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Number: AGO 2013-08

Date: April 18, 2013
Subject:

Dual Office-holding, temporary office

Ms. Julie O. Bru

City Attorney

City of Miami

444 Southwest 2nd Avenue
Miami, Florida 33130-1910

RE: PUBLIC OFFICERS — DUAL OFFICE-HOLDING — MUNICIPALITIES — LAW
ENFORCEMENT - temporary appointment of law enforcement officer as city manager violates
dual office-holding prohibition when city manager is an officer. s. 5(a), Art. 1, Fla. Const.

Dear Ms. Bru:
On behalf of the City of Miami, you ask the following question:

May a law enforcement officer serve as acting city manager when such appointment is of a
limited and finite duration, without tenure or additional remuneration?

In sum:

A law enforcement officer may not serve as acting city manager when the city manager’s
position constitutes an office, regardless of the limited duration or benefits attendant to the office,
without violating the dual office-holding prohibition in section 5(a), Article Il, Florida Constitution.

You acknowledge that a law enforcement officer is an officer for purposes of the constitutional
prohibition against dual office-holding in section 5(a), Article II, Florida Constitution, and state
that the city manager for the City of Miami is also such an office. While you cite to Attorney
General Opinion 2006-27, in which this office concluded that a city police chief could not serve
as city manager until a successor was appointed without violating the dual office-holding
prohibition, you question whether the fact that the appointment is temporary due to the city
manager’s being away from his or her office due to vacation or a medical procedure would affect
the application of the dual office-holding prohibition.

Your letter indicates that the city manager is the appointed head of the administrative branch of
city government and is empowered to exercise control over all departments and divisions of the
city, execute contracts, and carry out policies adopted by the city commission. During temporary
absences, the mayor, subject to the city commission’s approval, may designate a qualified
administrative officer to carry out the duties of the city manager.


https://www.myfloridalegal.com/ag-opinions/dual-office-holding-temporary-office

Section 5(a), Article 1l of the Florida Constitution, provides in pertinent part:

"No person shall hold at the same time more than one office under the government of the state
and the counties and municipalities therein, except that a notary public or military officer may
hold another office, and any officer may be a member of a constitution revision commission,
taxation and budget reform commission, constitutional convention, or statutory body having only
advisory powers."

This provision prohibits a person from simultaneously serving in more than one "office" under the
governments of the state, counties, or municipalities. This office has concluded that the
constitutional prohibition applies to both elected and appointed offices.[1] While the Constitution
does not define the term "office," the courts have stated that the term "implies a delegation of a
portion of the sovereign power . . . [and] embraces the idea of tenure, duration, and duties in
exercising some portion of the sovereign power, conferred or defined by law and not by
contract."[2]

A long recognized rule in this state, however, is that a legislative designation of an officer to
perform ex officio the function of another office does not constitute holding two offices at the
same time, provided the duties imposed are consistent with those being exercised.[3] Rather,
the legislatively assigned duties are considered an addition to the existing duties of the officer.[4]
It does not appear, nor have you proposed, that the law enforcement officer would be appointed
to temporarily serve as city manager in an ex officio capacity.

The Florida Supreme Court in Vinales v. State,[5] held that the constitutional dual office-holding
prohibition did not apply to the appointment of municipal police officers as state attorney
investigators since the appointment was temporary and no additional remuneration was paid to
such municipal police officers for performing such additional criminal investigative duties. In
Vinales, however, there was a statute which specifically authorized the appointment of municipal
police officers for some purposes as investigators for the state attorney.[6] The district court's
opinion, adopted by the Supreme Court, concluded that "the legislature has thus construed the
applicable section of our state constitution as one which does not prohibit dual office holding on
a temporary basis without remuneration for the purpose of criminal investigation."[7] In Attorney
General Opinion 84-25, this office considered whether a member of a municipal board of
adjustment could also serve as a part-time municipal police officer. Concluding that the Vinales
exception would not apply to such a situation because the law enforcement duties were
performed on a periodic and regular basis, not a temporary one, the opinion also observed that
the Vinales case dealt "with the performance of additional law enforcement functions and duties
in a police capacity and not the exercise of governmental power or performance of official duties
on a disparate municipal board exercising and performing quasi-judicial power[s] and duties."

While the courts have enumerated "tenure, duration and duties in exercising some portion of the
sovereign power, conferred or defined by law and not by contract” as noted above, | have found
no discussion which imposes a minimum or maximum time on the duration of serving in an office
which would otherwise affect the position’s characterization as such. While in the instance you
have proposed, the law enforcement officer would be serving only for a limited time, he would be
holding the office for a specified time and exercising the powers attendant thereto.[8] Had the
constitution considered temporary appointments to be an exception to the dual office-holding



prohibition, the provisions in section 5(a), Article Il, Florida Constitution, could have easily
addressed such a situation as an exemption.[9]

Accordingly, it is my opinion that a law enforcement officer may not be appointed to act as the
city manager for the City of Miami, where the city manager’s position is an office, without
violating the dual office-holding prohibition in section 5(a), Article Il of the Florida Constitution.

Sincerely,

Pam Bondi
Attorney General
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