
Building permit extension, notice required 
Number: AGO 2009-54

Date: November 25, 2009

Subject:
Building permit extension, notice required

Mr. Clifford B. Shepard
City Attorney
City of Maitland
111 South Maitland Avenue
Maitland, Florida 32751

RE: MUNICIPALITIES – COUNTIES – BUILDING PERMITS – permit holder must notify local
government to be eligible for extension of permit. s. 380.06, Fla. Stat.

Dear Mr. Shepard:

On behalf of the City of Maitland, you ask substantially the following question:

Does section 380.06, Florida Statutes, require a permit holder to provide timely notice to be
eligible for extension of the permit authorized under the act?

In sum:

Section 380.06, Florida Statutes, requires a permit holder to notify the agency authorizing the
permit no later than December 31, 2009, to be eligible to extend the permit.

During the 2009 legislative session, it was recognized that conditions in the real estate market
warranted the extension of any permit issued by the Department of Environmental Protection or
a water management district, as well as local government-issued development orders or building
permits. Section 14, Chapter 2009-96, Laws of Florida, amended section 380.06, Florida
Statutes, to provide:

"(1) Except as provided in subsection (4), and in recognition of 2009 real estate market
conditions, any permit issued by the Department of Environmental Protection or a water
management district pursuant to part IV of chapter 373, Florida Statutes, that has an expiration
date of September 1, 2008, through January 1, 2012, is extended and renewed for a period of 2
years following its date of expiration. This extension includes any local government-issued
development order or building permit.  The 2-year extension also applies to build out dates
including any build out date extension previously granted under s. 380.06(19)(c), Florida
Statutes. This section shall not be construed to prohibit conversion from the construction phase
to the operation phase upon completion of construction.
(2) The commencement and completion dates for any required mitigation associated with a
phased construction project shall be extended such that mitigation takes place in the same
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timeframe relative to the phase as originally permitted.
(3) The holder of a valid permit or other authorization that is eligible for the 2-year extension shall
notify the authorizing agency in writing no later than December 31, 2009, identifying the specific
authorization for which the holder intends to use the extension and the anticipated timeframe for
acting on the authorization.
(4) The extension provided for in subsection (1) does not apply to:
(a) A permit or other authorization under any programmatic or regional general permit issued by
the Army Corps of Engineers.
(b) A permit or other authorization held by an owner or operator determined to be in significant
noncompliance with the conditions of the permit or authorization as established through the
issuance of a warning letter or notice of violation, the initiation of formal enforcement, or other
equivalent action by the authorizing agency.
(c) A permit or other authorization, if granted an extension, that would delay or prevent
compliance with a court order.
(5) Permits extended under this section shall continue to be governed by rules in effect at the
time the permit was issued, except when it can be demonstrated that the rules in effect at the
time the permit was issued would create an immediate threat to public safety or health. This
provision shall apply to any modification of the plans, terms, and conditions of the permit that
lessens the environmental impact, except that any such modification shall not extend the time
limit beyond 2 additional years.
(6) Nothing in this section shall impair the authority of a county or municipality to require the
owner of a property, that has notified the county or municipality of the owner’s intention to
receive the extension of time granted by this section, to maintain and secure the property in a
safe and sanitary condition in compliance with applicable laws and ordinances."[1] (e.s.)

It is a fundamental principle of statutory construction that statutes are to be read in harmony
whenever possible.[2] While the language of the act authorizes the extension of permits for two
years beyond the date of their expiration, it also requires the permit holder to notify the
authorizing agency (in this case the municipality) of his or her intention to receive the extension
of time. Reading these parts together and giving effect to each does not appear to alter the
Legislature’s intent to provide relief to permit holders affected by recent real estate market
conditions who may require additional time to complete projects that have been permitted.[3]

Accordingly, it is my opinion that the amendments to section 380.06, Florida Statutes, by section
14, Chapter 2009-96, Laws of Florida, require a permit holder to notify the authorizing agency no
later than December 31, 2009, to be eligible for extending the permit pursuant to the act.

Sincerely,

Bill McCollum
Attorney General

BM/tals

------------------------------------------------------------------------------------------------------

[1] Section 14, Ch. 2009-96, Laws of Fla., appears in n. 3, s. 380.06, Fla. Stat.



[2] See generally T.R. v. State, 677 So. 2d 270 (Fla. 1996) (whenever possible courts must give
effect to all statutory provisions and construe related statutory provisions in harmony with one
another); R.F.R. v. State, 558 So. 2d 1084 (Fla. 1st DCA 1990) (laws applying to same general
field are presumed to be harmonious).

[3] See Ideal Farms Drainage District v. Certain Lands, 19 So. 2d 234 (Fla. 1944); Forsythe v.
Longboat Key Beach Erosion Control District, 604 So. 2d 452 (Fla. 1992) (all parts of a statute
must be read together in order to achieve a consistent whole); State ex rel. Ashby v. Haddock,
140 So. 2d 631 (Fla. 1st DCA 1962).


