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Date: November 21, 2005

Subject:
Dual Office Holding, municipal boards

The Honorable Stephen J. Gaul
Mayor
Town of Melbourne Village
555 Hammock Road
Melbourne Village, Florida 32904-2513

RE: DUAL OFFICEHOLDING–PUBLIC OFFICERS– MUNICIPALITIES– GOVERNMENT IN
THE SUNSHINE LAW–PUBLIC MEETINGS– committee or board with purely advisory powers
not an office for purposes of dual officeholding; attendance of two or more town commission
members at public meeting of other town board or committee not violation of sunshine law if no
discussion among commission members. s. 286.011, Fla. Stat.; s. 5(a), Art. II, State Const.

Dear Mayor Gaul:

On behalf of the Town Commission for the Town of Melbourne Village, you ask substantially the
following questions:

1. May a member of the town commission serve on a town committee that has purely advisory
duties or ministerial duties to carry out decisions previously made by the commission?

2. May a member of the town commission serve on a town committee that makes findings of fact
regarding individual applications?

3. May a town commissioner serve on a town committee that reviews permit applications and
issues permits?

4. Would the answer to question 3 change if the committee makes non-binding
recommendations to the building official?

5. May a town commissioner serve on a committee that has authority to grant variances from
town code provisions or impose fines for code violations?

6. If a town commissioner may serve on any of the above-mentioned committees, may another
member of the commission appear before the committee at its public meeting and address an
item on the committee’s agenda that will foreseeably be addressed by the town commission at a
subsequent meeting?

Your questions primarily relate to the prohibition against dual officeholding in section 5(a), Article
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II, of the Florida Constitution. That subsection provides:

"No person holding any office of emolument under any foreign government, or civil office of
emolument under the United States or any other state, shall hold any office of honor or of
emolument under the government of this state. No person shall hold at the same time more than
one office under the government of the state and the counties and municipalities therein, except
that a notary public or military officer may hold another office, and any officer may be a member
of a constitution revision commission, taxation and budget reform commission, constitutional
convention, or statutory body having only advisory powers."

The Constitution does not define the terms "office" or "officer" for purposes of the dual
officeholding prohibition. The Supreme Court of Florida, however, has stated:

"The term 'office' implies a delegation of a portion of the sovereign power to, and the possession
of it by, the person filling the office, while an 'employment' does not comprehend a delegation of
any part of the sovereign authority. The term 'office' embraces the idea of tenure, duration, and
duties in exercising some portion of the sovereign power, conferred or defined by law and not by
contract. An employment does not authorize the exercise in one's own right of any sovereign
power or any prescribed independent authority of a governmental nature; and this constitutes
perhaps the most decisive difference between an employment and an office . . . ."[1]

It is, therefore, the nature of the powers and duties of a particular position that determines
whether it is an "office" or an "employment." Membership on the governing body of a
governmental entity, such as a county or municipality, clearly constitutes an office.[2]

Article II, section 5(a), Florida Constitution, contains several exceptions to its prohibition against
dual officeholding. The constitutional provision expressly states that a notary public or military
officer may hold another office. In addition, any officer may be a member of a constitution
revision commission or constitutional convention. Statutory bodies having only advisory powers
are also exempted from the constitutional prohibition on dual officeholding. This exception
frequently has been the subject of interpretation both by the courts and by the Attorney General's
Office.

For example, the Supreme Court of Florida has held that a member of the State Planning Board
is a state "officer" within the dual officeholding prohibition even though the members of the board
were authorized to act only in an advisory capacity.[3] The Court noted that the members of the
board were appointed by the Governor, served a fixed term of office, performed duties imposed
upon them by statute and were authorized to "expend public funds appropriated for that purpose
in the discharge of [their] duties, exercising [their] own discretion in that regard."[4] Thus, the
Court concluded that powers and attributes of sovereignty had been "delegated to or reposed in
the State Planning Board."

Similarly, this office in Attorney General Opinion 76-241 concluded that membership on the
Florida Human Relations Commission was an office because the commission was not a
statutory body possessing only advisory powers. The opinion was based upon an examination of
the powers of the commission, which included, the rights to, among other things, to accept either
public or private money to help finance its activities; to recommend measures to eliminate



discrimination; to receive, initiate, investigate, hold hearings on, and pass upon complaints
alleging discrimination; to render, at least annually, a comprehensive written report to the
Governor and Legislature; and to adopt, amend and rescind rules to effectuate the purposes of
the act. Since the commission was authorized to exercise powers associated with those of an
office, it could not be characterized as purely an advisory body.[5]

In Attorney General Opinions 89-25 and 90-33 this office found that local planning and zoning
commissions possessing the power to grant variances that are approved without review or that
are final unless appealed to the county commission did not fall within the exception for advisory
bodies. As noted in those opinions, only those statutory bodies possessing advisory powers are
excepted; Article II, section 5(a), Florida Constitution, does not provide for or recognize an
exception for statutory bodies whose powers are substantially or predominately advisory.

In light of the discussion above, a member of the town commission may serve on a town
committee that has purely advisory duties or ministerial duties to carry out decisions previously
made by the commission. The latter would appear to be more in the nature of an employment,
since exercising ministerial duties would not rise to the level of exercising a sovereign power or
independent authority of a governmental nature. However, town committees that are given the
authority to make factual determinations, review permit applications, issue permits, grant
variances, or impose fines exercise sovereign powers that would make them offices for purposes
of the dual officeholding prohibition.

In situations where a committee merely makes non-binding recommendations and has not
otherwise been delegated any powers to make factual determinations or exercise any portion of
the municipality’s sovereign power, there would not appear to be an office subject to the dual
officeholding prohibition.[6]

Your final question relates to the application of the Government in the Sunshine Law, section
286.011, Florida Statutes, to public meetings of boards or committees where a town
commissioner serves on a board or committee and another member of the town commission
may address the entity on a matter that foreseeably may come before the town commission for
action. The question arises, therefore, as to whether the presence of two town commissioners at
the public meeting of the board or committee constitutes a meeting of the town commission for
which reasonable notice must be given and minutes taken.

You state that all committees referenced in Questions 1-6 conduct business only at duly noticed
open public meetings. The requirements of the Government in the Sunshine Law are that: (1)
meetings of public boards or commissions must be open to the public; (2) reasonable notice of
such meetings must be given; and (3) minutes of the meetings must be taken.[7]

In Attorney General Opinion 2000-68, this office was asked whether it was a violation of section
286.011, Florida Statutes, for elected city commissioners to attend other city board meetings and
comment on agenda items that may subsequently come before the commission for final action.
The opinion noted that application of the statute is not limited to meetings at which final, formal
actions are taken, but rather it covers any gathering of members where they address some
matter on which foreseeable action will be taken by the board. It was concluded that the
commissioners could attend such a public meeting and offer comments, as long as they did not



engage in a discussion or debate about the issues among themselves.

In Attorney General Opinion 98-79, this office considered whether a city commissioner or a
group of commissioners could attend a community board meeting and express their views on a
proposed ordinance that had been referred by the city commission to the community
development board for a recommendation. The city commissioners were interested in attending
the meeting at which the community development board considered the ordinance in order to
express their support or opposition to the ordinance. Based on a review of previously issued
court opinions and Attorney General Opinions, the opinion concluded:

"[A] city commissioner may attend a community development board meeting and express his or
her views on a proposed ordinance even though other city commissioners may be in attendance.
However, the city commissioners attending such meeting should be cautioned not to engage in
debate or discussion with each other. The adoption of the ordinance is a responsibility resting
with the city commission, and the city commission's discussions and deliberations on the
proposed ordinance must occur at a duly noticed city commission meeting. Moreover, if the
community development board has been advised of the city commission members' intention to
speak on the proposed ordinance, it may be advisable for the board, in noticing its meeting, to
include notice of the possible attendance and participation of city commission members."

Based on the reasoning of the opinions discussed above, it is my opinion that it is not a violation
of the Government in the Sunshine Law for town commissioners to attend the public meetings of
other city boards or committees and comment on agenda items that may come before the town
commission for official action. However, the city commissioners in attendance at such meetings
may not engage in a discussion or debate about these issues among themselves. Moreover, as
noted in the opinions cited above, it may be advisable for such boards or committees to include
in the notice of their public meetings that members of the town commission will be in attendance.

Sincerely,

Charlie Crist
Attorney General

CC/tals

---------------------------------------------

[1] State ex rel. Holloway v. Sheats, 83 So. 508, 509 (Fla. 1919). And see State ex rel. Clyatt v.
Hocker, 22 So. 721 (Fla. 1897).

[2] See Ops. Att'y Gen. Fla. 72-348 (1972) and 74-73 (1974), respectively.

[3] Advisory Opinion to Governor, 1 So. 2d 636 (Fla. 1941).

[4] Id., at 638.

[5] For other examples where this exception has been applied, see Ops. Att'y Gen. Fla. 72-179



(1972) (legislator may serve as member of ad hoc charter revision commission appointed by
municipal governing body to serve in a purely advisory capacity to study and recommend
changes in municipal charter); 73-288 (1973) (municipal zoning board having only advisory
powers may serve as county tax collector); 74-232 (1974) (town council member may serve on
advisory county planning commission); 77-74 (1977) (powers exercised by Florida Advisory
Council member are advisory and as such are excluded from constitutional dual officeholding
prohibition); 78-36 (1978) (member of board of trustees of county public health trust may serve
on board of business regulation); 86-105 (1986) (local planning agency whose function is
information gathering and advising local government entity falls within exception to dual
officeholding prohibition).

[6] This office makes no comment as to any issues that may arise under Part III, Ch. 112, Fla.
Stat., the Code of Ethics for Public Officers and Employees. Questions regarding such matters
should be addressed to the Florida Commission on Ethics, Ms. Bonnie J. Williams, Executive
Director, P. O. Drawer 15709, Tallahassee, FL 32317-5709; phone: 850/488-7864; fax: 850/488-
3077; internet: http://www.ethics.state.fl.us/

[7] See s. 286.011(1) - (2), Fla. Stat.
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