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Date: September 16, 2009

Subject:
Municipal charter, amendment to terms of office

Mr. James Edward Cheek, III
City Attorney
City of Winter Park
Post Office Box 880
Winter Park, Florida 32790

RE: MUNICIPALITIES – CHARTERS – VACANCIES – BOARDS –TERMS OF OFFICE –
REFERENDUM – procedure for amending charter provisions relating to terms of office for
appointive boards or commissions. ss. 166.021 and 166.031, Fla. Stat.

Dear Mr. Cheek:

On behalf of the City Commission of the City of Winter Park, you have asked for my opinion on
substantially the following question:

Whether, pursuant to section 166.021, Florida Statutes, a municipality is precluded from
adopting an ordinance providing a method for filling vacancies on appointive municipal boards if
the municipal charter includes a provision authorizing the mayor to annually appoint members of
these boards.

In sum:

Local legislation providing for filling vacancies on appointive municipal boards would not appear
to violate the prohibition contained in section 166.021(4), Florida Statutes, precluding charter
amendments dealing with "matters prescribed by the charter relating to appointive boards" as
the municipal charter in this case contains no provision for filling vacancies on such boards.

The City of Winter Park charter provides that the mayor of the city "shall annually appoint
members of the city boards subject to the approval of the commission."[1] Nothing in this charter
provision or elsewhere in the charter addresses the issue of filling vacancies on these city
boards. Ordinances of the city provide that the members of city boards are to be appointed by
the mayor subject to the approval of the city commission at the first commission meeting in May
of each year. With regard to vacancies, the city's code of ordinances provides:

"The mayor subject to the approval of the city commission shall promptly fill all vacancies
occurring on boards and commissions. A vacancy shall be filled for the unexpired term of the
member whose term becomes vacant."[2]
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Thus, by ordinance, the current system authorizes the mayor to fill vacancies for the length of
any remaining unexpired term.

You have advised that the city commission is currently considering an ordinance which would
allow "alternate" members of many city boards and commissions to automatically advance to
open board positions on the board on which they serve in the case of a vacancy on that board.
You have asked whether such an ordinance may violate the provisions of section 166.021(4),
Florida Statutes, by effectively amending the city charter through the process of adopting an
ordinance.

Section 166.021(4), Florida Statutes, recognizes the constitutional grant of home rule powers to
municipalities, with the noted exception that no changes may be made to a special law or
municipal charter:

"which affect the exercise of extraterritorial powers or which affect an area which includes lands
within and without a municipality or any changes in a special law or municipal charter which
affect the creation or existence of a municipality, the terms of elected officers and the manner of
their election except for the selection of election dates and qualifying periods for candidates and
for changes in terms of office necessitated by such changes in election dates, the distribution of
powers among elected officers, matters prescribed by the charter relating to appointive boards,
any change in the form of government, or any rights of municipal employees, without approval by
referendum of the electors as provided in s. 166.031. Any other limitation of power upon any
municipality contained in any municipal charter enacted or adopted prior to July 1, 1973, is
hereby nullified and repealed." (e.s.)

The clear language of the statute requires referendum approval as provided in section 166.031,
Florida Statutes, for any change to a city’s charter affecting matters prescribed by the charter
relating to appointive boards. There is no suggestion in your letter that the proposed ordinance
has any effect on the mayor’s annual appointment of members of city boards or commissions.
Rather, the terms of the proposed ordinance would address vacancies that occur during a term
of office of a sitting board member and would provide for interim service during the remainder of
any term. The mayor's annual appointment power as provided in the charter would continue
unaffected. Because the provisions of the proposed ordinance would not affect the charter
provision authorizing the mayor to make annual appointments to city boards, it does not appear
that the proposed ordinance would act as a charter amendment in possible violation of section
166.021, Florida Statutes, or section 166.031, Florida Statutes.

In the event that the City of Winter Park does seek to amend its charter to reflect these proposed
changes for filling vacancies on municipal boards or commissions, section 166.031(1), Florida
Statutes, states:

"The governing body of a municipality may, by ordinance, or the electors of a municipality may,
by petition signed by 10 percent of the registered electors as of the last preceding municipal
general election, submit to the electors of said municipality a proposed amendment to its charter,
which amendment may be to any part or to all of said charter except that part describing the
boundaries of such municipality. The governing body of the municipality shall place the proposed
amendment contained in the ordinance or petition to a vote of the electors at the next general



election held within the municipality or at a special election called for such purpose."

This office has consistently concluded that charters or charter provisions adopted or readopted
subsequent to the adoption of the Municipal Home Rule Powers Act in 1973 may only be
amended as provided in section 166.031, Florida Statutes.[3] The legislative directive in section
166.031 as to how a municipal charter is to be amended is, in effect, a prohibition against its
being done in any other way.[4] The charter for the City of Winter Park was adopted by
referendum in 1983. Thus, the procedure for amending municipal charters in section 166.031
prevails and would require referendum approval for any changes to the city's charter, except
those specifically enumerated in sections 166.021 and 166.031, Florida Statutes.

Sincerely,

Bill McCollum
Attorney General

BM/tgh

--------------------------------------------------------------------

[1] See s. 2.06, Art. II, Charter of the City of Winter Park.

[2] Division 1, section 2-49, Code of Ordinances, City of Winter Park

[3] See Ops. Att'y Gen. Fla. 2003-52 and 2003-36. See also Op. Att'y Gen. Fla. 88-30 (1988)
(charter amendment provisions in s. 166.031, Fla. Stat., prevail over conflicting provisions in a
municipal charter) and Op. Att'y Gen. Fla. 79-80 (1979) (city commission may not unilaterally
amend its charter as it is bound by the provisions in s. 166.031, Fla. Stat.). Cf. s. 166.031(3), Fla.
Stat., authorizing the amendment of a municipal charter pursuant to s. 166.031, Fla. Stat.,
notwithstanding any charter provisions to the contrary.

[4] See Alsop v. Pierce, 19 So. 2d 799, 805-806 (Fla. 1944), and Thayer v. State, 335 So. 2d
815, 817 (Fla. 1976) (legislative directive as to how a thing shall be done is, in effect, a
prohibition against its being done in any other manner).


