
Sunshine Law--Mediation 
Number: INFORMAL

Date: February 18, 2002

Subject:
Sunshine Law--Mediation

Mr. Mark McQuagge
Cape Canaveral Assistant City Attorney
Post Office Box 1807
Cocoa, Florida 32923-1807

RE: LOCAL GOVERNMENT–FLORIDA GOVERNMENTAL CONFLICT RESOLUTION
ACT–PUBLIC MEETINGS–MEDIATION–GOVERNMENT IN THE SUNSHINE--whether
members of local governmental entity involved in mediation under Ch. 164, Fla. Stat., may meet
privately to discuss course of mediation. Ch. 164, Fla. Stat.

Dear Mr. McQuagge:

You have asked for assistance in determining whether under the governmental conflict
resolution procedures of Chapter 164, Florida Statutes, representatives of a local governmental
entity who have the authority to negotiate on behalf of that governmental entity are authorized to
meet together privately during the course of mediation of a conflict to discuss mediation strategy
in situations where no litigation is on-going.

Attorney General Butterworth has asked me to respond to your letter. The following informal
comments are offered in an effort to assist you in resolving this matter.

The Florida Governmental Conflict Resolution Act, sections 164.101-164.1061, Florida
Statutes,[1] was adopted by the Florida Legislature in 1999.[2] As stated in section 164.102,
Florida Statutes, the purpose and intent of the act is

"to promote, protect, and improve the public health, safety, and welfare and to enhance
intergovernmental coordination efforts by the creation of a governmental conflict resolution
procedure that can provide an equitable, expeditious, effective, and inexpensive method for
resolution of conflicts between and among local and regional governmental entities. It is the
intent of the Legislature that conflicts between governmental entities be resolved to the greatest
extent possible without litigation."

The act imposes a duty on governmental entities to negotiate prior to prosecuting a legal
action.[3] The act provides in part that

"[i]f a governmental entity files suit against another governmental entity, court proceedings on
the suit shall be abated, by order of the court, until the procedural options of this act have been
exhausted. The governing body of a governmental entity initiating conflict resolution procedures
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pursuant to this act shall, by motion, request the court to issue an order abating the case
pursuant to this section. All governmental entities are encouraged to use the procedures in this
act to resolve conflicts that may occur at any time between governmental entities, but shall use
these procedures before court proceedings, consistent with the provisions of this section."[4]

Thus, the provisions of the act are intended to apply before a legal action is filed or, in a case
where legal action has been initiated, the judicial action shall be abated until the conflict
resolution procedure has been completed.

The act applies to governmental conflicts that may arise from a number of issues or processes,
including, but not limited to: local comprehensive plans or plan amendments;[5] municipal
annexation;[6] service provision areas;[7] allocation of resources such as water, land, or other
natural resources;[8] siting of hazardous waste facilities, landfills, garbage collection facilities, silt
disposal sites, or other locally unwanted land uses;[9] governmental entity permitting
processes;[10] siting of elementary and secondary schools.[11] The provisions of the act do not
apply to administrative proceedings under Chapter 120, Florida Statutes; any appeal from an
administrative or trial court judgment or decision; or cases in eminent domain, foreclosure, or
other court proceedings where, as a function of the nature of the suit, other governmental
entities are necessary parties, if there are no materially disputed issues regarding joinder.[12]

To initiate the conflict resolution procedures provided in the act, the governing body of a
governmental entity must pass a resolution.[13] The resolution shall relate the intention of the
governing body to begin the conflict resolution procedures of the act prior to initiating court
proceedings or prosecuting action on a previously filed court proceeding. The resolution must
specify the issues of conflict and the governmental entity or entities with which there is a conflict.
Following passage of the resolution a letter and a certified copy of the resolution must be
provided to the governmental entity with which the conflict exists. The letter must set forth the
conflict, other governmental entities who may be involved, the justification for initiating the
conflict resolution process, the proposed date and location for a conflict assessment meeting
and suggestions as to personnel who should be present at such meeting.[14]

Following initiation of the conflict resolution procedure, the statute calls for a conflict assessment
meeting. Section 164.1053(1), Florida Statutes requires that this meeting must occur within 30
days of the receipt of the letter initiating the conflict resolution procedure. Public notice of this
meeting must be given and the conflict assessment meeting must be scheduled to allow the
attendance of the appropriate governmental personnel or their designees. During this meeting
the representatives of the governmental entities are required to discuss the issues relating to the
conflict and to assess the conflict from the perspective of each governmental entity involved. If
no resolution is achieved by this meeting, any primary conflicting governmental entity may
request mediation.

Mediation under the Florida Governmental Conflict Resolution Act is controlled by section
164.1055, Florida Statutes. This statute requires that failure to resolve a conflict after following
the specific procedures of the act requires the scheduling of "a joint public meeting" between the
representatives of the primary conflicting governmental entities. At this meeting the parties
involved shall:



"(a) Consider the statement of issues prepared in the conflict assessment phase.
(b) Seek an agreement.
(c) Schedule additional meetings of the entities in conflict, or of their designees, to continue to
seek resolution of the conflict."[15]

If no agreement is reached following the joint public meeting both conflicting governmental
entities shall participate in mediation.[16]

Your question deals with the procedures for conducting the mediation phase of this process and
nothing in Chapter 164, Florida Statutes, generally, or in section 164.1055, Florida Statutes,
particularly, addresses whether the representatives of conflicting governmental entities may
meet privately to discuss the terms of the on-going mediation.

Florida's Government in the Sunshine Law, section 286.011, Florida Statutes, provides a right of
access to government proceedings at both the state and local levels. This right is also
recognized by the Florida Constitution. Article I, section 24, Florida Constitution, provides access
to public records and meetings and requires that the Florida Legislature provide certain evidence
of the necessity for any exemption of meetings from the Government in the Sunshine Law.[17]
As a statute enacted in the public interest to protect the public from "closed door" politics, the
Sunshine Law must be broadly construed to effect its remedial and protective purpose.[18]

A fundamental requirement of the Sunshine Law is that meetings of entities covered by the
Sunshine Law be "open to the public." The term "open to the public" as used in section 286.011,
Florida Statutes, means open to all persons who choose to attend.[19] In addition, the courts of
this state have held that the Sunshine Law extends to discussions and deliberations as well as
formal actions taken by a public board or commission.[20]

In the case of News-Press Publishing Company, Inc. v. Lee County,[21] the appellate court
considered whether access under the Government in the Sunshine Law was required for
mediation proceedings involving the county and a city in a dispute over the location of a
proposed bridge. During the course of litigation, the trial judge in the case had ordered mediation
and directed that the parties have present a representative with full authority to bind them.
Subsequently a reporter who sought access to the proceedings was advised by the mediator
that the mediation proceeding would be closed to the public. The newspaper then filed suit. In
denying access to the mediation proceedings, the trial judge amended the original order to
narrow the scope of the mediation and to allow the parties to send representatives who had no
authority to settle the issues raised. The District Court, in reviewing the trial court orders,
determined that "the narrow scope of the mediation proceedings in this case does not give rise
to a substantial delegation affecting the decision-making function of any board, commission,
agency or authority sufficient to require that this mediation proceeding be open to the public."[22]

Unlike the Lee County case, which predates the adoption of the "Florida Governmental Conflict
Resolution Act," mediation meetings conducted under Chapter 164, Florida Statutes, require
participation by governmental officials or their representatives who meet to discuss the resolution
of intergovernmental conflicts. If designees attend such meetings they must possess full
authority to negotiate on behalf of the governmental entity and to recommend settlement to the
decision-making body of the governmental entity.[23] Any resolution of the issues must be



officially adopted by the governing bodies of the entities involved. Thus, mediation meetings
conducted pursuant to Chapter 164, Florida Statutes, which involve officials or representatives of
local governmental entities would come within the scope of Florida's Government in the
Sunshine Law.[24]

Therefore, in the absence of any expression of legislative intent that officials attending mediation
sessions pursuant to section 164.1055, Florida Statutes, are authorized to privately discuss
among themselves the matters being considered at such a meeting, it would appear that any
such meetings must be conducted openly and in accordance with the provisions of section
286.011, Florida Statutes.

This informal opinion was prepared by the Department of Legal Affairs in an effort to be of
assistance to you. The conclusions expressed herein are those of the author and should not be
considered a formal opinion of the Attorney General.

Sincerely,

Gerry Hammond
Assistant Attorney General

GH/tgk

------------------------------------------------------------

[1] See s. 164.101, Fla. Stat., for the short title for the act.

[2] See Ch. 99-279, Laws of Fla.

[3] Section 164.1031(3), Fla. Stat., defines "[g]overnmental entity" to include local and regional
governmental entities, and s. 164.1031(1) and (2), Fla. Stat., define "[l]ocal governmental
entities" and "[r]egional governmental entities" respectively.

[4] Section 164.1041(1), Fla. Stat.

[5] Section 164.1051(1), Fla. Stat.

[6] Section 164.1051(2), Fla. Stat.

[7] Section 164.1051(3), Fla. Stat.

[8] Section 164.1051(4), Fla. Stat.

[9] Section 164.1051(5), Fla. Stat.

[10] Section 164.1051(6), Fla. Stat.

[11] Section 164.1051(7), Fla. Stat.



[12] Section 164.1041(1), Fla. Stat.

[13] Section 164.1052(1), Fla. Stat.

[14] Id.

[15] Section 164.1055(1)(a)-(c), Fla. Stat.

[16] Section 164.1055(2), Fla. Stat.

[17] See Art. I, s. 24(c), Fla. Const. And see Frankenmuth Mutual Insurance Company v.
Magaha, 769 So. 2d 1012, 1021 (Fla. 2000), noting that the Sunshine Law "is of both
constitutional and statutory dimension."

[18] See Wood v. Marston, 442 So. 2d 934, 938 (Fla. 1983); Canney v. Board of Public
Instruction of Alachua County, 278 So. 2d 260 (Fla. 1973); Board of Public Instruction of
Broward County v. Doran, 224 So. 2d 693 (Fla. 1969).

[19] See, e.g., Ops. Att'y Gen. Fla. 01-66 (2001) and 99-53 (1999).

[20] See Hough v. Stembridge, 278 So. 2d 288 (Fla. 3d DCA 1973) (Sunshine Law applies to
any gathering, whether formal or casual, of two or more members of the same board or
commission to discuss some matter on which foreseeable action will be taken by the board or
commission).

[21] 570 So. 2d 1325 (Fla. 2d DCA 1990).

[22] Id. at 1327.

[23] See s. 164.1031(6), Fla. Stat., defining a "[d]esignee" as a representative with full authority
to negotiate.

[24] The Government in the Sunshine Law applies to any gathering of two or more members of
the same board or commission to discuss some matter on which foreseeable action will be taken
by the public board or commission. See Hough v. Stembridge, id.  And see City of Miami Beach
v. Berns, 245 So. 2d 38 (Fla. 1971); Board of Public Instruction of Broward County v. Doran, 224
So. 2d 693 (Fla. 1969). And see, e.g., Ops. Att'y Gen. Fla. 95-06 (1995) (if designee is
authorized to exercise any decision-making authority on behalf of council, that person would be
acting on behalf of the council or the board and meeting is subject to s. 286.011, Fla. Stat.); 90-
17 (1990) (if city council member had been delegated authority on behalf of entire city council to
negotiate with private garbage contractor, meetings would be subject to Government-in-the-
Sunshine Law).


