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RE: GOVERNMENT IN THE SUNSHINE-ATTORNEY-CLIENT-MUNICIPALITIES— PUBLIC
MEETINGS—-announcement of attorney seeking attorney client session pursuant to s.
286.011(8), Fla.Stat., may occur at special meeting provided meeting is open to public,
reasonable notice has been given, and minutes are taken.

Dear Mr. Leggio:
On behalf of the Fernandina Beach City Commission, you ask the following question:

May the request by the attorney for an entity to meet in private pursuant to section 286.011(8),
Florida Statutes, be made during a special meeting?

Section 286.011, Florida Statutes, requires governmental boards or commissions to conduct
their business at open public meetings.[1] The Legislature, however, has created a limited
exception for attorney-client discussions.[2] Section 286.011(8), Florida Statutes, provides that
notwithstanding the provisions of subsection (1) and provided that the enumerated conditions
are met,

"any board or commission of any state agency or authority or any agency or authority of any
county, municipal corporation, or political subdivision, and the chief administrative or executive
officer of the governmental entity, may meet in private with the entity's attorney to discuss
pending litigation to which the entity is presently a party before a court or administrative agency .
.. (es)

As this office recognized in Attorney General's Opinion 95-06:

"Section 286.011(8), Florida Statutes, does not create a blanket exception to the open meeting
requirement of the Sunshine Law for all meetings between a public board or commission and its
attorney. The exemption is narrower than the attorney-client communications exception
recognized for private litigants. Only discussions on pending litigation to which the public entity . .
. is presently a party are subject to its terms. Such discussions are limited to settlement
negotiations or strategy sessions related to litigation expenditures."[3]


https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/sunshine-law-attorney-client-meetings

In construing the provisions of section 286.011(8), Florida Statutes, the courts have held that
strict compliance is required with the terms of the exemption. For example, in City of Dunellon v.
Aran,[4] the court held that the city council's failure to announce the names of the attorneys
participating in the closed attorney-client session did not comply with the requirements of section
286.011(8) and thus violated the Sunshine Law. The court rejected the city's claim that when the
mayor announced that attorneys hired by the city would attend the session but did not give the
names of the individuals, his "substantial compliance" was sufficient for the statute.

In School Board of Duval County v. Florida Publishing Company,[5] the district court concluded
that only those persons listed in section 286.011(8), Florida Statutes, could attend the closed
attorney-client meeting. As the court noted:

"This act simply provides a governmental entity's attorney an opportunity to receive necessary
direction and information from the government entity. No final decisions on litigation matters can
be voted on during these private, attorney-client strategy meetings. The decision to settle a case,
for a certain amount of money, under certain conditions is a decision which must be voted upon
in a public meeting."[6]

Thus, section 286.011(8), Florida Statutes, permits a governmental agency, its chief executive
and attorney to meet in private if the agency is a party to litigation and the attorney desires
advice concerning settlement negotiations or strategy related to litigation expenditures, provided
there is strict compliance with the terms of the exemption. Such requirements include:

"(a) The entity's attorney shall advise the entity at a public meeting that he or she desires advice
concerning the litigation.

(b) The subject matter of the meeting shall be confined to settlement negotiations or strategy
sessions related to litigation expenditures.

(c) The entire session shall be recorded by a certified court reporter. The reporter shall record
the times of commencement and termination of the session, all discussion and proceedings, the
names of all persons present at any time, and the names of all persons speaking. No portion of
the session shall be off the record. The court reporter's notes shall be fully transcribed and filed
with the entity's clerk within a reasonable time after the meeting.

(d) The entity shall give reasonable public notice of the time and date of the attorney-client
session and the names of persons who will be attending the session. The session shall
commence at an open meeting at which the persons chairing the meeting shall announce the
commencement and estimated length of the attorney-client session and the names of the
persons attending. At the conclusion of the attorney-client session, the meeting shall be
reopened, and the person chairing the meeting shall announce the termination of the session.
(e) The transcript shall be made part of the public record upon conclusion of the litigation."

As noted above, section 286.011(8)(a), Florida Statutes, requires, as a condition of holding a
closed attorney-client meeting, that the entity attorney "advise the entity at a public meeting that
he or she desires advice concerning the litigation" to which the entity is presently a party before
a court or administrative agency. Section 286.011(8), Florida Statutes, does not state that the
announcement must be made at a regularly scheduled meeting of the governmental entity.
Rather the statute refers to an announcement made at a "public meeting." Section 286.011 sets
forth the requirements for public meetings: such meetings must be open, reasonable notice must



be given, and minutes of the meetings must be taken. If the meeting at which the announcement
is made by the attorney meets these requirements, the provisions of section 286.011(8)(a),
Florida Statutes, requiring the announcement be made at a public meeting would appear to be
satisfied.

Accordingly, I am of the opinion that the request by the city attorney to meet in private with the
city commission to discuss settlement negotiations or strategy sessions related to litigation
expenditures pursuant to section 286.011(8), Florida Statutes, may be made during a special
meeting provided that the special meeting at which the request is made is open to the public,
reasonable notice has been given, and minutes are taken.

Sincerely,

Bill McCollum
Attorney General

BM/tjw

[1] See s. 286.011(1), Fla. Stat., providing:

“All meetings of any board or commission of any state agency or authority or of any agency or
authority of any county, municipal corporation, or political subdivision, except as otherwise
provided in the Constitution, at which official acts are to be taken are declared to be public
meetings open to the public at all times, and no resolution, rule, or formal action shall be
considered binding except as taken or made at such meeting. The board or commission must
provide reasonable notice of all such meetings.”

[2] See s. 1, ch. 93-232, Laws of Fla. Prior to the enactment of this exemption, no attorney-client
privilege for governmental agencies was recognized and the Sunshine Law had been construed
to apply to all meetings between governmental agencies and their attorneys conducted for the
purpose of discussing settlement of pending litigation. See, e.g., Neu v. Miami Herald Publishing
Company, 462 So. 2d 821 (Fla. 1985).

[3] See also Ops. Att'y Gen. Fla. 04-35 (2004) (s. 286.011[8]'s application is limited to pending
litigation; it does not apply when no lawsuit has been filed even though the parties involved
believe litigation is inevitable); 98-21 (1998) (had the Legislature intended to extend the
exemption to include impending or imminent litigation as well as pending litigation, it could have
easily so provided as it did in s. 119.071[1][d]1., Fla. Stat.).

[4] 662 So. 2d 1026 (Fla. 5th DCA 1995).

[5] 670 So. 2d 99 (Fla. 1st DCA 1996). And see Zorc v. City of Vero Beach, 722 So. 2d 891 (Fla.
4th DCA 1998), rev. den., 735 So. 2d 1284 (Fla. 1999).

[6] 670 at 100, quoting Staff of Fla.H.R.Comm. on Government Operations, CS/HB 491 (1993)
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