Military leave of absence documentation

Number: AGO 2020-04
Date: June 16, 2020

Subject:

Military leave of absence documentation

Robert F. Rosenwald, Jr.

First Assistant City Attorney, City of Miami Beach
1700 Convention Center Drive

Miami Beach, Florida 33139

Dear Mr. Rosenwald:

This office has received your letter on behalf of the City of Miami Beach requesting an opinion
regarding leaves of absence for public officials and employees pursuant to section 115.07,
Florida Statutes, as follows:

In sum:

1. When municipal officers and employees have taken leaves of absence for
military, naval, or National Guard duties, may the municipality require such
officers and employees to submit official documentation of the hours spent on
duty for the purpose of properly compensating them for up to 240 working hours
under section 115.07, Florida Statutes?

2. If so, what kind of documentation is appropriate (e.g., official orders or an
appropriate military or naval certification)?

1. The City of Miami Beach may require officers and employees to provide
documentation of the hours spent on military or guard duty for the purpose of
facilitating the provision of rights and benefits guaranteed by section 115.07,
Florida Statutes.

2. This office cannot recommend the kind of documentation the City may
request, but a Department of Defense regulation under federal law may be a
useful model.

Since 1937, multiple provisions in chapter 115, Florida Statutes, Florida have provided officers or
employees of state and local governments the right to return to such employment after
completing military service. In addition, section 115.07, Florida Statutes, guarantees that when
officers and employees take leaves of absence for military or National Guard duty, they are
entitled to be paid for up to 240 hours annually. The statute provides, in part:
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115.07 Officers and employees’ leaves of absence for reserve or guard
training.—

() All officers or employees of the state, of the several counties of the state,
and of the municipalities or political subdivisions of the state who are
commissioned reserve officers or reserve enlisted personnel in the United
States military or naval service or members of the National Guard are entitled to
leaves of absence from their respective duties, without loss of vacation leave,
pay, time, or efficiency rating, on all days during which they are engaged in
training ordered under the provisions of the United States military or naval
training regulations for such personnel when assigned to active or inactive duty.
(2) Leaves of absence granted as a matter of legal right under the provisions of
this section may not exceed 240 working hours in any one annual period.
Administrative leaves of absence for additional or longer periods of time for
assignment to duty functions of a military character shall be without pay and
shall be granted by the employing or appointing authority of any state, county,
municipal, or political subdivision employee and when so granted shall be
without loss of time or efficiency rating.1

(Emphasis added.)
Question 1

You state that the City would like to institute a policy requiring servicemembers to provide the
City with documentation verifying the hours spent on duty to ensure they are properly paid under
the statute. You indicate that time spent on military assignment or training can be “fluid,”
meaning that orders to report for duty can regularly change or be cancelled. For example,
employees have notified the City of their scheduled dates for service-related leave but
subsequently failed to inform the City that the orders had changed. In such situations, the hours
originally scheduled as leave under section 115.07 may be incorrectly attributed to their 240-
hour limit, although the servicemember did not actually take the leave of absence. Orders are
apparently provided to servicemembers orally or by e-mail, and it may be difficult for them to
reconstruct the hours they served if an issue arises many months later. Documenting the time
spent on leave would alleviate this problem.

Federal law

An analysis of your request requires consideration of both federal and state law. The Uniformed
Services Employment and Reemployment Rights Act of 1994 (USERRA), 38 U.S.C. Part I,
chapter 43, a federal law that applies to all employers, both public and private, provides that
members of the uniformed services have the right of reemployment without loss of rights and
benefits after being called away for military service, from short-term training to long-term military
deployment. 2 The State of Florida has adopted USERRA in section 115.15, Florida Statutes.

USERRA does not require employers to pay servicemembers for time spent on leave. But the
federal law does have provisions and regulations that are useful to review that address the
documentation servicemembers are requested or required to provide when returning to
employment following periods of duty or training. These apply only when such service has



exceeded 30 days. 3 Notwithstanding this, a regulation promulgated by the Department of
Defense regarding compliance with USERRA, 32 C.F.R. § 104.6(a)(2)(iii)(B)(2), provides:

When the period of service exceeds 30 days from civilian employment, the
Service member is required to provide documentation of service performed if
requested by the employer.

(i) As a matter of policy the Military Departments strongly recommend
Commanders and Service members provide verification of uniformed service
absence to civilian employers regardless of the duration of service upon
request. Failure of an employee to comply with this recommendation[] does
not[] affect the legal responsibilities of the employer under USERRA including
prompt reemployment.

(if) Types of documentation satisfying this requirement are detailed in 20 CFR
part 1002.

(Emphasis added.)

Under 38 U.S.C. § 4302, state and local governments may not impose a “policy, plan, practice,
or other matter” that “reduces, limits, or eliminates” any right or benefit provided by USERRA, but
they may enact one that provides a right or benefit that is “more beneficial to, or is in addition to,”
the rights provided under USERRA. You indicate that the City does not seek documentation for
the purpose of reemployment but instead to ensure that servicemembers will be paid for time
spent on military leave in compliance with state law. Accordingly, a local law, policy, plan, or
practice seeking documentation to track servicemember absences to implement the added
benefit of leave with pay under state law would not be a limitation or restriction of rights or
benefits ensured by USERRA.

State law

It appears that a law or policy requiring documentation would also be permissible under state
law, for the following reasons.

Article VIII, section 2(b) of the Florida Constitution provides:

Municipalities shall have governmental, corporate and proprietary powers to
enable them to conduct municipal government, perform municipal functions and
render municipal services, and may exercise any power for municipal purposes
except as otherwise provided by law. ...

(Emphasis added.) Section 166.021(3), Florida Statutes, provides that “the legislative body of
each municipality has the power to enact legislation concerning any subject matter upon which
the state Legislature may act, except ... (b) Any subject expressly prohibited by the constitution,”
or “(c) Any subject expressly preempted to state or county government by the constitution or by
general law.”

There is no explicit preemption language in the Constitution or in chapter 115 that would



preclude a local government from establishing a recordkeeping procedure to fulfill its obligation
to determine an employee’s eligibility for the rights and benefits provided in section 115.07. For
purposes of comparison, section 110.219, Florida Statutes, dealing with general policies
regarding attendance and leave for state employees, provides:

(4) Each agency shall keep an accurate record of all hours of work performed
by each employee, as well as a complete and accurate record of all authorized
leave which is approved. The ultimate responsibility for the accuracy and proper
maintenance of all attendance and leave records shall be with the agency head.

In implementing the recordkeeping provision of section 110.219(4), the Department of
Management Services, has enacted a rule applicable to state agencies regarding state
employees taking military leaves of absence. Under Florida Administrative Code rule 60L-
34.0062(1) and (4), when the servicemembers enumerated therein are ordered to active military
duty under section 115.09, Florida Statutes, which authorizes leaves of absence with pay for
active military service for up to 30 days, the rule provides:

The leave of absence shall be verified by official orders or appropriate military
certification, which shall be filed in the employee’s personnel file.

The existence of statutory and regulatory requirements for recordkeeping by state agencies with
regard to military leaves of absence supports a conclusion that a municipality may enact a
comparable ordinance or policy implementing section 115.07 without running afoul of any
provisions within chapter 115. See City of Palm Bay v. Wells Fargo Bank, N.A., 114 So. 3d 924,
928 (Fla. 2013) (“[W]here concurrent state and municipal regulation is permitted because the
state has not preemptively occupied a regulatory field, ‘a municipality’s concurrent legislation
must not conflict with state law,”” quoting Thomas v. State, 614 So. 2d 468, 470 (Fla. 1992)). To
preclude conflict with state law, an ordinance cannot defeat a servicemember’s right to vacation
leave, pay, time, or efficiency rating based upon failure to provide documentation when it is not
readily available or does not exist. Such rights are guaranteed by section 115.07, Florida
Statutes, and there is no language therein authorizing an employer to restrict or deny them.4

As an example, under USERRA, servicemembers are required to provide their employers with
documentation to be eligible for reemployment after leaves of absence greater than 30 days.
Notwithstanding this,

(3)(A) ... the failure of a person to provide documentation ... shall not be a
basis for denying reemployment in accordance with the provisions of this
chapter if the failure occurs because such documentation does not exist or is
not readily available at the time of the request of the employer. If, after such
reemployment, documentation becomes available that establishes that such
person [is not eligible for reemployment, the employer] may terminate the
employment of the person and the provision of any rights or benefits afforded
the person under this chapter.

* % %

(4) an employer may not delay or attempt to defeat a reemployment obligation
by demanding documentation that does not then exist or is not then readily



available.

38 U.S.C. § 4312(f).

Accordingly, the City may establish a municipal policy or procedure to implement its statutory
obligation to provide paid leave to servicemembers pursuant to section 115.07, Florida Statutes,
by outlining the kind of documentation the servicemember must supply to establish eligibility
under the statute.5 The City cannot, however, condition the provision of rights guaranteed by the
statute on compliance with a requirement for such documentation if the documentation is not
readily available or does not exist.

Question 2

Although the City of Miami Beach may require documentation to support payment of
servicemembers under section 115.07, Florida Statutes, it is not the role of this office to
determine what documentation the City might request. It may be useful to look to Department of
Labor regulations, which enumerate the kinds of documentation that can be used under
USERRA to establish eligibility for reemployment after service of more than 30 days. See 20
C.F.R. Chapter IX, § 1002.123.

Conclusion
It is my conclusion that the City of Miami Beach may enact an ordinance or establish a policy

requiring servicemembers to provide documentation to the City to facilitate compliance with the
leave provisions of chapter 115, Florida Statutes.

Sincerely,
Ashley Moody

Attorney General

AM/tebg

1 In addition, section 250.48, Florida Statutes, applies to state-ordered duty and provides that
members of the National Guard employed by the state or a county, municipality, or school district
are entitled to up to 30 days leave “without loss of pay, time, or efficiency rating” when called to
duty for an event, disaster, or operation under section 250.28 or 252.36. Under section 115.14,
Florida Statutes, state, county, and municipal employers have the discretion to provide reservist
employees with differential pay after the 240-hour ceiling has been reached, which refers to the
difference between a servicemember’s military pay and civilian pay.

2 See 32 C.F.R. § 104.6(a)(2)(ii)(B)(2),

3 See 38 U.S.C. § 4312().



4 See, e.g., Brennan v. City of Miami, 146 So. 3d 119 (Fla. 3d DCA 2014). In that case, the City
of Miami required employee veterans to submit Department of Defense service discharge
records when seeking preference in promotion as a veteran permitted by section 295.09, Florida
Statutes (2012). The City denied veteran preference to a former Marine Reservist because he
did not provide a particular active-duty discharge record. The Third District concluded that he
was wrongfully denied the veteran preference, observing that section 295.09 did not require
documentation, nor did the applicable administrative rule. The court stated that a municipality
may not enact legislation concurrent with a state statute if it conflicts with the statute, and that a
local provision cannot “'stand as an obstacle to the execution of the full purposes of the statute.”
Id. at 124 (quoting City of Palm Bay, 114 So. 3d at 928 (citing 5 McQuillin Mun. Corp. 8§ 15:16
(3d ed. 2012)).

5 Other jurisdictions that have established policies requiring documentation for military leave with
pay include Indiana (Ind. Military Leave Responsibilities & Procedures, p. 4: “Employees who are
members of the Armed Forces Reserves of the Indiana National Guard are entitled to not more
than fifteen (15) calendar days leave in each calendar year in which military service ... is
performed, without loss of pay or vacation time. To receive pay, the employee is required to
submit a written order or official statement requiring the military duty. Paid military leave is
charged in accordance with the military orders for each day the employee is scheduled to work
during the dates of the orders.”); North Carolina (N.C. State Human Resources Manual, Military
Leave, § 5, p. 91: “The employing agency shall require the employee, or an appropriate officer of
the uniformed service in which such service is performed, to provide written or verbal notice of
any service. For periods eligible for military leave with differential pay, the agency shall require
the employee to provide a copy of the Leave and Earnings Statement or similar document
covering the period eligible for differential pay.”); and Virginia (Va. Dept. of Human Resource
Mgmt. Policies & Procedure Manual 4.50, Agency Responsibilities, p. 13: “Agencies should
establish guidelines for employees to follow for submitting requests for military leaves of
absence and for monitoring such leaves to ensure that no more than 15 work days ... with pay
are granted for military training and active duty in a federal fiscal year.”).



