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Ms. Elizabeth M. Hernandez
City Attorney

The City of Coral Gables
City Hall, 405 Biltmore Way
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RE: MUNICIPALITIES — QUORUMS — PUBLIC MEETINGS — authority of city to alter quorum
requirements for city's retirement board. s. 166.041, Fla. Stat.

Dear Ms. Hernandez:

On behalf of a majority of the members of the City of Coral Gables City Commission, you ask the
following question:

May the City Commission adopt an ordinance for the city's retirement board declaring that the
requirements to create a quorum are met if the members of the board appear via electronic
means?

In sum:

The Coral Gables City Commission may not adopt an ordinance allowing members of the city's
retirement board to appear by electronic means to constitute a quorum.

Municipalities are granted broad home rule powers by the constitution to exercise powers for
municipal governmental, corporate, or proprietary purposes unless specifically prohibited by the
constitution, general or special law, or county charter.[1] Section 166.041, Florida Statutes, sets
forth the procedures for adoption of ordinances and resolutions by municipalities and specifically
states:

"A majority of the members of the governing body shall constitute a quorum. An affirmative vote
of a majority of a quorum present is necessary to enact any ordinance or adopt any resolution;
except that two-thirds of the membership of the board is required to enact an emergency
ordinance. . . ."[2] (e.s.)

For meetings where a quorum is required, this office has consistently suggested a conservative
interpretation of the requirement to ensure the validity of official actions taken by a public

body.[3] This office has concluded that, in the absence of a statute to the contrary, the requisite
number of members must be physically present at a meeting in order to constitute a quorum.[4]
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The term "quorum” is defined as "the number of members of a group or organization required to
be present to transact business legally, usually a majority[;]"[5] and "[tlhe minimum number of
members (usu. a majority of all the members) who must be present for a deliberative assembly
to legally transact business."[6] (e.s.) Thus, a quorum requirement, in and of itself, contemplates
the physical presence of the members of a board or commission at any meeting subject to the
requirement.

The City of Coral Gables ordinances creating the retirement board do not contain language
referring to the physical presence of a quorum of the members for the transaction of board
business.[7] As an administrative arm of the city’s governing body, however, it would appear that
the same legislative requirement for the physical presence of a quorum in order to conduct
municipal business would apply when the retirement board is carrying out its delegated duties.[8]
Inasmuch as the city could not by ordinance alter the statutory requirement of a quorum’s
physical presence prescribed in section 166.041, Florida Statutes, when it is conducting official
business, it may not by ordinance alter the quorum requirements for the city’s retirement board
when the board is acting upon its delegated duties.[9]

The interaction between local and state legislation was specifically discussed by the Florida
Supreme Court in City of Miami Beach v. Rocio Corporation:

"The principle that a municipal ordinance is inferior to state law remains undisturbed. Although
legislation may be concurrent, enacted by both state and local governments in areas not
preempted by the state, concurrent legislation enacted by municipalities may not conflict with
state law. If conflict arises, state law prevails. An ordinance which supplements a statute's
restriction of rights may coexist with that statute, whereas an ordinance which countermands
rights provided by statute must fail."[10]

The City of Coral Gables, therefore, may legislate on any matter upon which the Legislature may
act, so long as its ordinance does not forbid what the Legislature has expressly licensed or
authorized, or permit what the Legislature has expressly forbidden. The issue of conflict between
local ordinances and state law was addressed in Jordan Chapel Freewill Baptist Church v. Dade
County.[11] The court in Jordan Chapel stated that:

"Legislative provisions are inconsistent if, in order to comply with one provision, a violation of the
other is required. . . . [T]he sole test of conflict for purposes of preemption is the impossibility of
co-existence of the two laws. Courts are therefore concerned with whether compliance with a
County ordinance requires a violation of a state statute or renders compliance with a state
statute impossible." [12] (emphasis in original)

In this instance, an attempt by the city to change by ordinance the quorum requirements for
taking official action by the city or the retirement board as an administrative arm of the city would
appear to conflict with the mandate in section 166.041(4), Florida Statutes, requiring the
presence of a quorum at a meeting.

Accordingly, it is my opinion that the City of Coral Gables may not alter the quorum requirements
to allow members who are not physically present, but participating by electronic means, to be
counted toward the quorum.



Sincerely,

Bill McCollum
Attorney General
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