Early Retirement, participation in insurance program
Number: AGO 2008-05

Date: February 08, 2008
Subject:

Early Retirement, participation in insurance program

Ms. Suzanne A. Hutton
Monroe County Attorney

Post Office Box 1026

Key West, Florida 33041-1026

RE: RETIREMENT — PUBLIC AGENCIES — GROUP INSURANCE—PUBLIC EMPLOYEES
OPTIONAL RETIREMENT PROGRAM — ability of early retiree to participate in group insurance
program. ss. 112.0801, 121.021, Fla. Stat.

Dear Ms. Hutton:
You ask substantially the following questions:

1. Is a county employee who retires early at an age younger than the normal retirement age and
who was enrolled in the Public Employee Optional Retirement Program entitled to receive group
insurance benefits immediately after retirement, but before reaching the normal retirement age
set forth in section 121.021(29), Florida Statutes?

2. If not, is such an employee entitled to receive group insurance benefits when he or she
reaches the normal retirement age?

Question One

Section 121.021(12), Florida Statutes, defines a "[m]ember" of the Florida Retirement System as
"any officer or employee who is covered or who becomes covered under this system in
accordance with this chapter." A member’s normal retirement date is defined in section
121.021(29), Florida Statutes.[1] "Early retirement date,” however, is defined in subsection
121.021(30), Florida Statutes, as

"the first day of the month following the date a member becomes vested and elects to receive
retirement benefits in accordance with this chapter. Such benefits shall be based on average
monthly compensation and creditable service as of the member’s early retirement date, and the
benefit so computed shall be reduced by five-twelfths of 1 percent for each complete month by
which the early retirement date precedes his or her normal retirement date as provided in s.
121.091(3)."

Section 112.0801, Florida Statutes, requires a public agency that provides life, health, accident,
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hospitalization, or annuity insurance for its officers and employees through a group insurance
plan or self-insurance plan to allow all former personnel who have retired, the option of
continuing to participate in the group insurance or self-insurance plan. "Retirees and their eligible
dependents shall be offered the same health and hospitalization insurance coverage as is
offered to active employees at a premium cost of no more than the premium cost applicable to
active employees."[2] For purposes of this section, "retiree" means:

"[A]ny officer or employee who retires under a state retirement system or a state optional annuity
or retirement program or is placed on disability retirement and who begins receiving retirement
benefits immediately after retirement from employment. In addition to these requirements, any
officer or employee who retires under the Public Employee Optional Retirement Program
established under part Il of chapter 121 shall be considered a "retired officer or employee" or
"retiree" as used in this section if he or she:

(a) Meets the age and service requirements to qualify for normal retirement as set forth in s.
121.021(29); or

(b) Has attained the age specified by s. 72(t)(2)(A)(i) of the Internal Revenue Code[3] and has 6
years of creditable service."[4] (e.s.)

The plain language of the statute requires a retiree under the Public Employee Optional
Retirement Program (PEORP) to have met the age and service requirements for normal
retirement prescribed in section 121.021(29), Florida Statutes, or attained the age of 59% with
six years of creditable service.[5]

Where a statute directs the way in which a thing is to be done, it operates as a prohibition
against its being done in any other manner.[6] Accordingly, an individual who takes early
retirement under the Public Employee Optional Retirement Program and does not meet the age
and service requirements to qualify for normal retirement or has not attained the age of 59% with
six years of creditable service, would not be eligible to participate in the group insurance
program immediately after retirement under the provisions of section 112.0801, Florida
Statutes.[7]

Question Two

| have not found, nor have you directed my attention to, any provision in the Florida Statutes
which addresses the entry of an early retiree under PEORP into the group insurance program
once the retiree reaches the qualifying age or the date he or she would have met the service
requirements. Relative to employees of a state agency, Rule 60P-2.011, Florida Administrative
Code, requires an employee who enters regular retirement on his or her last day of employment
to elect either to continue coverage by submitting an application in accordance with specified
rules or to terminate coverage under the health program. Subsection (3) of the rule states:

"An employee who does not elect to continue coverage as provided in this Section or terminates
coverage after retirement shall not be eligible to reenter the Health Program at a later date
unless subsequently reemployed by the State."

The above-cited rule applies to participation in the state’s group health insurance program and
does not specifically apply to municipal or county employees who are participants in the Florida
Retirement System.[8] While not dispositive, the rule provides direction as to how the statutory



provisions governing retirement and participation in the group insurance program are
interpreted.[9] It would appear that a retiree must elect to continue participation in the group
insurance at the time he or she retires and may not subsequently elect to participate at a later
date.[10] Also, | would note that retired state officers or employees who retire under PEORP fall
within the same definitional constraints set forth in section 112.0801, Florida Statutes, applicable
to retirees of other public agencies, such as a county, municipality or special district.[11]

Given the lack of clear legislative direction, | cannot conclude that pursuant to the provisions in
section 112.0801, Florida Statutes, it would be required that an early retiree who patrticipated in
the Public Employees Optional Retirement Program and was not otherwise eligible for
participation in the group insurance program when he or she retired be able to begin such
coverage once reaching the statutorily prescribed age. It may be advisable, however, to address
this issue to the Legislature in order to have clarification as to whether Public Employees
Optional Retirement Program participants who retire early may participate in an agency’s group
insurance program once they reach the minimum age requirements.

Sincerely,

Bill McCollum
Attorney General

BM/tals

[1] Section 121.021(29), Fla. Stat., defines "[n]Jormal retirement date" as

"the first day of any month following the date a member attains one of the following statuses:

(a) If a Regular Class member, the member:

1. Completes 6 or more years of creditable service and attains age 62; or

2. Completes 30 years of creditable service, regardless of age, which may include a maximum of
4 years of military service credit as long as such credit is not claimed under any other system.
(b) If a Special Risk Class member, the member:

1. Completes 6 or more years of creditable service in the Special Risk Class and attains age 55;
2. Completes 25 years of creditable service in the Special Risk Class, regardless of age; or

3. Completes 25 years of creditable service and attains age 52, which service may include a
maximum of 4 years of military service credit as long as such credit is not claimed under any
other system and the remaining years are in the Special Risk Class.

(c) If a Senior Management Service Class member, the member:

1. Completes 6 years of creditable service in the Senior Management Service Class and attains
age 62; or

2. Completes 30 years of any creditable service, regardless of age, which may include a
maximum of 4 years of military service credit as long as such credit is not claimed under any
other system.



'‘Normal retirement age' is attained on the 'normal retirement date.
[2] Section 112.0801(1), Fla. Stat.
[3] Section 72(t)(2)(A)(i), Internal Revenue Code, provides:

"(t) 10-percent additional tax on early distributions from qualified retirement plans

(1) Imposition of additional tax

If any taxpayer receives any amount from a qualified retirement plan (as defined in section
4974(c) [26 USCS § 4974(c)]), the taxpayer's tax under this chapter [26 USCS 88 1 et seq.] for
the taxable year in which such amount is received shall be increased by an amount equal to 10
percent of the portion of such amount which is includible in gross income."

(2) Subsection not to apply to certain distributions

Except as provided in paragraphs (3) and (4), paragraph (1) shall not apply to any of the
following distributions:

(A) In general

Distributions which are--

(i) made on or after the date on which the employee attains age 59%[.]"

[4] Section 112.0801(2), Fla. Stat.

[5] See also s. 112.363(2)(b)1., Fla. Stat., setting forth the eligibility for a retiree’s health
insurance subsidy "[flor a participant of the Public Employee Optional Retirement Program
established under part 1l of chapter 121, the participant meets the age or service requirements to
gualify for normal retirement as set forth in s. 121.021(29)."

[6] See Alsop v. Pierce, 19 So. 2d 799, 805-806 (Fla. 1944); Dobbs v. Sea Isle Hotel, 56 So. 2d
341, 342 (Fla. 1952); Thayer v. State, 335 So. 2d 815, 817 (Fla. 1976).

[7] See also s. 121.4501(18), Fla. Stat., providing that "[a]ll officers and employees who are
participants of the optional program shall be eligible to receive the retiree health insurance
subsidy, subject to the provisions of s. 112.363," which provides retirees a monthly subsidy
payment to assist such retirees in paying the costs of health insurance. An individual is eligible
when he or she terminates employment with all employers participating in the Florida Retirement
System and, for a participant in the Public Employee Optional Retirement Program, "meets the
age or service requirements to qualify for normal retirement as set forth in s. 121.021(29)."

[8] The terms and conditions of the county’s group insurance plan would ultimately control
whether a former employee who has retired early to reestablish coverage when the individual
reaches the required age.

[9] See AmeriSteel Corporation v. Clark, 691 So. 2d 473 (Fla. 1997) (as administrative agency
charged with implementation of statute, agency’s interpretation of the requirements of the act
must be given great deference). See also Green v. Stuckey’s of Fanning Springs, 99 So. 2d 867
(Fla. 1958) (interpretive regulations by officers, administrative agencies, departmental heads and
others officially charged with the duty of administering and enforcing a statute, and their
practices which reflect the understanding they have of provisions they are charged with carrying



out, have great weight in determining the operation of a statute).

[10] Cf. Op. Atty Gen. Fla. 98-82 (1998) (provisions of section 112.0801, Florida Statutes, are
not limited to dependents who were participating in a municipality's group insurance plan at the
time of the employee's retirement and should be read to allow open enrollment for the eligible
dependents of retirees who wish to participate in a municipality's group insurance plan).

[11] See s. 110.123(2)(g), Fla. Stat., imposing the same age and service requirements
enumerated in s. 112.0801(2), Fla. Stat., on a state officer or state employee who retires under
the Public Employee Optional Retirement Program to be considered a "retired state officer or
employee" or "retiree" for purposes of participating in the state group insurance program



