically present at the meeting?

Section 286.011(1), Florida Statutes, Florida's Government-in-the-Sunshine Law, provides:

"All meetings of any board or commission of any state agency or authority or of any agency or
authority of any county, municipal corporation, or political subdivision, except as otherwise
provided in the Constitution, at which official acts are to be taken are declared to be public
meetings open to the public at all times, and no resolution, rule, or formal action shall be
considered binding except as taken or made at such meeting."

This office has been asked on several occasions to provide assistance to local governmental
boards or commissions regarding the participation of its members in a public meeting through
use of telecommunications media and the compliance of such meetings with the Government-in-
the-Sunshine Law. In Attorney General's Opinion 92-44, this office concluded that a county
commissioner who was physically unable to attend a commission meeting because of medical
treatment could participate in the meeting by using an interactive video and telephone system
that allowed her to see the other members of the board and the audience at the meeting and that
allowed the board and audience to see her. This office recognized that section 125.001, Florida
Statutes, required that meetings of the county commission be held in a public place in the county
but noted that a quorum of the members of the county commission would be present at the
public place.[1]
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A similar conclusion was reached in Attorney General's Opinion 98-28, which concluded that a
district school board could use electronic media technology in order to allow a physically absent
member to attend a public meeting if a quorum of the members of the board is physically present
at the meeting site. More recently, in Attorney General Opinion 02-82, this office concluded that
physically-disabled members of the City of Miami Beach Barrier-free Environment Committee
could participate and vote on board matters by electronic means if they are unable to attend, as
long as a quorum of the members of the board is physically present at the meeting site.[2]

The City of Tampa Human Rights Board was created by ordinance to, among other things,
receive and initiate complaints alleging violations of the city's human rights ordinance, which
prohibits discrimination in employment, housing and public accommodations based on race,
color, religion, national origin, sex, sexual orientation, age, handicap, familial status, or marital
status.[3] As a public board created by ordinance to carry out a governmental purpose, the board
is clearly subject to the Government-in-the-Sunshine Law.[4]

According to your letter, regular board meetings are held once every two months, with special
meetings called by the board chair. You state that the rules of the board provide that its meetings
are to be held at the city's Office of Community Relations. Such a requirement would appear to
be analogous to the statutory requirements that meetings of the county commission or the
school board be held at an appropriate place in the county.[5] Thus, the code clearly
contemplates the physical presence of board members at public meetings.

You state that a quorum of the board would be physically present at the meeting. The member
who wishes to participate by telephone conference cannot physically attend the meeting, due not
to illness but rather to a scheduling conflict.

You note the reluctance of this office to extend public officials' participation in public meetings by
electronic means to situations other than those involving a serious medical condition and the
presence otherwise of a quorum at the public meeting place. For example, in Attorney General
Opinion 98-28, this office noted that state agencies and their boards and commissions are
authorized by Chapter 120, Florida Statutes, to adopt rules providing procedures for conducting
public meetings by means of communications media technology.[6] The opinion recognized the
rationale behind statutory authorization for state agency use, as contrasted with local agency
utilization, of communications media technology for conducting meetings:

"Allowing state agencies and their boards and commissions to conduct meetings via
communications media technology under specific guidelines recognizes the practicality of
members from throughout the state participating in meetings of the board or commission. While
the convenience and cost savings of allowing members from diverse geographical areas to meet
electronically might be attractive to a local board or commission such as a school board, the
representation on a school board is local and such factors would not by themselves appear to
justify or allow the use of electronic media technology in order to assemble the members for a
meeting."

Concerns about the validity of official actions taken by a public body when less than a quorum is
present argue for a very conservative reading of the statutes. Thus, this office has concluded
that, in the absence of a statute to the contrary, a quorum of the members must be physically



present at a meeting in order to take action.[7]

Where, as here, the statute or rules contemplate that the meeting will be held in a public place
with the members physically present, this office has considered the participation of an absent
member by telephone conference or other interactive electronic technology permissible when
such absence is due to extraordinary circumstances such as illness. To conclude otherwise
would alter the intent and purpose of such a statute or rule.

Accordingly, it is my opinion that where a rule or statute contemplates that a meeting will be held
in a public place with the members physically present, the participation of an absent member in
the meeting by telephone conference should be permitted only in extraordinary circumstances
and when a quorum of the board members is physically present at the meeting. Whether the
absence of a member due to a scheduling conflict constitutes such a circumstance is a
determination that must be made in the good judgment of the board.

Sincerely,

Charlie Crist
Attorney General

CC/tjw

---------------------------------------------------------

[1] And see Op. Att'y Gen. Fla. 94-55 (1994), in which this office concluded that a member of the
board of trustees of a public museum could participate in public meetings through the use of a
telephone when a quorum of the board was physically present at the public meeting. The
member who was requesting to participate by telephone had health problems that precluded his
attendance at the publicly designated meeting place.

[2] The Barrier-free Environment Committee was created by ordinance for the purpose of
providing accessibility-related input to a number of departments within city government. This
office concluded that the city code contemplated the physical presence of board members at
public meetings.

[3] Section 12-5, City of Tampa Code.

[4] See, e.g., City of Miami Beach v. Berns, 245 So. 2d 38 (Fla. 1971) (Sunshine law applies to
any board or commission or any state agency or authority or of any agency or authority of any
county, municipal corporation, or political subdivision).

[5] See s. 125.001 and s. 1001.372(2), Fla. Stat., respectively.

[6] See s. 120.54(5)(b)2., Fla. Stat.

[7] See, e.g., Ops. Att'y Gen. Fla. 83-100 (1983), and 89-39 (1989), quoting 62 C.J.S. Municipal
Corporations s. 399, p. 757, which provides:



"In order to constitute a quorum the requisite number of members must be actually present at the
meeting and the requisite number cannot be made up by telephoning absent members and
obtaining their vote over the telephone."

Cf. Penton v. Brown-Crummer Inv. Co., 131 So. 14 (Ala. 1930) (where there was no quorum
present at meeting of city council, but resolution was attempted to be passed by calling up
absent members over the telephone, resolution of city council was ineffective); Fargnoli v.
Cianci, 397 A.2d 68 (R.I. 1979) (in determining whether "quorum" was present at city council
meeting, it was error to include member who was not physically present).


