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Dear Mr. Brown:

On behalf of the School Board of Osceola County, you ask the following questions:

1. Does section 1008.36, Florida Statutes, allow classroom teachers to participate in the joint
determination by school staff and the school advisory council for the use of school recognition
funds?

2. If classroom teachers outnumber other school staff engaged in the joint determination with the
school advisory council regarding the distribution and use of school recognition funds, may the
school develop a procedure by which the position of the school staff is decided by a vote of all of
the staff at the school, including the teachers?

In sum:

Absent a legislative intent limiting participation in the process, classroom teachers would be
considered part of the school's staff participating in the joint determination by school staff and the
school advisory council of the use of school recognition funds. There is nothing in the legislation
which would appear to preclude the adoption of a procedure whereby all of the staff, including
teachers, may vote on the matter.

As your questions are interrelated, they will be answered together.

You state that the School Board of Osceola County allows the schools eligible for financial
awards under section 1008.36, Florida Statutes, flexibility to decide at the school level how the
awards will be distributed and that generally the individual school will make the determination in
conjunction with its school advisory council. In light of the provisions in section 1008.36, Florida
Statutes, stating that should the school’s staff and the school advisory council fail to reach an
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agreement, the awards are distributed equally to all classroom teachers currently teaching in the
school, you are concerned that teachers participating in the determination could purposely thwart
an agreement in order to ensure such a distribution of the award. You, therefore, question
whether the Legislature intended that teachers could participate in the joint decision-making
process and, if so, whether there are limits on the extent of their participation.

Section 1008.36, Florida Statutes, characterizes the "Florida School Recognition Program" as a
performance incentive program for "outstanding faculty and staff" in highly productive schools.
[1] It was created to provide financial awards to all public schools, including charter schools,
receiving a school grade of "A," making excellent progress, or demonstrating exemplary
improvement due to innovation and effort by improving at least one letter grade or by improving
more than one letter grade and sustaining the improvement the following school year. [2]

Section 1008.36(4), Florida Statutes, provides:

"All selected schools shall receive financial awards depending on the availability of funds
appropriated and the number and size of schools selected to receive an award. Funds must be
distributed to the school's fiscal agent and placed in the school's account and must be used for
purposes listed in subsection (5) as determined jointly by the school's staff and school advisory
council. If school staff and the school advisory council cannot reach agreement by February 1,
the awards must be equally distributed to all classroom teachers currently teaching in the school.
If a school selected to receive a school recognition award is no longer in existence at the time
the award is paid, the district school superintendent shall distribute the funds to teachers who
taught at the school in the previous year in the form of a bonus."[3] (e.s.)

Thus, the Legislature has used the term "school's staff" to identify the employees of the school
who participate in the determination of the use of school recognition awards, without defining the
term for purposes of the statute. Absent a statutory definition for the term "staff" or a legislative
intent that it be defined in another manner, the plain and ordinary meaning of the term may be
used. [4] The term "staff" is commonly defined as "the personnel responsible for the functioning
of an institution or the establishment or the carrying out of an assigned task under an overall
director or head[,]" such as "the teaching and administrative personnel of an educational
institution[.]" [5] The Legislature’s use of the term "school’s staff" is broad enough to encompass
classroom teachers. For instance, in other areas of the school code, "staff" has been used to
refer to instructional personnel. [6] Moreover, in defining certain positions, ranging from
principals to educational support employees, the school code characterizes such positions as
"staff members." [7] Clearly, had the Legislature wished to restrict or exclude certain members of
the school’s staff from the process of participating in the determination of the use of financial
awards, it could have easily stated its intent and done so.

While you have expressed concern that teachers could have a special interest in making sure
there was no agreement between the school's staff and the school advisory council so that
school recognition awards would be distributed only to teachers, there is nothing in section
1008.36, Florida Statutes, indicating that the participation of teachers in the process is to be
limited, nor may this office read such a limitation where no such intent is present. [8] Such
matters should be addressed to your legislative delegation for clarification. While this office has
recognized that school boards possess home rule powers, the exercise of such authority must



be consistent with the provisions of state law. [9] Accordingly, any action taken by the school
must be consistent with the provisions of section 1008.36, Florida Statutes.

In light of the Legislature's use of the broad term "school's staff" in delineating those who are to
participate in the process and the absence of any limitation on school employees included within
that term, it is my opinion that classroom teachers are included as part of the school's staff which
are allowed to participate in the joint determination by school staff and the school advisory
council for the use of school recognition funds. Nothing in the legislation would appear to
preclude the adoption of a procedure whereby all of the staff, including teachers, may vote on
the matter. Due to the concerns you have expressed, however, it may be advisable to seek
legislative clarification on this issue.

Sincerely,

Pam Bondi
Attorney General

PB/tals

[1] Section 1008.36(1), Fla. Stat.

[2] See s. 1008.36(2) and (3), Fla. Stat.

[3] Section 1008.36(5), Fla. Stat., states that school recognition awards must be used for the
following:

"(a) Nonrecurring bonuses to the faculty and staff;
(b) Nonrecurring expenditures for educational equipment or materials to assist in maintaining
and improving student performance; or
(c) Temporary personnel for the school to assist in maintaining and improving student
performance."

[4] See, e.g., Sieniarecki v. State, 756 So. 2d 68 (Fla. 2000) (absent statutory definition, words of
common usage are construed in their plain and ordinary sense and, if necessary, plain and
ordinary meaning of the word can be ascertained by reference to a dictionary); Rollins v.
Pizzarelli, 761 So. 2d 294 (Fla. 2000); In re McCollam, 612 So. 2d 572 (Fla. 1993) (when
language of statute is clear and unambiguous and conveys a clear meaning, statute must be
given its plain and ordinary meaning); Frankenmuth Mutual Insurance Company v. Magaha, 769
So. 2d 1012 (Fla. 2000) (in ascertaining the plain and ordinary meaning of a term, a court may
refer to a dictionary); Ops. Att'y Gen. Fla. 93-47 (1993) (in construing statute which is clear and
unambiguous, the plain meaning of statute must first be considered) and 93-02 (1993) (it is
presumed that the Legislature knows the meaning of the words it uses and conveys its intent by
the use of specific terms, courts must apply the plain meaning of those words if they are
unambiguous).

[5] Webster’s Third New International Dictionary (unabridged, 1981), p. 2219.



[6] See s. 1012.01(2), Fla. Stat., defining "Instructional personnel" as "any K-12 staff member
whose function includes the provision of direct instructional services to students." The subsection
further states that "Classroom teachers" are "staff members assigned the professional activity of
instructing students in courses in classroom situations," and student personnel services,
librarians/media specialists, and other instructional staff (primary specialists, learning resource
specialists, instructional trainers, adjunct educators, and similar positions) as "staff members."
(e.s.)

[7] See s. 1012.01(3) and (6), Fla. Stat.

[8] See, e.g., Ops. Att'y Gen. Fla. 82-80 (1982) (Attorney General is not free to add words to a
statute to support a conclusion that the plain wording of the statute does not supply); 94-09
(1994); 87-43 (1987); 86-32 (1986); and 82-20 (1982). And see Chaffee v. Miami Transfer
Company, Inc., 288 So. 2d 209 (Fla. 1974) (Attorney General's Office has no authority to supply
additional words to or modify the meaning of a duly enacted statute).

[9] See, e.g., Ops. Att'y Gen. Fla. 03-55 (2003) and 83-72 (1983); and see W.E.R. v. School
Board of Polk County, 749 So. 2d 540 (Fla. 2d DCA 2000) (while school board has significant
authority in matters not addressed specifically by the Legislature, it is prohibited from
promulgating rules at variance with legislation).


