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Date: November 23, 2004
Subject:

Local emergency, declaration of, Sunshine Law

Mr. Joseph G. Jarret

Polk County Attorney

Drawer ATO1, Post Office Box 9005
Bartow, Florida 33831-9005

RE: GOVERNMENT IN THE SUNSHINE-EMERGENCIES—-COUNTIES—extension of
declaration of state of local emergency; notice requirements when two or more commissioners
coincidentally appear at meeting with staff to discuss emergency issues that foreseeably may
come before county commission. ss. 252.38, 286.011, Fla. Stat.

Dear Mr. Jarret:

On behalf of the Polk County Board of County Commissioners, you ask substantially the
following questions:

1. When a county has declared a state of local emergency pursuant to section 252.38(3)(a)5.,
Florida Statutes, must that declaration be renewed every seven days?

2. During a declared state of emergency, when two or more county commissioners make
coincidental unscheduled appearances to discuss with staff emergency issues that may come
before the county commission, are the requirements of the Government in the Sunshine Law
regarding notice applicable?

You state that due to recent hurricane-related disaster recovery efforts, two issues have arisen
with which the county seeks assistance.

Question One

Section 252.38, Florida Statutes, sets forth the emergency management powers of political
subdivisions. Recognizing that safeguarding the life and property of its citizens is an innate
responsibility of the governing body of each political subdivision of the state, the statute in
paragraph (3)(a)5. recognizes the authority of each political subdivision:

"To request state assistance or invoke emergency-related mutual-aid assistance by declaring a
state of local emergency in the event of an emergency affecting only one political subdivision.
The duration of each state of emergency declared locally is limited to 7 days; it may be
extended, as necessary, in 7-day increments.” (e.s.)
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The above statute limits a state of emergency declared locally to seven days, but recognizes that
such a state of emergency may be extended in seven-day increments. Where the Legislature
has prescribed the manner in which a thing is to be done, it acts as a prohibition against its being
done in another way.[1] While you state that there are a number of municipalities located within
the county,[2] the declaration of a state of local emergency affects Polk County, a single political
subdivision. To read the statute in a manner that would preclude a county from declaring a state
of local emergency because there are municipalities within its boundaries would render the
statute meaningless as it relates to counties.[3]

Accordingly, I am of the opinion that when a county has declared a state of local emergency
pursuant to section 252.38(3)(a)5., Florida Statutes, and wishes to extend that declaration, such
declaration must be renewed every seven days.

Question Two

You ask whether notice is required during a declared state of emergency when two or more
county commissioners meet with staff to discuss emergency procedures that may come before
the commission for action.

Florida's Government in the Sunshine Law, section 286.011, Florida Statutes, has been applied
to any gathering of two or more members of the same board to discuss some matter that
foreseeably will come before that board for action.[4] The statute requires, among other things,
that notice of such meetings must be provided.[5]

Section 252.38(3)(a)5., Florida Statutes, provides a political subdivision the power and authority
to waive the procedures and formalities otherwise required of the political subdivision by law
pertaining to:

"a. Performance of public work and taking whatever prudent action is necessary to ensure the
health, safety, and welfare of the community.

b. Entering into contracts.

c. Incurring obligations.

d. Employment of permanent and temporary workers.

e. Utilization of volunteer workers.

f. Rental of equipment.

g. Acquisition and distribution, with or without compensation, of supplies,

materials, and facilities.

h. Appropriation and expenditure of public funds.”

The waiver of the notice requirements required under the Sunshine Law is not among those
listed, although the statute does recognize the authority of the political subdivision to take
whatever prudent action is necessary to ensure the health, safety, and welfare of the community.
Your inquiry, however, does not involve a determination by the governing body of the county that
the state of emergency requires a suspension of the requirements of the Sunshine Law in order
to ensure the health, safety and welfare of the community. Rather, your inquiry concerns a
coincidental unscheduled meeting of two or more county commissioners to discuss emergency
issues with staff. Thus, the presence of two or more members of the county commission would



appear to be inadvertent rather than dictated by a real and present need due to the emergency
for two or more members of the county commission to attend the meeting.

As noted above, the Sunshine Law applies to any gathering of two or more members of the
county commission to discuss some matter that foreseeably will come before the commission for
action. If the discussion between the commissioners and staff concerns issues that do not
require action by the county commission, such a casual discussion between staff and the
commissioners would not appear to be subject to the requirements of section 286.011, Florida
Statutes. To the extent the issues being discussed are matters that are likely to be presented to
the county commission for future action, some type of notice should be provided. The notice
requirements under the Sunshine Law require only "reasonable” notice. Such notice is variable
and dependent upon the circumstances. Thus, the notice required under the Sunshine Law
during an emergency clearly may be different than that required for regular meetings. This office
has advised that emergency meetings should be afforded the most appropriate and effective
notice possible under the circumstances.[6] The use of the media in such instances may be
highly effective.

Sincerely,

Charlie Crist
Attorney General

CCltjw

[1] See Alsop v. Pierce, 19 So. 2d 799, 805-806 (Fla. 1944) ("When the Legislature has
prescribed the mode, that mode must be observed. When the controlling law directs how a thing
shall be done that is, in effect, a prohibition against its being done in any other way."); Thayer v.
State, 335 So. 2d 815, 817 (Fla. 1976).

[2] Section 252.34(8), Fla. Stat., defines "[p]olitical subdivision" to mean "any county or
municipality created pursuant to law."

[3] See Op. Att'y Gen. Fla. 99-71 (1999) (a construction of statute that would lead to
unreasonable, harsh or absurd results is to be avoided); and see Neu v. Miami Herald Publishing
Company, 462 So. 2d 821 (Fla. 1985) (in construing legislation, courts should not assume
Legislature acted pointlessly); Sharer v. Hotel Corporation of America, 144 So. 2d 813 (Fla.
1962). Cf. s. 252.38(1)(a), Fla. Stat., requiring a county to establish and maintain a local
emergency management agency which, except as otherwise provided in ss. 252.31-252.90, Fla.
Stat., "shall have jurisdiction over and serve an entire county."

[4] See Hough v. Stembridge, 278 So. 2d 288 (Fla. 3rd DCA 1973); and see City of Miami Beach
v. Berns, 245 So. 2d 38 (Fla. 1971); Board of Public Instruction of Broward County v. Doran, 224
So. 2d 693 (Fla. 1969); Wolfson v. State, 344 So. 2d 611 (Fla. 2nd DCA 1977).

[5] Section 286.011(1), Fla. Stat.



[6] See, e.g., Op. Att'y Gen. Fla. 90-56 (1990); Government in the Sunshine Law, 2004 edition,
p. 35.



